310 родители отказват ваксина срещу морбили за децата си

Във Варна глобяват учебни заведения, приели неимунизирани деца
28 апр 2017 09:15, Петя Славова
71
310 родители отказват ваксина срещу морбили за децата си
Снимка: архив, Булфото

Родители във Варна отказват да имунизират децата си срещу морбили. От 386 такива случаи, едва 70 са вече с ваксина, съобщи д-р Янка Драганова, шеф на дирекция "Надзор на заразните болести" в РЗИ-Варна.

Тя уточни, че с тези родители се работи много трудно и повечето от тях отказват да осъзнаят сериозността на проблема. Всеки от тях е бил поканен на среща в РЗИ, където са му разяснили рисковете, пред които изправят детето си, ако остане неимунизирано.

Още по темата

Д-р Драганова уточни, че при зараза с морбили при неимунизираните деца, много често настъпват фатални усложнения, които във времето могат да доведат до двигателни нарушения и мозъчни увреждания.

На най-упорито невежите родители вече са наложени глоби от служители на РЗИ-Варна. Санкции има и за 2 частни детски заведения и още 2 държавни детски градини, които са приели деца, които не са имунизирани срещу морбили, съобщава "Монитор".

До 24 март, т.г. неимунизираните срещу морбили деца във Варна и областта са били 1490, посочи д-р Драганова. Месец по-късно, благодарение на мащабна акция на служителите от РЗИ-Варна, към 25 април 633 от тях вече са с ваксина.

От 758 деца, които временно са били отложени, заради противопоказания, са имунизирани 483 или 63,27%. От 194 деца, отложени с лекарска комисия,при които е минал нужният период от време, вече са обхванати 32.

На 48 от 152 деца, които са се завърнали от чужбина и са отглеждани предимно от баби и дядовци, също е направена ваксина.

Глобени са и двама общопрактикуващи лекари, като едното от джипитата, което е на пределна възраст, заради сериозни нарушения е прекратен и договора със Здравната каса.

Продължават проверките на джипитата, както и срещите с родителите, отказали да ваксинират децата си, уточни д-р Драганова, която призова родителите за по-голяма отговорност към здравето на децата си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
30
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами да им откажат на тия децата им да посещават обществени места като детски градини , училища и всякакви други места където има нормални дечица които са изложени на риск заради тях!!!