Уранът във водата: До 2015 г. бил в норма. После?

И преди уранът си бил там, промяна в наредбите прави проблем
24 апр 2017 09:25,
20
Уранът във водата: До 2015 г. бил в норма. После?
Снимка: архив Reuters

През 2014 г. била направена промяна в наредба за водата, уранът си е бил там винаги
Манол Генов от БСП заяви, че е било публична тайна как съдържанието на уран в питейните води в Хасково е отговаряло на изискванията за допустимост само до 2015. Депутатът каза това в студиото на "България сутрин".

Пред Bulgaria ON AIR той посочи, че като член на комисията по околната среда и водите в Народното събрание неведнъж е реагирал за този проблем.

Още по темата

"2014 година бе направена промяна в "Наредба 9", която контролира чистотата и качеството на водата за питейни нужди в държавата. Ние приехме препоръките и наредбите, които съществуват в Европейския съюз, но ВиК дружествата в България не са готови и нямат възможност да отговорят на тези изисквания", категоричен бе Генов.

Според политика някой трябва да поеме политическата отговорност за ситуацията с открития уран в Хасково, Първомай и Велинград, но и да се предприемат стъпки към подобряването на ситуацията.

"Трябва да се открият нови водоизточници, да се направят сондажни кладенци, но това изисква доста средства. ВиК не разполага с такива", посочи той.

Манол Генов каза, че са необходими 2 млн. лева за постигането на това изграждане и попита защо управляващите в периода след 2014 година не са инвестирали в почистване на питейните води и не са правили необходимите проверки.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още по темата: водаУранХасково
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
До До 16 преди 6 години
Ако не е възможно изключването на определени водоизточници поради ред причини, друга опция е разреждането чрез подходящо смесване. Малко известен факт е, и част от рилската вода има завишени показатели по отношение на ест. радиоактивност, както и на фосфати и нитрати, но тъй като делът й е пренебрежимо малък спрямо обемите на Искър и Бели Искър, няма смисъл от коментар. По-скоро е от значение за някои туристически чешми по маршрутите по високото и край изходите на тунелите от спряната ВК Рила
16
0
 
3
 
! Отговори
До 6 преди 6 години
Защото урановите находища в близост и дълбочина са от последните поне няколко милиона години, а разработването им е от края на 40-те или началото на 50-те. Всичките ни правителства би трябвало да се разследват за пренебрегване интересите на част от населението. И този акт трябва да се разпростре и върху техните политически правоприемници.Както и да се провери по чии указания е отпаднала дейността по мониторнига на водите от закритите рудници, а ако е поради липса на пари - защо не са предвидени
15
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
13, той и праха е във въздуха и нищо не може да се направи, но ни осъдиха, нали? Твоето е тиролска изказване, за справка, вашия вожд вчера каза, че ще карат нови кладенци, ето ти какво може да се направи, а и още има, ама за ***....п.п. Предполагам си чиновник МОСВ.
14
0
 
5
 
! Отговори
До Анонимен 10 преди 6 години
Още ли не си разбрал? По офшорните острови отиват!
13
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕСТЕСТВЕНО,ЧЕ УРАНА СИ Е БИЛ ТАМ ВИНАГИ . И ВИНАГИ ЩЕ СИ БЪДЕ ТОЛКОВА ВЪВ ВОДИТЕ В БЪЛГАРИЯ . В НЯКОИ ДЪРЖАВИ Е ПОВЕЧЕ ,В ДРУГИ ПО-МАЛКО . ПРОСТО *** ПОСЛЕДОВАТЕЛИ НА ДРУГАРКАТА *** СЕ ОПИТАХА ДА НАПРАВЯТ ПОРЕДНАТА ПРОВОКАЦИЯ,НО НЕЩО НЕ ИМ СЕ ПОЛУЧИ . ХАЙДЕ НАКАРАЙТЕ ТРОЛЧЕТАТА-*** ,ПЛАТЕНИ ОТ ИГРИВАТА ДРУГАРКА-***,ДА ВИ ОБЕСНЯТ КАК МОЖЕ ДА СЕ ПРЕЧИСТИ ВОДАТА ОТ УРАНА
12
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 1030 години народа се чуди! Дано след още 30 барем се сети!
11
0
 
8
 
! Отговори
дзъ преди 6 години
ако си пофантазираме само за момент че имаме неманипулирана информация за храните и напитките които ежедневно консумираме...най-вероятно ще преминем на фотосинтеза или ще настане революция в световен мащаб
10
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма такава Държава! Все пари няма - действайте. Къде отиват тия пари да се чудиш!
9
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знам дали има уран във водата, аз лично мисля че няма, но истерията е класическа постановка, за поредният удар по джоба на обикновения човек.Верно би било смъртоносно да направят цената на водата от крана по 3-4 лв, ама не за кубик, а за литър.И радиацията не би ни убила толкова бързо.Квото и да ви говорят, в крайна сметка става дума за пари.
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
После който издяни!
7
1
 
13
 
! Отговори
Wlado преди 6 години
Значи спокойно може да спрете да плащате водата ... вик нямали средства ... години наред. А вашите пари къде са отивали никой не знае ...
6
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре де, 2015 са направили промяната, която със сигурност е било приета поне 2014, ако не и по-рано, и какво направихте през това време? Урана си бил там, значи сте знаели, че ще е над нормите, тогава? Защо нито Орешарски, нито Борисов 2, направиха нещо? И смятам, че е нормално да си има затвор за тия, които с действия и бездействие са застрашени човешкия живот, защото тази норма е такава точно с цел безопасност.
5
2
 
14
 
! Отговори
Разстрел! преди 6 години
Сега разбрахте ли защо сме на първо в свето, място по ракови заболявания!!! Даже в Украйна няма толкова! Всекидневно облъчване!!! Това си е Геноцид!!!
4
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Интересно защо само за гербаджиите това не е проблем.
3
2
 
18
 
! Отговори
С. преди 6 години
Всичко ще си дойде на мястото.Трябва само в наредбата за чистота на водата, да бъдат завишени допустимите количества на уран. Тройно. Най-малко... :)
2
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Иииеееххаааааа!. Браво бе. Пропаднала държава...
1
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аха значи и преди уранът си бил там! Евалла!