Уран и във водата във Велинград, спряха я

Хората да не я пият, а да я ползват само за битови нужди
78
Уран и във водата във Велинград, спряха я
Снимка: Reuters, архив

Наличието на уран в питейната вода на Велинград и околните селища е два пъти над допустимите норми, съобщиха от регионалната Здравна инспекция.

Още по темата

В три от вододайните зони на града са регистрирани от 1,5 до 2 пъти над допустимото съдържание на естествен уран.

Към момента не се съобщава дали има завишение на алфа активността.

Водоснабдяването в курортния град е спряно и вода се подава от алтернативен източник - помпена станция.

На хората от околните села се препоръчва да не пият вода, а да я ползват само за битови нужди.

"Зоните са части от квартал "Чепино" и "Лъджене", село Грашево и махала "Мечо корито" и населените места "Света Петка", местността Юндола и Пашово. Разпоредили сме да спрем водоподаването за питейни нужди. Вероятно вече е спряно това водоподаване от Клептуза и Легоринец. Водоизточниците, за които са получени отклонения, са изключени.

Жителите на град Велинград могат да бъдат спокойни, тъй като питейната вода за града е осигурена от пречиствателната станция на града, основно която захранва и до момента е захранвала две трети от града, сега ще захранва целия град. Остават другите населени места, за които просто трябва да се търси алтернатива", обясни Румен Атанасов началник на отдел "Държавен здравен контрол" към РЗИ - Пазарджик, цитиран от БНР.

По-рано директорът на Регионалната здравна инспекция в Пазарджик Фани Петрова съгласува информацията с Министерството на здравеопазването.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още по темата: водавелинградуран
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 23 Признали са след седмица друг път. Още нямаше да знаем ако не го бяха съобщили от други държави. Най-малкото, което можеха да направят е да обявят да не се ходи на манифестация тогава. Знаеше се, че ще вали, но накараха хората да манифестират на 1 май и да ги вали радиоактивният дъжд. Толкова им пукаше за народа. Това си е направо геноцид. ....Седнал да ги хвали... Тепърва ще се увеличават раковите заболявания от Чернобил...
56
0
 
3
 
! Отговори
изгряло е слънце ли преди 6 години
Само много *** народ може да вярва че след 1989 г добива на уран в България е прекратен де факто.По-реалистично е да се сметне че вече заминава за другата страна на барикадата.Нали Не вярвате че всички разработки златни кокошки от времето на комунизма са избити от самите комунисти?Не е ее просто вече снасят за $$$ и се продават на отсрещната страна.Откъде иначе ще са им парите на българските парвенюта да обикалят френската ривиера и острови да купуват?А уранови мини май има в цяла България...
55
0
 
3
 
! Отговори
Бай Хой преди 6 години
Днес уран, утре друго. Стига г.лупости. Сетихте се, хората от години пият и ползват за друго водата. Пречистването ви е под всякаква критика, стига сте се правили на много нужни на обществото. По-добре вместо да и вдигате само цената я направете питейна че ми омръзна да купувам "минерални" *** по магазините.
54
0
 
3
 
! Отговори
Опитвай се ,бе ..66 преди 6 години
ОПИТАЙ И ВОДАТА ДА ПИЕШ.....ХА,ХА,ХАААААААА..СЪС ."БРАТСКИ ДОБИВ НА УРАН", Е ... ТА ДА ТИ СВЕТНАТ И ТОПЧИЦИТЕ....!ТЪКМО , ШЕ СПЕСТИШ ОТ СМЕТКАТА ЗА ТОК!!!
53
0
 
4
 
! Отговори
46 до 57 преди 6 години
Ееее опитвам се да разбера откъде може да е урана.Може би греша.Не съм специалист но все пак трябва да има някакво обяснение.Появяват се и много конспиративни теории.САЩ бомжардирали Юг.с обеднен уран и ето го в ХасковоНерде Сърбия нерде Хасково....
52
2
 
