Дъжд, гръмотевици, слънце... май май няма да е много май

Градусите ще са от 3 до 32, последните дни – летни
28 апр 2017 18:23, Анисия Иванова
1
Дъжд, гръмотевици, слънце... май май няма да е много май
Архив: Булфото

Най-ниските температури през май у нас ще са между 3 и 8 градуса, а най-високите - между 27 и 32 градуса.

Според прогнозата на синоптиците от БАН средната месечна температура ще бъде около и над нормата, която в по-голямата част от страната е между 17 и 19 градуса, по Черноморието и във високите полета - между 15 и 17 градуса, в планините - от 2-5 градуса по високите им части над 2000 метра, и до 12-14 градуса в по-ниските планински части.

Месечната сума на валежите ще бъде средно около нормата, която е между 50 и 70 литра на квадратен метър, по Черноморието и долината на река Струма - между 30 и 50 литра на квадратен метър, в планинските и припланинските райони - от 70 до 140 литра на квадратен метър.

След преминаването на студения атмосферен фронт в края на април от началото на май температурите ще се нормализират, но атмосферата ще се лабилизира. Отначало главно в западната половина от страната ще има условия за развитие на купеста и купесто-дъждовна облачност и за превалявания от типа на краткотрайните, съпроводени от гръмотевична дейност. Възможни са и градушки. Впоследствие в средата на десетдневието явленията ще обхванат цялата страна, ще бъдат и по-интензивни.

Към края на първото и в началото на второто десетдневие на май се очаква временно и относително стабилизиране на атмосферата. Вероятността за валежи е по-малка. Температурите ще се повишат.

От средата на второто до към средата на третото десетдневие на май има повишена вероятност отново да бъде с чести превалявания, главно през втората половина от деня и в първата половина от нощта. Ще има и гръмотевични бури, с временно усилване на вятъра, на места и с градушки.

В отделни дни са възможни и по-интензивни валежи. Повече слънце ще има в сутрешните часове. Температурите слабо ще се понижат.

През последните дни от май тенденцията ще е към постепенно намаляване на динамиката на атмосферата и се очакват по-високи температури.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
0
 
! Отговори
първи преди 6 години
кофтинкааааааа