Два часа приказки за водата с урана в парламента. Резултатът?

След разискванията – НС не излезе с решение!
Обновена: 21 апр 2017 16:29 | 21 апр 2017 12:23,
76
Два часа приказки за водата с урана в парламента. Резултатът?
Снимка: flickr

Два часа депутатите от новия парламент препитваха трима служебни министри заради проблема със завишените показатели на уран във водата в Хасково. След разискванията обаче парламентът не излезе с никакво решение. 

Искането за дебата внесе БСП, а на въпросите на народните представители отговаряха служебният здравен министър и вицепремиер Илко Семерджиев, регионалният Спас Попниколов, и екоминистър Ирина Костова. 

Социалистите обвиниха за проблема правителството на Бойко Борисов и неговите министри. 

Хасковската депутатка от БСП Елена Йончева обясни, че превишени количества уран във водата са измервани три поредни години, и че хората искат да знаят от кога се знае за това. 

"Вина за ситуацията носи правителството на Бойко Борисов и министрите му Петър Москов, Лиляна Павлова и Ивелина Василева", изброи ги Йончева. 

Служебният здравен министър изнесе в подробности фактите и хронологията около последното костатиране на уран във водата на Хасково и увери, че в момента се изпълняват всички предписания. Министрите обявиха и че ситуацията с водата в града не представлява риск за здравето на хората.

Още по темата

От ГЕРБ пък обвиниха социалистите, че се държат като Георги Димитров по време на Лайпцигския процес.

"Ситуацията в Хасково трябва да се реши веднъж завинаги", каза Делян Добрев. 

Лидерката на БСП Корнелия Нинова обяви, че в пленарната зала е имало всичко друго, но не и дебат.

"Хората разбраха, че уран във водата има, но не е опасен и не се знае какви са последиците върху здравето", каза тя. 

Нинова поиска спешни мерки и политическа отговорност.

"Служебният кабинет замете следите на правителството на Бойко Борисов. Министрите Петър Москов, Лиляна Павлова и Ивелина Василева носят политическата отговорност", каза тя.

Нинова обяви, че започва събиране на подписи за анкетна комисия, която да провери проблема с урана във водата не само в Хасково, но в цялата страна.

Лидерът на Воля Веселин Марешки се възмути от термините, с които се говори и призова да се направи анкетна комисия, която докато не намери отговорите на проблема, да не спира работа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
10
 
! Отговори
И пак до АМАН преди 7 години
А без пречистване на питейната вода, било то с хлориране или по друг начин, гарантирано ще си рекламно лице на онази лятно-зимна реклама със седящия на тоалетната чиния на фона на плажа/ски пистата през прозореца. Ако не вярваш, пробвай със събиране във варел на дъждовна вода от покрива на къщата, пий няколко дни от нея и после сподели.Има едно нещо, за което много си прав - усвояването и злоупотребата при тъй наречените "водни цикли".
21
3
 
13
 
! Отговори
пенсионер преди 7 години
Ако питате старите хора в Хасково, как така се е появил уран във водата,те ще ви кажат че в Хасково във водата има и други елементи от Менделеевата таблицата.По време на соца.когато са почнали проучванията и извличането на уран,на хората е обяснено че този уран се преработва в СССР и след това се ползва за гориво на АЕЦ-Козлудуй.Само болен, червен мозък може да твърди че този проблем е от 3-4 години.Просто там си е имало и преди 27 години,но....спомнете си Чернобил!
20
3
 
12
 
! Отговори
Бай Рангел преди 7 години
Уран не е течен,че да го добиват със сонди. Добива се,както и всички други руди. Това,че добивахме някога уран ни правеше индустриална сила. Но съсипията на това производство,докарването му в състояние на обществена заплаха и до днес е дело на всички управляващи след 1990 г. и защо ли...най-вече на Драгалевския гуру.
19
4
 
5
 
! Отговори
Путин е виновен! преди 7 години
Путин е виновен! Кремъл е виновен. Световното комунистическо движение е виновно. Маркс е виновен. Ленин е виновен. Сталин е виновен. Радев е виновен. Нинова е виновна. Йотова е виновна. Орешарски е виновен. Станишев е виновен.
18
7
 
