Съдът в Страсбург спря събарянето на ромски къщи в Пловдив

Правителството трябвало да осигури първо дом на хората
26 апр 2017 08:30,
55
Съдът в Страсбург спря събарянето на ромски къщи в Пловдив
Снимка: архив, Bulphoto

Европейският съд по правата на човека в Страсбург изиска от българското правителство спиране на планираното от община Пловдив за днес събаряне на къщи в пловдивската Арман махала до осигуряване от правителството на подходящи жилища за децата, болните, старите хора и бременните жени, които остават без подслон. В съда е заведено дело 30472/17 Юсеинова и други срещy България.

Още по темата
Семействата, живеещи в незаконните постройки, вдигнати на общински терен, сезираха Европейския съд в Страсбург заради издадената заповед за събаряне на жилищата им, а жалбата беше изпратена от името на Българския хелзинкски комитет.

"Законът не дели никой. Въпросът е, че жителите на тези махали не искат да го спазват", коментира вече казуса пред Дарик кметът на района Ральо Ралев.

Той обясни, че за въпросния терен, намиращ се между Арман махала и моста на Карловско шосе, има влезли в сила 26 заповеди за премахване на незаконни постройки. 11 от тях вече са съборени, предстои поетапното премахване и на останалите, допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лично бих дарявал всеки месец пари за благотворителна организация която да плаща квартирата на тези "интегриращи се" сънародници.... стига кваритирите да се намират в същия блок в който живее представител на Българския хелзинкски комитет. Тогава друга песен ще се пее.
17
1
 
37
 
! Отговори
Азъ преди 6 години
За тия от БХК .................................... оставям на вашата фантазия. Моята е много цензурна.
16
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕС да си вземат ромите в Страсбург и там да ги правят каквото си искат. Tука е суверенна държава със какво право се мешат, ако жилищата са незаконни трябва да се съборят и точка по въпроса..
15
0
 
41
 
! Отговори
anonimen преди 6 години
Абе тези от Страсбург защо не си ги вземат при тях, да им дадат жилища и да си ги отклеждат. Аман вече. На мен никой няма да ми позволи да си построя къща, където ми скимне. Ние *** да си плащаме данъци, да си изплащаме цял живот ипотеките за "кутииките" в който живеем, а тази ....
14
1
 
47
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Цитат: "а жалбата беше изпратена от името на Българския хелзинкски комитет."Хем боли...хем сърби!Тези в Страсбург се оплакваха, че НПО-та със съмнителен, произход, и още по-съмнително финансиране се месят в избори, и вътрешна политика...а сега търчат да угаждат на продажниците от БХК!PS. Въпросните коптори трябва да се разглеждат като биологично оръжие!
13
0
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕС да им сигурява къщи и домове събаряй.
12
0
 
37
 
! Отговори
българин преди 6 години
Да взема и аз да си вдигна къща на общинска земя. Обаче още на следващия ден ще дойдат багерите и ще я съборят.
11
1
 
11
 
! Отговори
снайпера преди 6 години
Тая Надя Николова е двулика лопата.Преди- Баце е най най най, а сега друго cвиpи.
10
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да си ги вземата от бхк и да ги водят в страсбутг (и двете нарочно са с малки букви) и там да си направят незаконен катун, или да поискат безплатно настаняване в общински жилища.
9
0
 
17
 
! Отговори
Flick преди 6 години
Bunt!!
8
0
 
35
 
! Отговори
rat преди 6 години
Да са им законни къщите и да се налага събарянето им...тогава обезщетението е нормална мярка, но да си построиш къща (в повечето случай с "набрани" материали) и да не плащаш и да е заринато всичко с *** и помия...Тези от Страсбург имат странна представа за законността и човешките права!
7
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да им намерят ?!?!?!?Квартири бол ... да си намерят !Место за незаконна къща как са си намерили ?Да не би общината да им е търсила терена ?
6
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз защо платих толкова пари за жилище като съм можел да си направя незаконна постройка и държавата да ме обезщети като я събори?
5
1
 
22
 
! Отговори
МАРИЯ преди 6 години
В ПЛОВДИВ ВСИЧКИТЕ БРАДЧЕДИ ГЛАСУВАТ ЗА ТОТЕВ КАК НЯМА ДА ИМ ДАДЕ ЖИЛИЩА
4
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е натиск върху правителството от външни фактори.
3
1
 
20
 
! Отговори
М. Д. преди 6 години
КМЕТА ГИ ОСТАВИ ДА СИ СТРОЯТ ЗАЩОТО ТОВА СА МУ ГЛАСОВЕТЕ СЕГА И ЖИЛИЩА ЩЕ ИМ ДАДЕ
2
0
 
32
 
! Отговори
смЕх преди 6 години
Тия от Страсбург да си ги взимат и да си ги гледат даже и на тази умряла територия уж има закони които са за всички аман от либерасти.
1
2
 
22
 
! Отговори
ЦЦ преди 6 години
ТОВА Е НОРМАЛНО ЗА ПЛОВДИВ ,В ОБЩИНАТА СА СЕ СЪБРАЛИ САМО ТОТАЛНО *** И КРАДЛИВИ ГЕРБЕРСКИ КАЛИНКИ ,КОЙ ЗА КАКВО ГИ ХВАНЕ ГИ ОСЪЖДА АМА НЕ ИМ ПУКА НАЛИ НЕ ПЛАЩАТ ОТ ТЕХНИЯ СИ ДЖОБ