Решено: Ще се строи в Копривщица. Но във възрожденски стил!

Инвеститорските мераци бяха порязани от Общинския съвет
21 апр 2017 16:00,
62
Решено: Ще се строи в Копривщица. Но във възрожденски стил!
Снимка: koprivshtitza.com

Новият устройствен план на Копривщица не предвижда забрана за строителството, но въвежда изискване новите сгради да се вписват в архитектурния облик на възрожденския град и да са на до два етажа.

Още по темата

Днес общината представи новия проект за устройствен план, който идва след големия скандал с опита на Общинския съвет в града да премахне статута на Копривщица на архитектурно-исторически резерват.

Сюжетът съвпадна с обявяването на солиден инвестиционен интерес от страна на местен бизнесмен.

След силен обществен и политически натиск скандалното решение обаче беше отменено.

Днес кметът на града Генчо Герданов обясни, че "в т.нар. зона за строителство са добре дошли инвеститорите, но и там трябва да се съобразяват".

В края на март общинските съветници на града отмениха решението си, с което поискаха промени в устройствения план, а именно да се разреши строителството на по-високи сгради и да отпадне статута "архитектурен резерват" на туристическата местност.

Коприщица е първият, а и единственият град-музей у нас. За него важат специални правила за строителство, за да се запази автентичният му външен вид.

Екип от проектанти, архитекти и еколози представиха накратко какво включва новият общ устройствен план. Възможности за строителство, каквито искаха общинските съветници, има. Обаче те трябва да са във синхрон със съществуващата автентична архитектура и може да се строи в града в различни зони, тъй като има различни имоти, които са необитаеми през по-голямата си част.

Освен това охраняемата зона, която също е предвидена в този устройствен план се отнася за зелените площи около града и те трябва да останат, но там също се допуска строителство на сграда до 2 етажа, съобщи Bulgaria ON AIR.

В текста се предвижда и зона, южно от града, където има възможност за строеж. Там обаче сградите ще се използват за складове за развитие на различна промишленост. Те трябва да бъдат с височина до 3 етажа и половина.

Друга спорна тема бе ски лифтът, за който имаше предложения от местните бизнесмени да бъде изграден от тях. Той също бе част от общия устройствен план като проект.

От Регионалния инспекторат по околната среда и водите обаче забраняват изграждането на такава спортна зона край града, тъй като автентичният вид на града трябва да бъде запазен.

Присъстващите на срещата жители се обединиха около мнението, че държавата трябва да поема своя ангажимент като отделя годишно по 400 хил. лева, които да бъдат влагани за развитие както на туризма, така и на различни видове земеделие и животновъдство в Копривщица.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аха, "възрожденски" стил. Значи ще има нагъчкани блокове като в квартал Възраждане.
42
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой го реши това? Ей писна ми вече. Бива крадене, крадене, ама тези прекаляват вече
41
3
 
7
 
! Отговори
Мистър 100% преди 6 години
Спонсорът на новият Възрожденски стил май е от Анадола,и иска да подобри Българските исторически ценности. Дайте им имената бе,какво се спотайвате като бити ***.Да се отмени статута на Български Исторически Резерват,трябва Министерски подпис от министъра на културата.И сега се използва моментът на Служебно правителство за да се извърши това престъпление. М/у другото КОЙ Е В МОМЕНТА МИНИСТЪР НА КУЛТУРАТА , КОЙ Е ОТМЕНИЛ СТАТУТА,НА ЧИЯ СЪВЕСТ ЩЕ ЛЕЖИ ТОВА ПРЕСТЪПЛЕНИЕ,ИСКАМЕ ИМЕНАТА ПЛИЙЗ.
40
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Първите две джамии ще са във "възрожденски стил" ;)
39
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
повече няма да се стъпва в копривщица.
38
0
 
9
 
! Отговори
Ясно преди 6 години
Ясно е че отгоре е пълно с ***, които си нямат на представа какво правят. Важното е че са назначени не защото разбират и умеят, а защото са на някой някой.Стигнаха и до Копривщица, и това трябва да съсипят.
37
1
 
