Златодобивът в Трън – какви са ползите и вредите?

Каролев: Минната индустрия е предпоставка за нови работни места
24 апр 2017 13:28, Василия Пейчева
14

2349 гледания   |  Още видео
Местен референдум ще решава дали да се добива злато на територията на община Трън. Допитването ще се проведе на 11-ти юни. Жителите на общината ще отговарят на въпроса: "Съгласни ли сте община Трън да не одобрява устройствени планове, предвиждащи добив и преработка на подземни богатства?"
Още по темата

Повече инвестиции и повече капитал ще доведат до повишаване на икономиката на страната ни, категорично заяви икономистът Владимир Каролев в студиото на "България сутрин". Според него минната индустрия е отлична предпоставка за създаването на нови работни места и подобряване на икономическото положение на страната ни.

Икономистът оспори твърдението, че там където има минна индустрия, няма туризъм, а за пример даде община Чавдар, на територията на която има съоръжения на две предприятия от минерално-суровинния бранш.

Минните проекти обаче могат да крият рискове, тъй като добив на злато няма как да бъде получен без извличането на уран, опроверга геологът Даниел Попов.

Пред Bulgaria ON AIR той поясни, че гражданите несъмнено имат право да изразят своята позиция, но проблемът е достъпът до информация. Попов спомена, че докладите показват наличието на уранова минерализация и арсен в златоносната жила в мина "Злата". Все още обаче не е установено в какви количества е той.

"Информацията беше скрита от инвеститорите до сега. В докладите трябва много подробно да бъде описан целият минерален състав и наличието на уран да бъде ясен. Също така технологията, по която ще се добива рудата, трябва да бъде описана, не по-маловажен е и начинът, по който уранът ще бъде отделен от златото", коментира още геологът Даниел Попов в студиото на Лора Инджова, Симеон Белев и Константина Живова.


14
Още от
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Лобирането за минната индурстрия е предпоставка на Каролев да му се издуват джобовете. Лустрация на цялата пасмина на крадлив дедо.
14
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ползата за България ще бъде замърсяването с уран, печалбите в американски фирми.
13
0
 
6
 
! Отговори
А тате каза, преди 11 месеца
че Каролев много разбира , само от кладенчова вода не разбира. Сега търсели Екарисаж за да го назначат експарт там.
12
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Е, щом Каролев е дал компетентното си мнение! Защото той е компетентен по всичко и се взима много на сериозно. Има такива хора, но се питам главанаците от телевизиите защо толкова често ни го показват! И друго, дали с каноконлит (медицински) няма как да го стопират? Да ни мирнат ушите.
11
0
 
8
 
! Отговори
Нико преди 11 месеца
Този дали си плаща на ТВ за да ръси глупости! Няма по - голям предател от него!
10
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Нещо не разбирам, защо изобщо се води спор. В документацията по проекта черно на бяло е написано че вредите за околната среда ще са значителни и това проучване е правено от инвеститорите и го пише черно на бяло. Интересно е само защо този факт се умаловажава и не се говори за него! А пък за тази утрепка Каролев изобщо не искам и да говоря! Знаем му всички номера и интереси!!
9
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
А за кого лобира лобистът Каролев Пак за дънди прешъз ли или за същите с друго име. ***
8
0
 
23
 
! Отговори
pagane8 преди 11 месеца
Особено пък ако златодобивът там го дадат на концесия без пари на добре известните фирми от отвъд океана - по- добре НЕ !
7
2
 
21
 
! Отговори
до 3 преди 11 месеца
Какъв бизнес има Каролев според теб? Бизнесът му е да се показва неподготвен по телевизията в ролята на клакьорка. Един лев не е изкарал от бизнес.
6
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Попрочел 4

Абсолютише! На тази логика що работни места отваряше уранодобива - имаше работа за миньори а сега ще има работа и за лекари и за гробари!
5
3
 
16
 
! Отговори
Попрочел преди 11 месеца
Освен това за такова решение трябва са се произнесат експерти, комисия и е въпрос на държавна политика дали имаме нужда към момента да ползваме златния залеж, а не да разиграват сцената с предварително нагласен край наречена референдум, провеждан в район с 80% римско население!
Е, много компетентно решение ще бъде - няма що!
4
1
 
38
 
! Отговори
Попрочел преди 11 месеца
Преди подлагах на съмнение качествата на Каролев, но от доста време насам съм убеден в лакейското му в нечия полза поведение.
Няколко работни места с по 400-500лв. заплата, силно и трайно замърсяване на околната среда в територия на една човешка длан на нашата родина и 1% концесия за държавата са си чисто държавно предателство!
Та, тая подло'га по-добре не я показвайте.
3
0
 
18
 
! Отговори
To6 преди 11 месеца
Какъв е този каролев, че дава акъл по телевизията. Той мрази България и българите. Да си гледа бизнеса и толкова, бизнесмени пффффу
2
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
За България пак ли ще остава една голямо нищо?! Не можем ли сами да си добиваме златото?
1
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Каролев пак се прави на разсеян, че не е важен златодобива, а какво разписва държавата в документите. Ако пак вземам една хилядна от печалбата, файда никаква.