310 родители отказват ваксина срещу морбили за децата си

Във Варна глобяват учебни заведения, приели неимунизирани деца
28 апр 2017 09:15, Петя Славова
71
310 родители отказват ваксина срещу морбили за децата си
Снимка: архив, Булфото

Родители във Варна отказват да имунизират децата си срещу морбили. От 386 такива случаи, едва 70 са вече с ваксина, съобщи д-р Янка Драганова, шеф на дирекция "Надзор на заразните болести" в РЗИ-Варна.

Тя уточни, че с тези родители се работи много трудно и повечето от тях отказват да осъзнаят сериозността на проблема. Всеки от тях е бил поканен на среща в РЗИ, където са му разяснили рисковете, пред които изправят детето си, ако остане неимунизирано.

Още по темата

Д-р Драганова уточни, че при зараза с морбили при неимунизираните деца, много често настъпват фатални усложнения, които във времето могат да доведат до двигателни нарушения и мозъчни увреждания.

На най-упорито невежите родители вече са наложени глоби от служители на РЗИ-Варна. Санкции има и за 2 частни детски заведения и още 2 държавни детски градини, които са приели деца, които не са имунизирани срещу морбили, съобщава "Монитор".

До 24 март, т.г. неимунизираните срещу морбили деца във Варна и областта са били 1490, посочи д-р Драганова. Месец по-късно, благодарение на мащабна акция на служителите от РЗИ-Варна, към 25 април 633 от тях вече са с ваксина.

От 758 деца, които временно са били отложени, заради противопоказания, са имунизирани 483 или 63,27%. От 194 деца, отложени с лекарска комисия,при които е минал нужният период от време, вече са обхванати 32.

На 48 от 152 деца, които са се завърнали от чужбина и са отглеждани предимно от баби и дядовци, също е направена ваксина.

Глобени са и двама общопрактикуващи лекари, като едното от джипитата, което е на пределна възраст, заради сериозни нарушения е прекратен и договора със Здравната каса.

Продължават проверките на джипитата, както и срещите с родителите, отказали да ваксинират децата си, уточни д-р Драганова, която призова родителите за по-голяма отговорност към здравето на децата си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Факт-ДО 12 другите ваксини бяха троъната, дифтерия, тетанус, коклюш, отделно БЦЖ след раждането, като на 8 гофишна възраст след отрицателно манту се повтаряше, а полиомиелитната беше на капки и се накапваше в устата, вземете изплзвайте тоя интернет поне за нещо смислено и най-важното разбирайте това, което четете
20
15
 
10
 
! Отговори
Сократис преди 6 години
Пропагандата да не се ваксинират децата срещу вариола,рубеола и др. е едно от биологичните оръжия на което разчитат агресорите.При военна обстановка е достатъчно да се зарази врагът с вариола (едра шарка), и скоротечно живата сила ще се неутрализира сама, а рубеолата е изключително опасна за бременните, защото прониква през плацентата и директно уврежда плода.Винаги има и изключения, но те са нищожни в сравнение с ползите!
19
12
 
22
 
! Отговори
въпросче преди 6 години
Защо толкова пищите,щом вашите деца са ваксинрани-т.е -,,защитени''.Какво толкова сте се запритеснявали от неваксинираните-те ще си имат грижата.
18
6
 
12
 
! Отговори
Do edin bulgarin преди 6 години
Nali drugite deca sa vaksinirani I ne mogat da se razboleqt? Kakvi balkani I palatki ti se privijdat? Pri nas sled vaksinata se poqvi epilepti4en pristap. Poznai koga pak 6te pozvolq da vaksinirat decata mi pak.znae6 otgovora.
17
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Московите ваксини ли? Те не се ваксинират, щото се притесняват от ваксините на Москов, а защото така е модерно в определени кръгове в Англия и Щатите.
16
2
 
12
 
! Отговори
Ато преди 6 години
До Факт-ДО 12Даааа тозатова са заразявали Индианците с шарка без да се заразат те. Ваксината за шарка е задължителна от 1903 година в България. Образовай се малко човек небъди като катър с капаци
15
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То има и епидемия от бездетни татковци, изкарали заушка навремето, ама затова никой не говори. Рубеолата също е лека шарка, но хване ли я бременна и ражда тежко увредено дете. Морбилито леко се кара, ама от 8 от 10 деца. Другите две теглят късата клечка и се борят години наред с усложнения. А колкото до поощряването на ваксинацията от държавата - това не е верно. Опитайте се да си ваксинирате детето по желание, примерно срещу хепатит А, и да видите дали държавата или джипито ще ви помогне.
14
13
 