2
 
! Отговори
Селяк преди 6 години
В Копривщица няма бизнес, няма и да има. Географско разположение, кво да праиш ...
36
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега няколко небостъргача във "възрожденски стил" ще построят.
35
0
 
9
 
! Отговори
Мистър 100% преди 6 години
Щяло да има и небостъргач във възрожденски стил .... ..... с чардаци,и каменни плочи на покрива,ръчно дялани. Баните и тоалетните с Възрожденска теракота,а списанията ,,Плейбой'' щяли да бъдат само с ,,Възрожденки''.
34
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе какъв традиционен стил от бетон, алуминий и пластмаса?!Индустриален свинарник с чардак?
33
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те и в Банско уж бяха в традиционен стил, но от вариации да ти падне шапката!
32
1
 
5
 
! Отговори
и още преди 6 години
Пояснявам- "провинциалист" не означава непременно произхождение, но задължително означава болезнено-амбициозен начин на мислене.Познавам прекрасни хора от провинцията, вкл. истински граждани от големите ни градове.Те, обаче, в голямата си част не се втурнаха да "завладяват" омразната им София, а достойно и с обич останаха по родните си места.Ето, тези, които искат да запазят Копривщица от мръсните лапи на амбициозните новоразрушители, са такива достойни хора.
31
0
 
6
 
! Отговори
цуцуланкореспонденте преди 6 години
Правилно.Толерантност преди всичко.Провинциалистите са нещо като първомигранти в столицата.:)И моята баба нямаше нищо против едно време...Проблемът дойде чак когато започнаха да дават акъл как да са устроени улиците, как да изглеждат сградите, дали да паркираш пред дома си или не...когато започнаха да пушат кебапчийниците и да кънтят чалгарийниците.
30
0
 
11
 
! Отговори
Хахахахха преди 6 години
Това като оная приказка с *бането: да ти вкарам само глави4ката и после хоп целия щепсел влязал и опааа каква стана тя Хахахахахахах И там ще го пбърнат на 2-ро Банско...или по-то4но *Банско хахахахаха Шивашки цехове за раята и спа хотели за 4орбаджиларите да си топят сланините на рахат, и тук там някоя колбасарница и мандра с фалшиви колбаси и палмови сирена....направо идилия.
29
0
 
6
 
! Отговори
Дедо Цецо преди 6 години
А жриците да не се епилират там долу и да пуснат възрожденски мустаци.
28
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Коприщица е първият, а и единственият град-музей у нас=За Стария Несебър да сте чували, писачи ?!
27
2
 
7
 
! Отговори
писмо до Цуцулана преди 6 години
Баба ми е коренячка софиянка,както покрай нея половината ми рода.Никога не съм чул от тях,или от познатите им "провинциалисти""ховорят на диалект"или някакви обиди и пренебрежение към българите от други краища на Бтлгария.Това могат да го кажат само новоизлюпени "софиянци"от странни крайни квартали домъкнати от своите села да работят като общаци и нискоквалифицирани работници из Кремиковци и подобни динозаври пълни с комплексирани ***.
26
1
 
13
 
! Отговори
Я гледай.... преди 6 години
Много ми е интересно да видя шивашки цех, кланица или жилищен блок но два етажа във възрождентски стил.Голям къшмер ще бъде.Няма ли полета на окола да се строи на воля , а стария град да си е така както е.
25
0
 
8
 
! Отговори
ля ля преди 6 години
пустее и се размива историята от там където е сърцето на нашата революция и опълчение срещу турците за това помагат и тези които искат да строят сега за да съсипят и това място. същата работа на друго място! ненаучили се!
24
4
 
5
 
! Отговори
до 38 преди 6 години
Предлагам да си направим празник "Преброяване на кореняка -софиянец"- така и така сме рязко изчезващ вид...ПП.ноо зли тия от прованса, бе. А ето-ние ги уважаваме като продуктивен субстрат:))