11
 
! Отговори
боби преди 7 години
Одеве писах тук (понеже съм дъртак на 60 г. та помня) че цялата тракийска равнина беше надупчена от сонди с които комунистите добиваха уран, за да го изнасят на руснаците.Точно по тази причина, водата е замърсена с уран и ще бъде такава во веки веков.Но другарите от този блог са изтрили моя коментар, явно някой им плаща за да не излиза истината наяве.Ако го видите все пак, попитайте възрастни хора, те ще ви кажат че това си е самата истина, а не това което ви лъжат платени медии.
17
1
 
5
 
! Отговори
До АМАН от убиици преди 7 години
Що, а масово изгражданите преди 89-та хиляди км водопроводи от етернит да не би да са по-малко канцерогенни?Въпрос на възприета за времето си производствена технология и нейното използване. А ако трябва да сме искренни, проблемът не е в материала на тръбите, а във водоизточниците и най-вече в тяхната алтернатива за заместване в случай на необходимост при компроментиране на качеството на водата.Малко известен факт, при замерване на запалена цигара радиодозиметърът ще регистрира алфа- излъчване
16
0
 
16
 
! Отговори
Иван Пешев преди 7 години
Айде като не е опасен да се зареди от тази вода в парламента да ни го покажате нагледно.
15
0
 
17
 
! Отговори
11 преди 7 години
Седа и зяпам - квой туй "парлатС.", бе кухоиди?
14
3
 
10
 
! Отговори
ив преди 7 години
Какви неподозирано вредни неща има във водата,не ви трябва да знаете ! И не са уран,плутон и др. такива. Работя в Германия и гледам,че водопроводите вътре в сградата от десетина години са от неръждаема стомана. Някога бяха медни,но не и пропиленови. Пластмасови са само тръбите за подово отопление. У нас сещате ли се някой в днешно време да монтира нещо друго ,освен пропиленови тръби по къщите? Ама по-добре е човек да не се замисля...
13
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Же суи Хасково.
12
5
 
16
 
! Отговори
Евгений Михайлович преди 7 години
Демократичният уран не е като Чернобилския ! Демократичният уран е полезен за здравето !
11
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 14Полезен е разбира се! Гласят ни за бъдещи японци!
10
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Урана е полезен. Вие не разбирате.
9
2
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
водата в цяла бьлгария трябва да се провери хора и животни пият градини сенапояват малки деца с невероятни болести какво е това
8
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За бирите Каменица и Астика продължава да се мълчи. И с право. Ако се каже/докаже, че са с радиоактивна вода, тези марки са обречени за десетилетия напред. А до изясняване на случая, нека се преместят на рафтовете за енергийните напитки.
7
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А в Сливен, Лечков, агент гора и йоско(тоя дето изби хората, трезвен, нешмъркал с петдесет километра в час), изтърбушиха всичко около урановата мина в Сборище,като радиоактивните инертни материали, се използват за строежи на пътища и сгради в региона. И това се знае от всички, включително и от мърдите на държавна ясла,от които зависи това да не се случва.
6
1
 
24
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Предлагам от утре на дупетатите да им се осигурява уранова вода за пиене от Хасково като задължително трябва да изпиват по 1 литър дневно за да докажат колко е "безвредна".
5
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И във Велин град е замърсена водата с уран,това говори за терористичен акт,а прикриването на този акт цяла една година е деяния срещу човечеството,благодарете на ГЕРБ ,че цяла година пои вас и децата ви със радиоактивна вода.Сега аз ще пратя мейли до де що западни медии има за да се разпространи новината,ще започна с BBC,да спасим хората които се канят да идват на почивка в бг,да ги предопредим какво ги чака,каква бомба
4
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако великата американска култура ме е научила на нещо, то това е да седя и чакам хасковлии да почнат да придобиват супер сили
3
0
 
23
 
! Отговори
баю преди 7 години
Начешаха си езиците изкараха си 200 лева надница и отидоха да си пия уискито. А честито на гласувачите!