Опасни игри: Шест деца - жертва на волтова дъга за 2 г.

Рисковата мода за селфи върху вагон продължава
18
Опасни игри: Шест деца - жертва на волтова дъга за 2 г.
Снимка: БДЖ

Шест деца са станали жертва на волтова дъга за последните две години, докато са играли върху вагони и локомотиви в опит да си направя селфи.

При последния случай във Варна от събота група деца на около 14 години издебват кога охраната тръгва на обход из депото и едно от тях започва да се катери върху локомотив, който му е харесал за снимка. Цялото депо е маркирано със знаци за опасност и предупреждения за риска от волтова дъга, съобщиха от БДЖ. 
 
По норматив контактната мрежа се намира на височина между 5,8 м и 6 м. Момчето се качва върху локомотива и е протегнало ръка с телефона си, за да си направи снимка. Удрят го 25 хиляди волта напрежение и се чува силен гръм.
 
Преподавател по техника на високите напрежения от Техническия университет в София коментира, че в момента на токовия удар се развива температура от над 6 хиляди градуса, а въздухът става на плазма. Разстояние от 2 м и по-късо до контактната мрежа е директен риск за живота.
 
Кой е моментът, в който ще се появи волтовата дъга, зависи от влажността на въздуха и от жеста на посягане към мрежата. Експертът пояснява, че в случая се е получила ударна вълна, която е изхвърлила момчето от локомотива и затова то е останало живо.
 
Възникнал е само един заряд и веднага след това автоматичната защита на електропровода се е включила и това е предотвратило още един унищожителен удар.
 
Съществуват още две възможности: дъгата да го "прикове" върху металната повърхност на локомотива и момчето да стане на въглен на мига или да се скъса контактната мрежа и проводникът с протичащия по него ток да падне върху детето и отново да го изпепели. 
 
По време на инцидента младежът е с трима или четирима приятели – по свидетелство на постовия стрелочник. В мига, когато момчето пада, неговите "приятели" се разбягват и дори не проверяват какво е станало с техния другар.
 
По данни на работещите в депото, няколко пъти месечно деца се промъкват и опитват да се катерят по машините, за да си правят селфи. За тях следят както работещите в депото, така и служителите на съседния автосервиз, които започват да крещят, ако видят деца да навлизат в територията на депото, за да ги чуят и охранителите, уточняват от БДЖ.
 
Обучителен филм за гигантския риск от модата да се снима под жиците с 25 хиляди волта напрежение е заснет от ученици за ученици по програмата "Опасни игри" – национална кампания, подкрепена от БДЖ, Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ), МВР, Столична община и Държавна агенция за закрила на детето, като ръководител на проекта. 
 
Изработени са информационни брошури, съвместно с БДЖ и НКЖИ, одобрени по този проект и разпространени още от септември, 2016 г. по гари и училища. От БДЖ е изготвен информационен електронен продукт за Правилата за безопасно поведение в районите на железопътния транспорт.
 
Националната кампания е създадена с идеята, че деца ще обучават други деца. "Ако медиите успеят да открият кои са другите деца, поощрили смъртоносната игра, БДЖ ще приобщи и тези млади хора към своята кампания и ще даде на тях и семействата им изчерпателна информация за гигантския риск, който крият забавите на ръба на живота", посочват още от компанията. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До бай ганьоСамо че те пак ще отидат да се промъкват в депото, защото идеята е да направят нещо нередно, опасно и съотвтено - "яко". Иначе няма да е атрактивно селфито. За съжаление това е просто комплексарщина и демонстративно незачитане на правилата-цялото депо е опасано с табели, но спазването на правилата е под достойнството на тарикатите !
15
0
 
1
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 години
На 14 е "детето" ? Тия тиквници - нарочените журналисти - съвсем я карат през просото...
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато бях малък сме си играели ужасно много покрай линиите, мачкали сме пирони какво ли не, но сме били достатъчно разсъдливи да знаем, че не трябва да се катерим по локомотивите. Много е просто, родителите носят цялата вина за тези случаи, защото децата им нямат и идея какви са рисковете - покажете на детето си какво се случва, какво е волтова дъга, покажете им ако трябва някой овъглен труп и да видим дали няма да имат повече респект към тези места и дали ще се катерят по локомотивите.
13
2
 
1
 
! Отговори
Дарвин преди 6 години
То и ....."СОЦИАЛИЗъМА"....беше за 1000-години ----ама "ПОЧИНА СКОРОПОСТИЖНО" --ОТ..... МНОГО АКЪЛНИТЕ *** !
12
0
 
2
 
! Отговори
жалко преди 6 години
Локомотив означава само напред и назад,локомотив не означава нагоре,тези хора са глупави и с лоши намерения.Говорят за боен локомотив с оръдия,говорят за война
11
0
 
8
 
! Отговори
Дарвин преди 6 години
*** умира, умното оцелява. Де да беше така и в политиката...герб нямаше да съществува...
10
0
 
8
 
! Отговори
някой преди 6 години
До бай ганьоТъпото си е тъпо! Каквото и да му дадеш пак ще направи беля. Родители *** - деца ***!
9
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Деца на около 14 години" - ако не бяха спали в часовете в даскало, щяха да знаят за волтовата дъга. Естествения подбор си знае работата, колкото и жестоко да звучи в случая....
8
4
 
1
 
! Отговори
Kak преди 6 години
Kak I koi ubejdava decata da pravqt tezi riskovani za jivota deinosti I ne Samo v BG.Sashtite jertvi gi ima I v sasedni darjavi.Trqbva aktivna rabota na roditelite s decata I policiqta da bade aktivna I v socialnite mreji I da sledi za potstrekateli Kam sashtite ili podobni iniviqtivi
7
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Естествен подбор - добре е да го има! Представете си че порастнат и "игричките" им загрубеят?
6
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Децата се разхождат по покривите на локомотивите... Пък бащите им пресичат прелези при спуснати бариери. Е няма такава държава! Заради тях локомотивите и през деня карат на прожектори, за да ги забележат тези ненормалници. А една лампа 500W, струва 200 евро. Вносни са.
5
12
 
0
 
! Отговори
бай ганьо преди 6 години
Вместо да наемаш гардове и да се пишат глупости по вестниците, толко ли не може да се намерят няколко по-старички локомотива и да се поставят на безопасно място, където децата да си правят селфита? Като толкова ги сърби, на им. Смятам че животите на 6 деца, колкото и да са глупавички са безкрайно по-скъпи един-два локомотива.
4
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Неандарталци родители, произвеждат деца неандарталци. Гарантирано от калинките на ГЕРП.
3
1
 
18
 
! Отговори
Ичко преди 6 години
До vargА кой казва, че тези локомотиви са негодни, и за скраб?Ако съдите по снимката, сте в пълна заблуда. В това състояние е почти целият подвижен състав на железницата.И не си мислете, че няма желаещи да ги нарежат за скраб, като и такива които искат за ги закупят ЗА БЕЗ ПАРИ, и после да си ги ползват. Но това е съвсем друга тема, която, между другото, също е актуална, и НЕмаловажна.
2
0
 
19
 
! Отговори
**** преди 6 години
До-1: На тебе депо говори ли ти нещо ?
1
23
 
4
 
! Отговори
varg преди 6 години
А какво правят тия негодни за употреба вече локомотиви там и защо още не са нарязани за скрап ?