Багери разрушиха сграда на МОН в Равда – на ход е прокуратурата

Министерството сезира Цацаров за "самоуправство"
30 апр 2017 19:26,
16
Багери разрушиха сграда на МОН в Равда – на ход е прокуратурата
Снимка: Булфото, архив

Министерството на образованието ще сезира прокуратурата за "самоуправство". Повод за това е събарянето на сграда в Равна по-рано днес, става ясно от съобщение на ведомството.

Около 9 часа на 30 април 2017 г., на територията на почивна база "Равда - Стара Загора" в с. Равда е нахлул багер, който е разрушил монолитна двуетажна сграда с площ от 306 кв.м - бившият спален блок №4, посочват от МОН.

На място е пристигнал Емануил Райчев, който ръководи местното звено на "Ученически отдих и спорт" ЕАД (УОС) – търговско дружество към Министерството на образованието и науката. Той е повикал полиция.

Пред властите хората, извършвали събарянето легитимирали действията си със заповед на кмета на община Несебър за събаряне на постройката, издадена на 27 април 2017 г. Такава заповед обаче не е връчвана на УОС. Вместо това е предприето предварителното й изпълнение. По този начин на дружеството е отнета възможността да я обжалва в законово установения срок, категорични са от МОН.

От няколко години ученическият лагер в с. Равда не се използва по предназначение заради съдебни дела във връзка с реституционни претенции за собствеността на земята. До момента съдът е отказвал реституция заради наличието на постройки и инфраструктура върху имота.

Съборената сграда "Спален блок №4” е предмет на съдебни спорове по няколко дела, като по едно от тях на 25 април 2017 г. е назначена съдебно-техническа експертиза със задача на вещото лице – конструктор, да оцени и определи състоянието на сградата. Само пет дни по-късно обаче тя е разрушена изцяло, разказва BTV.

УОС ЕАД ще настоява пред прокуратурата да разследва обстоятелствата по разрушаването на спален блок №4 и при наличие на престъпление да потърси отговорност на виновните лица, както и да присъди обезщетение на дружеството.

Държавното дружество ще заведе дела и срещу заповедта за разрушаване на сградата, срещу допуснатото предварително изпълнение на тази заповед, както и за възстановяване на предишното състояние на сградата. Отделно срещу общината ще бъде образувано дело за нанесени имуществени вреди на УОС ЕАД. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: монсградаРавдабагери
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
art galerie muzei преди 6 години
butat sichki det ne si platili danak sgradi i taksi smet...
12
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мутрьо се завръща и хората му започнаха си взимат това което им се "полага". Мислите ли, че някой ще руши така без да има гръб от Герберастията. А Герберастията превърна България в земя на бандюги, лъжци, крадци и предатели.
11
3
 
17
 
! Отговори
До 11 преди 6 години
Тук не става въпрос за беден човечец, ясно е че има война между хора с пари.Кой "човечец" ще има пари и власт да разрушава с багер, да си осигури фалшиви документи и пет пари да не дава за последиците.
10
24
 
5
 
! Отговори
Извьн преди 6 години
Чета и се чудя,защо никой не не написал: с какво право някога са отнели принудительно земята на някой човечец и без дори стотинка да му дадат са построили ,каквото намерят за добре вьрху нея ? Ами ако бяха отнели ваша земя???...другой щяхте да пишете сега тук ! Нима това не е зависит ? Прогнило общество е бьлгарина,гледа само от своята камбанария.Защо никой не благодари на собственника и да каже: еййй...колко лагерници са три тьпкали земята за без пари ,ама вземи си я накрая...бащиния ти е.
9
4
 
11
 
! Отговори
Запознат преди 6 години
До Анонимен--5;На всичко отгоре строят и паметници на ОКУПАТОРИТЕ. До кога ще спите бе българи?
8
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Изпипана схема прилагана многократно в София. В младост е в малко по-различен вариант, засега не събарят сгради, но строителите демонстрират, че са над закона, премахват пътни знаци, блокират улици, спазването на правилата се изчерпва с поставянето на информационни табелки! Подадените сигнали потъват в небитието или ги предупреждават за евентуална проверка.Афишират, че всичко е законно, но демонстратират, че те са закона!
7
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Незнам дали е Киро, но са хора от неговия калибър.Докато ние спорим Русия или не, нашите мафиоти ни оставиха без ***.
6
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руснаците вкарват капитал в България,кой е виновен, че ние нямаме пари за море
5
0
 
16
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
Киро Японеца?????
4
19
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще се намери ли българско правителство,да спре руската колонизация на Българското черноморие?За да не станем утре,втора Украйна.Защо само за руските деца да има луксозен лагер и руска база на морето,"Камчия","Росен",построен на български плаж,до който и пиле не може да прелети,а за българчетата да няма?Или всяко бг-правителство са родоотстъпници.
3
1
 
19
 
! Отговори
Оная преди 6 години
Срутете хотелите там на Милен Велчев-мръсника царски!!!И той все някога ще умре,няма вечно живи!!!
2
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Спомените от студентските лагери обаче няма кой да срути. 20 години по-късно отидох в района. Равда и Несебър са станали едно цяло, на мястото на лагерите са безумни хотели между които карфица няма къде да падне, а зад тях руски жилищни комплекси тип македонски кич. *** си е *** - алчен и ***, но толкова ли няма по общините поне един некорумпиран архитект с малко чувство за естетика бе??? Въпрос на време е "реститутите" да изперат парите и морето ни да стане като Чернобил. Мъка
1
1
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Точно така умищожавайте България съборете я цялата. Алчноста ще по-губи българия