Излел е Делю Воевода... в музей в Златоград

Появи се музейна експозиция на хайдушкото движение
22 апр 2017 20:18, Петя Славова
18
Излел е Делю Воевода... в музей в Златоград
Снимка: БТА

Музей на Делю Войвода и на хайдушкото движение бе открит с тържествена церемония днес в Златоград. Според проф. Николай Овчаров музеят е уникален, в страната няма подобна експозиция. Откриването на музейната експозиция е първото събитие от честването на 240 години от рождението на Делю Войвода.

Община Златоград и Етнографският ареален комплекс обявиха 2017 за годината на Делю, отбелязвайки годишнината на легендарната личност, съобщава БТА.

Проф. Овчаров посочи като едни от най-ценните експонати в експозицията изложените стари оръжия от времето на Делю Войвода. Археологът разказа, че е впечатлен от показаната пушка бойлия. Това са снайперите на 19-и век, пушки с много дълга цев, които могат да поразяват на около 300 м разстояние, допълни проф. Овчаров.

Сред откроените от него ценни оръжия в сбирката е и италианска пушка, използвана по време на въстанието на Гарибалди, в което е взел участие и българинът Капитан Петко Войвода. В приклада на пушката е вградена италианска лира, по този начин собственикът на оръжието оставил спомен от тези велики за Италия години.

Видни имена от борбата на българите за свобода и независимост като войводите Ангел, Вълчан, Индже и Капитан Петко са включени в експозицията, проследяваща хайдушкото движение през ХV-ХIХ в. В повечето музеи в страната има нещо за хайдутина, който е бил в даден регион, но в новия музей в Златоград е събрано всичко от Момчил Войвода до Капитан Петко, според мнението на проф. Николай Овчаров.

Акцент в музейната експозиция е Делю Войвода- легендарният хайдутин, възпят в песента на Валя Балканска, която лети в космоса. Самата песен и нейната изпълнителка също са илюстрирани в една от музейните зали.

До старите пушки, в музейната сбирка е показан калъп за куршуми, по който личат следи от сребро. Експонатът препраща към легендарната смърт на Делю Войвода. Считало се, че непобедимият юнак не го лови куршум, затова турците отлели за него сребърен.

Годишнината от рождението на Делю Войвода, която отбелязваме през тази година е значима не само за Златоград, а за националната ни памет, заяви кметът на общината Мирослав Янчев. Той допълни, че тържествата по повод честванията ще продължат с поредица от празнични събития.

На 7 май предстои гайдарско надсвирване, на което ще бъде присъдена награда за най-добро изпълнение на "Излел е Делю Хайдутин". Кулминацията на тържествата е през септември, когато са традиционните за Златоград Делюви празници.


18
Още по темата: музейХайдутиЗлатоград
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
8
 
! Отговори
ДА преди 3 години
В ЕДНО ИНТЕРВЮ ЗАЯВИ,ЧЕ ЗВЕЗДИТЕ НЕ БИВА ДА ЖИВЕЯТ В МИЗЕРИЯ.ТО БИВА,БИВА,АМА БИВОЛ ЗА МЕЗЕ НЕ БИВА.ЗНАЧИ САМО ПРОСТОСМЪРТНИТЕ БИВА ДА ЖИВЕЯТ В МИЗЕРИЯ.А КОИ СА" ЗВЕЗДИТЕ" В БЪЛГАРИЯ?!
11
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пее женичката, иначе крещи, но се понася. Докато има почитатели добре е да се отегли и по-малко чалъми. Възхвалата на Дельо е по стар социалистическо патриотично възпитание. Дельо си е чиста комита.
10
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дельо си е бил баш разбойник... никакъв апологет на българското или в частност "деридерското" . Бастисвал е наред без значение от вяра или принадлежност. Валя е най-лошият изпълнител на тази песен .... а тя дори не е в пълния и вариант . От Златоград съм... прадядо ми е бил комита.... и така ги зная аз нещата от баби и прабаби. Въпреки това е добре за града.
9
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази жена не може да пее и никога не е могла .- бай Ганьо избута чак в космоса най-некадърното .
Певици са Надка Караджова, Янка Рубкина, Олга Борисова и мн. други !
8
2
 
8
 
! Отговори
Вельо преди 3 години
До Анонимен 10
Важното е че на турците им е разгонвал макята ! ;)
7
2
 
3
 
! Отговори
ЛЪВСКИЙ преди 3 години
До Анонимен 8

И?
6
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така наречената Валя Балканска всъщност се казва Фатиме Гюнер.
5
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако пушката е с нарез в цефта - може! Ама пък нашенци да са били чак толкова добри "снайперисти" - на дали!
Дългата цев без резба е като кола без колелета! В днешни дни например цевта е къса но резбата наситена!
Абе такива са ни "професорите"! Завършили по "комунистическо" време благодарение на партизани и ятаци по родителска линия!
4
4
 
7
 
! Отговори
ЛЪВСКИЙ преди 3 години
ВЕЛИКА!!!
3
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Желю не е трябвало да излиза! И като е излязал голям праз! Това нашето държава ли е?
2
3
 
12
 
! Отговори
neo5 преди 3 години
Посредствена певица? Хахахаха, тая песен лети в космоса, запечатана на златна плоча, ама друго си е Азис или Фикито, нали? :D :D Маймуноподобно си :P
1
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много посредствена певица ,кой я бута не знам ?