На пазара на труда: Търсят се хора с по-ниско образование

Липсата на работна ръка е все по-стряскаща, алармират работодатели
24 апр 2017 12:03, Анисия Иванова
120
На пазара на труда: Търсят се  хора с по-ниско образование
Архив: Булфото

Проблемът с липсата на работна ръка е по-голям, отколкото се вижда на пръв поглед. Това смятат анализатори от Регионалната структура на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в Бургас /КРИБ/.

Най-търсените професии в България били свързани с високо квалифицирани работници, общи работници, оператори на машини, както и такива в сферата на ресторантьорство и хотелиерство. Статистиката за 2015 година показвала, че на първа позиция сред най-търсените специалисти са били IT експертите, сега били на десета.  А на първа позиция излизали хора с по-ниско образование.

Причините за проблема се коренят основно в това, че все още липсва връзка между образованието у нас и пазара на труда.

За задълбочаването на проблема допринася и демографската криза, тъй като България е една от страните с най-застаряващо население, което намалява с над 33 000 души на година, съобщиха от структурата. И въпреки че Бургас е един от градовете с най-голям относителен дял на хора в трудоспособна възраст, проблемът с липсата на кадри и там е налице, добавят работодателите.

Кадрите, които се вливат в трудовия пазар, са по-малко от тези, които излизат от него. Доказателство за това са препълнените полети на самолетните компании с младежи, които заминават в чужбина да търсят своята прехрана, с надеждата да получават по-високи заплати, заявиха от КРИБ.

Недостиг на работна ръка отчитали и всички други държави в Централна и Източна Европа. Типичен пример бил Чехия, където икономиката нараснала с 4,7 процента през третото тримесечие, а през декември безработицата била 4,5 на сто- най-ниската в ЕС, заедно с Германия.

От КРИБ съобщиха, че по-късно днес нейни представители ще представят на местния бизнес алтернативни начини за справяне с проблема с недостига на работна ръка в региона в краткосрочен план. Събитие под мотото "Привличане на кадри за нуждите на местната икономика" ще се проведе в Бургас, допълва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
1
 
5
 
! Отговори
Циник до 88 преди 6 години
Въпрос на съотношение - от 2 милиарда - тези дето стават за нещо - естествено ще са процентно повече , от същите извадени от 6 милиона.И не си ме разбрал - има наистина каста, която САМО С ТОВА СЕ ПРЕХРАНВА лови плъхове!
73
0
 
30
 
! Отговори
Видял преди 6 години
Всички коментиращи забравят факта, че се намираме в България. Та тук, държавата е принудителен ортак на работодателя. И след като държавата си вземе рекета ( малко видим и повече в сива окраска ) може да се даде нещо на работника, ако е останало.
72
2
 
21
 
! Отговори
бивш преди 6 години
поздрави от Дойчланд , да сте живи и здрави :)
71
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Острата липса на места с нормално заплащане, което позволява нормални човешки нужди и нормални работни условия, поражда остра липса на работници. Не съм чувал досега сериозни фирми да се оплакват от този проблем. Докато един чистач в метрото в Лондон може да си позволи в пъти по-добър стандарт от този на строителен работник в България - няма как да е иначе.
70
0
 
22
 
! Отговори
ДДТ преди 6 години
В Бургас са наай-големите мутри.Откриват сезона заедно на маса ;Хотелиери и др. в бранша,прокорори,кметове,данъчни и др. държавни кантонерки.Ако се оплачиш или търсиш правата някъде ще храниш рибите....
69
0
 
49
 
! Отговори
Българка преди 6 години
Защо направо не сложихте заглавие, че липсват роби в България?? Защото при тези заплати само балъците остават. Който има ум и смелост заминава за белите страни където няма мафия!!
68
4
 
6
 
! Отговори
Циник до 78 преди 6 години
Сам съм в работилницата Werkzeugausgabe...Пред компа - драсвам по някой ред!Но....преди това съм си свършил работата!Интересно - вие откъде знаете за "денонощното"?И сте елементарно чехълче - видно е!:-)
67
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лятото безработицата ще намалее,понеже бригадите започнаха.Младите и студентите предпочитат да идат в Англия или САЩ за лятото.И тук и там слугуват ама там заплащането е по 10.Работиш 12 часа и вземаш по 7£ на час.Всеки може да си сметне.И тия приказки,че не можело така всяка година са си чисти глупости.Имам много познати които ходят за 6 месеца и повече лятото и зимата си почиват
66
0
 
26
 
! Отговори
Българина преди 6 години
Нека нашите убити синдикати да кажат в колко колективни договори е заложено годишно повишение на заплатите? Защото там където бягат българите е така! И аз търся да ми перат и готвят 460 лева много търся, усилено търся, формирам невероятно търсене, ама на балами няма, къде да ги намеря...
65
1
 
43
 
! Отговори
цер преди 6 години
Това в България не е пазар на труда.Това е пазар за роби притежаван от провалени и корумпирани работодатели, рожби на българо-съветската дружба.Щом след 2 мандата на ГЕРБ нищо не се промени относно заплащането значи и те са от същите рожби на същата дружба. Търсят балъци, не работници.
64
9
 
3
 
! Отговори
Циник до 72 преди 6 години
За вас е вече много късно!Вече....:-)
63
14
 
2
 
! Отговори
Циник до 70 преди 6 години
Познах...чехълче...за амеба пипе не стига!Само за инфо - инструменталчик съм в 127 годишна фирма работеща като субконтрактор за немското автомобилостроене!Изискванията са огромни!А вие сте чехълче!:-)
62
1
 
14
 
! Отговори
До циник преди 6 години
Но сега е момента, търсят се такива като вас!!!!
61
12
 
1
 
! Отговори
Циник до 85 преди 6 години
А вие елементарно!Нещо като чехълче!:-)
60
2
 
10
 
! Отговори
До циник преди 6 години
Даже сте доста смешно!!!!!!
59
5
 
3
 
! Отговори
Провадийски вести преди 6 години
Те Радев и Симеонов обявяват "военно положение" заради 6 автобуса баби и 1500 сирийци.Такаче освен ромите -вечно виновни имаме и баби и бежанци ! Урааааааа!Такаче заплатите се замразяват- работете за родината война е!!!!!Истинския патриот работи чесно и безропотно не е като мързеливите роми дето избягаха!!!
58
11
 
1
 
! Отговори
Циник до 65 преди 6 години
Аргументирането ...на вас!С други думи - аре у лево!:-)
57
1
 
14
 
! Отговори
До циник преди 6 години
Мисленето не е от силните ви страни!!!!!!!
56
2
 
24
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 6 години
Най дивите капиталисти -са бившите комунисти-- затова нямате работници - алчни *** създания -ревящи че нямали роби - ВИДИТЕ ЛИ !!??
55
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мисля,че проблема не е в кадрите, а в заплатите от по 600-700лв!!!