310 родители отказват ваксина срещу морбили за децата си

Във Варна глобяват учебни заведения, приели неимунизирани деца
28 апр 2017 09:15, Петя Славова
71
310 родители отказват ваксина срещу морбили за децата си
Снимка: архив, Булфото

Родители във Варна отказват да имунизират децата си срещу морбили. От 386 такива случаи, едва 70 са вече с ваксина, съобщи д-р Янка Драганова, шеф на дирекция "Надзор на заразните болести" в РЗИ-Варна.

Тя уточни, че с тези родители се работи много трудно и повечето от тях отказват да осъзнаят сериозността на проблема. Всеки от тях е бил поканен на среща в РЗИ, където са му разяснили рисковете, пред които изправят детето си, ако остане неимунизирано.

Още по темата

Д-р Драганова уточни, че при зараза с морбили при неимунизираните деца, много често настъпват фатални усложнения, които във времето могат да доведат до двигателни нарушения и мозъчни увреждания.

На най-упорито невежите родители вече са наложени глоби от служители на РЗИ-Варна. Санкции има и за 2 частни детски заведения и още 2 държавни детски градини, които са приели деца, които не са имунизирани срещу морбили, съобщава "Монитор".

До 24 март, т.г. неимунизираните срещу морбили деца във Варна и областта са били 1490, посочи д-р Драганова. Месец по-късно, благодарение на мащабна акция на служителите от РЗИ-Варна, към 25 април 633 от тях вече са с ваксина.

От 758 деца, които временно са били отложени, заради противопоказания, са имунизирани 483 или 63,27%. От 194 деца, отложени с лекарска комисия,при които е минал нужният период от време, вече са обхванати 32.

На 48 от 152 деца, които са се завърнали от чужбина и са отглеждани предимно от баби и дядовци, също е направена ваксина.

Глобени са и двама общопрактикуващи лекари, като едното от джипитата, което е на пределна възраст, заради сериозни нарушения е прекратен и договора със Здравната каса.

Продължават проверките на джипитата, както и срещите с родителите, отказали да ваксинират децата си, уточни д-р Драганова, която призова родителите за по-голяма отговорност към здравето на децата си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
18
 
6
 
! Отговори
брррр-аман бе преди 6 години
Е как хора учени да се обясняват на хора неуки които са толкова кухи, че се мислят за изключение и, че на тях няма да се случи.Отраканите *** са като самоубийците по пътищата-едните се трепят от невежество гарнирано с космическо самочувствие а вторите пак от същото ще утрепят децата си
40
15
 
1
 
! Отговори
До 45 преди 6 години
Когато в България се следеше да има ваксинации и имаше гъста мрежа от работещи тупдиспансери, туберкулозата беше почти изтребена като заболяване /края на 80-те/. В момента нивото на профилактика и здравни грижи в големи маси от населението е много ниско и затова туберкулозата се възроди с пълна сила. Всъщност въпреки, че е задължително едва 50-60 % от населението имат пълния набор от ваксини.
39
6
 
29
 
! Отговори
чудя се преди 6 години
И най-интересното- на токущо новороденото здраво бебенце,веднага му се хаква една ваксина за хепатит Б,който се предава само чрез сексуален контакт или по кръвен път. Това бебе секс ли ще прави през следващите година ,две или ще се боцка с приятели наркомани
38
1
 
15
 
! Отговори
Хихо преди 6 години
Биите ваксини да се пазите, пък те ще пуснат грип един гаден грип с усложнения. хахаха
37
3
 
23
 
! Отговори
въпрос преди 6 години
Нещо друго да попитам- Как ще обясните следния парадокс-България е на едно от първите места по случаи на заболели от туберкулоза,въпреки задължителната ваксинация и редовните неколкократно реимунизации
36
3
 
4
 
! Отговори
До 36 преди 6 години
На препоръките на световната здравна организация и на американската Center for Disease Control and Prevention. "The use of a combination vaccine is preferred over separate injections of its equivalent component vaccines. "
35
7
 
25
 
! Отговори
Панчо преди 6 години
Глупав народ! Децата им карат варицела, която е по тежка за изтощен организъм след една камара ваксини. Децата са опитни зайчета за производителите на ваксини, по закон те не се тестват на хора, а само на животни и някой е взел супер премия, за да превърне БГ в опитно поле ! След като има ваксина значи има и лекарство и ако организма е силен ще се оправят. Погледнете пресата от днес- дете ваксинирано преди 10 дни от морбили е болно!!!!!
34
12
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
не мога да си обясня тази злоба на ваксинираните- вие нали сте се предпазили, нали сте си спокойни, защо тогава е този зор ВСИЧКИ да се ваксинират-щото усещате,че сте се прецакали и не искате само вие да сте от прецаканите ли? Що за фашизъм е това да нямаш избор какви медицински интервенции да претърпиш. Защо неваксинираните деца да са нарочени,нали ако се разболеят, те ще няма как да заразят ваксинираните? А ако има как- тогава каква е ползата от ваксините?
33
9
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Замисляли ли сте се ,че ваксината е като болест за организма и той изгражда анти тела срещу болестта !До тук ОК .А сега вкарайте 5-6 болести за които организма да гради анти тела и го правете всеки месец , а на всичкото отгоре слагайте и ненужни патогенни във ваксината срещу които не се гради имунитет и ще разберете какво причинявате на децата !А опасността о заразяване си остава .Детето ви при нормални условия е почти НЕ възможно да е болно от 6 болести на куп едновременно !
32
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Сократис ДА ... прав си !Фармацевтичните компании, ще умират от глад !Не ти пробутват псевдо лекарства и недоказани ваксини !
31
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До 31Да с церварикс и противогрипни !А за кой щам ?
30
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до 27е аз какво съм написал???
29
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нещо не мие е ясно.Ваксинираните прекарват болестта по леко ( уж ) Не ваксинираните по -тежко ( пак уж ) И ваксинираните и не ваксинираните могат да е разболеят, ваксината не е всемогъща . За това ( уж ) тровите децата до 2 годишна възраст с ваксини на всеки 2-3 месеца и то многовалентни, и то пълни с *** като (противогрипни) които и без това не се знае за кой щам са а товарят организма !Защо се притеснявате за децата на другите ? Гледайте си вашите !
28
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До 31Айде бе и на какво се основават тези твой заключения
27
17
 
3
 
! Отговори
До 31 преди 6 години
Напротив, моновалентните ваксини са по-стресиращи за организма от поливалентните. Поливалентните ваксини са много по-добрия избор.
26
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никой никого не принуждава. Като не се ваксинира ще си плати глобата и детето му няма да ходи на детска градина. То не е задължително да се ходи на детска градина. Ето, за моето дете така или иначе нямаше места. Човек си прави избора и си носи отговорност за него.
25
0
 
15
 
! Отговори
до 27 преди 6 години
Прд мене е една стара книга от френски автор,,-Аз възпитавам детето '' от 1981.Ваксините дадени там са-БЦЖ, -дефтерия,тетанус ,коклюш, полиоиелитна и морбили. А сега са към тридесет-първата година и половина
24
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва да има задължителна ваксинация, но при едно условие, ваксините трябва да бъдат моновалетни, ако се сложи поливалентна ваксина това е един силен антигенен стрес за организма
23
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Супер, до няколко годинии естествения подбор ще си каже думата и 'гениалните' им гени ще се затрият завинаги от тази земя.
22
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До СократисКаква е пък сега тази ваксина за вариола.Вариолата-- отдавна е изчезнала .Ваксината пък против рубеола е пълна глупост-особентано когато се ваксинират малки момченца.