24
 
! Отговори
Алекс преди 6 години
Аха, "невежи" родители :) Сладури. А за усложненията при ваксина дали са ги о-вежили? За възможния животозастрашаващ алегричен шок, през който преминахме ние, дали са ги информирали? И за това, че 4 лекаря поред в рамките на няколко часа не знаеха как да реагират на това?? Колко лева е глобата? За да знам, колко лева струва да си откупиш живота на детето и да не се замиваш с тъпите ПР-ваксинки кампании на "просветени" администратори.
13
4
 
19
 
! Отговори
Факт-ДО 12 преди 6 години
Не е вярно, ваксините бяха-полио,дефтерия и тетанус и БЦЖ. После дойде ММР-и епидемия от аутистични деца.
12
16
 
14
 
! Отговори
Ato преди 6 години
До фактВинаги е имало имунизация за шарка. Включително и на вашите баби и дядовци! И когато си ваксиниран да не е страшна а когато някои самоуки "БГ МАМА" доктори решат че ваксините са излишни става страшно. Наскоро за съжаление имаше такова доказателство, почина 10 месечно бебе заразено от не имунизираната си майка.......
11
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До фактайде бе нямало я, една от първите ваксинации беше тройната ваксина, морбили, пароти, рубеола
10
22
 
21
 
! Отговори
пепе преди 6 години
Айде и днес преброяване на Глyпацитe, които предпочитат да четат БгМама, а не вярват в труда и експертността на стотици хиляди учени и лекари.По какъв начин трябва да се докаже, че няма никаква зависимост между Аутизъм, автоимунни заболявания и Ваксини!!! Единствената СЛУЧАЙНА зависимост е, че конкретните състояния и болести се отключват в тази възраст, в която се поставя ваксината.Има стотици ОФИЦИАЛНИ НАУЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ, които не намират каквато и да е връзка.Трябва да ви затворят в резерва
9
20
 
23
 
! Отговори
факт преди 6 години
От кога морбилито стана ужасно опасна болест. По времето ,когато бях дете тая ваксина я нямаше и си бяхме здрави .Ако някой случйно се разболееше, поставяха го под карантина в къщи и след това-хайде на училище. Търговията с ваксини е много доходоносен бизнес, затова вероятно ще ги направят задължителни-което си е фашизъм. А знаете ли ,че прекалените ваксинации увреждат имунната система до степен-сама себе си да атакува-затова автоимунните заболявания за толкова ,,модерни''в нашето време
8
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименПосле държавата ще им е виновна като умрът от морбили. ***!
7
24
 
27
 
! Отговори
Мамата преди 6 години
Дааа "мамите" са много умни, те си мислят, че с тях започва света и с тях ще свърши...Сайтът "БГ Мама" зарибява простите бъдещи и новоизлюпени ***, да раждат в къщи(те си хващат и си плащат на някакви измислени консултант-терапевтки "дула", които са "пътеводна звезда" в лиготиите им), да не имунизират децата си и още куп други простащини...Съвременните *** са се превърнали във секта против науката и медицината и от главите им ще патят нещастните им деца...
6
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
DEZATA SA SOBSTVENOST NA RODITELITE IDOFTORITE NEMAT PRAVA NAD TYAHDA VYARVASH NA NEKADARNITE DOFTORI E KATO DA SE KRASTISH V DYAVOLA.NASHITE DOFTORI NYAMA DA GI PRIEMAT NA RABOTA DORI V ZOOLOGICESKATA GRADINA.
5
21
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ей, много голям зор да си продадат ваксините! всеки ден едно и също. Като е толкова ефективна ваксината, защо и ваксинираните деца се разболяват. Морбилите идват от мръсотията и мизерията, в която повечето болни живеят. И откога 5 случая на морбили са такъв мащабен проблем, че всеки ден да пишете за тях? Що не пишете тогава за десетките деца увредени от ваксини, те не са ли проблем за нашето загрижено общество? Или е защото биг фарма плаща за да пишете, ародителите на увредените дечица не?
4
14
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Специализирани училища за аутистите имате ли?
3
8
 
12
 
! Отговори
Sonia преди 6 години
Фалшиви новини...
2
15
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-накрая някъде някой да започне да си върши работата!