Решено: Ще се строи в Копривщица. Но във възрожденски стил!

Инвеститорските мераци бяха порязани от Общинския съвет
21 апр 2017 16:00, Боряна Павлова
62
Решено: Ще се строи в Копривщица. Но във възрожденски стил!
Снимка: koprivshtitza.com

Новият устройствен план на Копривщица не предвижда забрана за строителството, но въвежда изискване новите сгради да се вписват в архитектурния облик на възрожденския град и да са на до два етажа.

Още по темата

Днес общината представи новия проект за устройствен план, който идва след големия скандал с опита на Общинския съвет в града да премахне статута на Копривщица на архитектурно-исторически резерват.

Сюжетът съвпадна с обявяването на солиден инвестиционен интерес от страна на местен бизнесмен.

След силен обществен и политически натиск скандалното решение обаче беше отменено.

Днес кметът на града Генчо Герданов обясни, че "в т.нар. зона за строителство са добре дошли инвеститорите, но и там трябва да се съобразяват".

В края на март общинските съветници на града отмениха решението си, с което поискаха промени в устройствения план, а именно да се разреши строителството на по-високи сгради и да отпадне статута "архитектурен резерват" на туристическата местност.

Коприщица е първият, а и единственият град-музей у нас. За него важат специални правила за строителство, за да се запази автентичният му външен вид.

Екип от проектанти, архитекти и еколози представиха накратко какво включва новият общ устройствен план. Възможности за строителство, каквито искаха общинските съветници, има. Обаче те трябва да са във синхрон със съществуващата автентична архитектура и може да се строи в града в различни зони, тъй като има различни имоти, които са необитаеми през по-голямата си част.

Освен това охраняемата зона, която също е предвидена в този устройствен план се отнася за зелените площи около града и те трябва да останат, но там също се допуска строителство на сграда до 2 етажа, съобщи Bulgaria ON AIR.

В текста се предвижда и зона, южно от града, където има възможност за строеж. Там обаче сградите ще се използват за складове за развитие на различна промишленост. Те трябва да бъдат с височина до 3 етажа и половина.

Друга спорна тема бе ски лифтът, за който имаше предложения от местните бизнесмени да бъде изграден от тях. Той също бе част от общия устройствен план като проект.

От Регионалния инспекторат по околната среда и водите обаче забраняват изграждането на такава спортна зона край града, тъй като автентичният вид на града трябва да бъде запазен.

Присъстващите на срещата жители се обединиха около мнението, че държавата трябва да поема своя ангажимент като отделя годишно по 400 хил. лева, които да бъдат влагани за развитие както на туризма, така и на различни видове земеделие и животновъдство в Копривщица.


62
Още от
Напиши коментар Коментари
24
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Напират ли бизнесмЯните, напират ли?...
23
7
 
7
 
! Отговори
до 30 преди 8 месеца
Абе Селеногин,какъв диалект?!?То от вашия шопски диалект по про ссташки има ли бе??Егати самочувствието на разни шопски нещастници!Диалект?!?Ти изобщо знаеш ли къде се говори чист български бе Селеногин такъв!Вие сте последната дупка на кавала,макета нещастни.Ама що като не си събрахме териториите и това,село сОфия остана на 20мин от границата,не си върнахме историческата столица Търновград,ми оставихме някви селинджъри да придобият самочувствие на столичани!Че и за диалекти ще притендират!Ай с
22
0
 
8
 
! Отговори
до 12 преди 8 месеца
всъщност не си прав , в софия вече почти не останахме истински софиянци , на мен не ми пречи никой всеки е добре дошъл, обаче не си прав ,, повечето дето се пишат софиянци са от други малки населени места
21
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Грозните хотели във възрожденски вид в Пампорово и Банско и в Копривщица ли ще ги гледаме.
20
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Копривщица е официален архитектурен резерват. Недоумявам защо се представя идеята новите строежи да са във възрожденски стил, като някакъв невероятен компромис.
19
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Очаквайте в най-скоро време да видите в Копривщица 5-6 етажни кооперации във възрожденски стил.
18
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
в ся като почне едно сране на сгради
17
0
 
10
 
! Отговори
COP-PASTE преди 8 месеца
Копирам и поставям всякакви статии на Цена 10 ст. на Статия
16
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
По цял свят този тип къщи се наричат и са известни като османска къща, само тука-възрожденски стил. По-информираният човек ще си помисли че възраждането са го донесли османците.
15
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
По-миналта седмица бях Копривщица, за две нощувки. Забележителностите , къщи-музеи и паметници се обикалят за два часа и това е. Пътищата към градчето и от север, и от юг са в дупки. Просто там се е скука и няма да се върна втори път. Огромен брой стари къщи са занемарени и украсени с некролози. Другите са къщи за гости, механи, хотели и пр. Вечер, освен да се напиеш в кръчма( цените не са ниски), нямаш какво друго да избереш. Природата наоколо не впечатлява сечени гори. Умряла работа, не ходете
14
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Гледах по ТВ исканията, няма общо с всичко което се пиши, искането им е да се строи по-скоро в новата част и че бизнес с кебапчета на открито вече е минало. Те ги изкараха, че искат да строят незнам си какво. Истината е, че не само в Копривщица, но и в Тревна, Вършец иначе прекрасни места, но нивото е много ниско, магазинчета с китайски боклуци и смрад на нискокачествена стока визирам Вършец. Заведения със съмнителна хигиена и това е и на морето. Е така туризъм и бизнес не се прави.
13
1
 
14
 
! Отговори
Хасфалт преди 8 месеца
След 100 години в училище:

- Е в тоа небустъргач, хъъъъъ, се е укривал Васко Левскито! - учителката
- Къф тоа уа? - ученолюбиво българче
12
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Как бе, без бетон не е хубаво! Цимент и арматура му е, вижте слънчака как цъфна та върза
11
2
 
22
 
! Отговори
Гюнтер преди 8 месеца
Хахааа..имаше ли избори?Имаше!Минаха ли?Минаха!Резултатите ясни ли са?Ясни!Айде Бог да ви прости ПРОСТИ чукун дуури!!!!!
10
1
 
22
 
! Отговори
, преди 8 месеца
Да се готвят с 100 метров възрожденски небостъргач
9
1
 
22
 
! Отговори
Бай Гого преди 8 месеца
Ще се строи ,а строителните и битови отпадъци в река Тополница . Отводнението на хотелите в същата река .Зелените площи ще изчезнат под паркираните върху тях автомобили. БГ идилия .
8
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Софиянските лакоми лекета-"бизнесмени" пак ще строят(унищожават и ос..рат )България с крадените от народа пари!Ще изникнат още куп чалгарници..кебапчийници и напийници за вечногладните шопя!
7
1
 
23
 
! Отговори
д преди 8 месеца
В България вече демокрацията е мутрокрация -диктатура на мафията.
6
1
 
18
 
! Отговори
д преди 8 месеца
Никой не е гласувал за Бойко ..Всичко беше фалшифицирано плюс подмяната на ОП .
5
0
 
38
 
! Отговори
az преди 8 месеца
браво, още тази есен ще изникне един възрожденски лифт с една възрожденска писта до него и цял квартал възрожденски хотели !