4
 
! Отговори
РЕАЛНО преди 6 години
През 2015 г. са били транслирани директиви от Европейския съюз за контролно ниво на естествения уран в питейната вода. Позволената дотогава норма от 0.06 мг/л уран във водата, е била намалена на 0.03 мг/л - колкото е препоръката на Световната здравна организация.Тоест какво означава това, че уловените стойности във Велинград на уран във водата на е от 1,5 до 2 пъти над нормата не са се считали за опасни допреди две години. Стига стресирайте хората.
51
2
 
5
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 6 години
България е богата на уранови руди ,това че във водата има уран е нормално в сърнишкият край имаше рудник за добив на уран, до сега никой не е умрял от лъчева болест- ВСИЧКИЯТ ШУМ Е ПОЛИТИЧЕСКИ ШМЕКЕРИИ - нямаме държавници , имаме дупедати !
50
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега ще ви разкажа цялата истина. Снабдиха се с модерни апарати и системи за проби на водите и се оказа, че навсякъде има уран и плутоний. Преди години такива проблеми нямаше.
49
1
 
7
 
! Отговори
читател преди 6 години
Водата от изворите в Наречен е най-радиоактивната в България, но се пие и използва за бани, още в стотици подобни извори има радиоактивност. Уран се среща на толкова много места, че страници може да се изпишат.Няма до сега в страната заболяване, предизвикано от уран в питейната вода. Количеството е нищожно.На за истерия става, и то голяма.То кажи, че сестра му е к...., пък да върви да доказва че няма сестра.Разиграва се отнова някакъв сценарий.
48
1
 
3
 
! Отговори
Мистър 100% преди 6 години
Уран е имало,и ще има във питейната вода.Основният въпрос е ....Защо до сега не са оповестили измерванията,или не са имали уреди ?
47
0
 
6
 
! Отговори
до 46 преди 6 години
земетресенята ги има откакто я има планетата.с такива лафове се измъкват виновните.
46
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Смехуркаме си се ние тука.Господ да ни е на помощ.Колкото до управниците-с каквато мярка са отмервали на народа си толкова десетилетия, с такава да им се отмери и на тях.Смятам, че ще е справедливо.
45
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Интересно как така тази вода ще се използва за "битови нужди"?Ще перат ли с нея какво? После обличаш дрехата и светиш.
44
2
 
11
 
! Отговори
Наивен преди 6 години
Де да беше само урана. Морската вода бъка от натрий и хлор. Много опасни елементи. не е необходим анализ от лаборатории. Соления вкус ги издава. Ами минералните води? Защо ли са минерални? Май защото не са чисти, а имат по-вече или по-малко разни други елементи. Горе долу и с урана е същото. Той не е сложен изкуствено. Там си е от милиони години. Сигурно и динозаврите са го сърбали, но не са умрели от това. Проблема е липсата на компетентна информация и жаждата за сензации от медиите. Д
43
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Толкова много инциденти в последни време у нас ми замирисва по-скоро на диверсия от граничещи с нас държави. Преди една от основните задачи на Вътрешни Войски беше борба с диверсионно разузнавателни групи. Сега модернизираните жандарми пазят политиците от народната любов в центъра на София.
42
0
 
6
 
! Отговори
оптимист преди 6 години
д-р Радева е казала на пияниците че вода не трябва да се пие......
41
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега да хода ли да си кисна мазилките на спа У Велинград или да предпочета почивка и качествено обслужване в Чехия?
40
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да се фнимава с подмиването, защото на тъмно подмитите части ще почнат да фосфоресцират и става страхотно!
39
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тази работа е много странна и съмнителна.
38
3
 
9
 
! Отговори
до 44 преди 6 години
Най вероятно от разместване на земни пластове.Имаше доста земетресения в региона напоследък.ПредполагамЛошо за туризма.Обявиха че имаме най мръсния въздух.Сега и това.Лошо