Във ВиК знаели още през декември за урана във Велинград

От РЗИ притеснени: Данните са потенциално опасни за хората!
26 апр 2017 12:30, Мария Захариева
11
Във ВиК знаели още през декември за урана във Велинград
Снимка: архив, Reuters

ВиК – Велинград са знаели за урана във водата още на 29 декември 2016 г. Тогава са станали ясни резултатите от пробите на трите водоизточника на града, които показали, че нивото на уран и алфа-лъчение надвишавали в пъти допустимите стойности.

Още по темата

ВиК – Велинград предали данните на РЗИ – Пазарджик с четири месеца закъснение. Поради тази причина населението научило за опасния уран едва на 20 април.

Общинското дружество е наказано с акт и най-вероятно ще плати и глоба от 15 хил. лв.

От РЗИ са категорични, че данните от укриваното лабораторно изследване са обезпокоителни и потенциално опасни за здравето на населението.

Към момента проблемът с урановите води във Велинград е решен, но други 5 населени места нямат алтернативни водоизточници. Там хората получават бутилирана вода, но животните все още се поят с тази, която има потенциално високи нива на уран.

До две седмици трябва да стане ясно и третото независимо изследване на водата във Велинградско, което да установи категорично наличието на тежкия метал.

Жителите на Велинград са притеснени и ядосани, че никой не ги е предупредил по-рано.


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как да измеря алфа лъчение, искам да знам какво пия!
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
към поз . 1 . Това е правилният извод . Чакали са да минат изборите . Народът следва да бъде наказан за ниската избирателна активност . Каква дребнавост . Японците може да си изпатиха , но не се уплашиха от наземната радиация . Няма да се страхуваме и ние .
8
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кажете кои марки минерални води са от района?
7
1
 
0
 
! Отговори
fat m astika преди 1 година
ama kakav hubav sherbet stava...
6
2
 
2
 
! Отговори
Наивен преди 1 година
Да не излезе че минералната вода е също с подобно съдържание, подобно на чешмяната. Има ли изследване по въпроса, или информацията за състава е само на етикетчето на бутилката. Нали и тази вода е от местни водоизточници, не е от Луната, например.
5
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Във ВиК знаели още през декември за урана

Ха-ха-ха, аз зная за урана от 40 години. Поради тая причина от 40 години не пия вода от чешмата и готвя с минерална вода. Нито на бай ви тошо съм разчитал, нито на неговите русолюбиви наследници съм разчитал за правдива и вярна информация. Сега ще видите как всичко ще се потули, ще подменят проби ще лъжат ще шикалкавят и ще ни доказват че всичко с водата е тип-топ. Докато тая русофилска cгaн не бъде изгонена в Сибир всичко ще си продължава както до сега
4
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз ви казвам, че умишлено ни тровят и убиват, вие не вярвате, ето сега факти крили данните 4 месеца изтровиха народа за глоба от 15 холяди, хора за затвор няма. Най-лошото е че има още много скрити неща които ще излязат на яве.
3
1
 
8
 
! Отговори
И ВСЕ ПАК преди 1 година
Където има пискюли е хубаво да се обработват с уран
2
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Единствено управленците ни са потенциално опасни за хората!
1
2
 
7
 
! Отговори
FAKE news преди 1 година
Престанете да лъжите хората вече с този измислен уран!