Българските плодове и зеленчуци – лукс, студът ги уморил

Заради ниските температури местната продукция ще е по-малко
30 апр 2017 09:36,
29
Българските плодове и зеленчуци – лукс, студът ги уморил
Снимка: архив Reuters

На пазарите в България тази пролет може да има сравнително по-малко плодове и зеленчуци местно производство, предаде People&Countries и "Фокус".

Основната причина е студеното време през последните седмици, което се е отразило негативно на реколтата.

Още от сега е известно, че в Кюстендил е замръзнала почти цялата реколта череши. Засега щетите не са изчислени, но вероятно цената на плодовете и зеленчуците българско производство значително ще се повиши.

Българските оранжерийни домати се продават през тази седмица по 2,94 лева за килограм. Вносните оранжерийни домати поскъпват с 1,9 на сто до 2,11 лева за килограм. Българските оранжерийни краставици поевтиняват с 3,6 на сто, до 1,86 лева средно за килограм, а на вносните цената намалява с 33,2 на сто до 1,35 лв./кг.

Картофите поскъпват с 1,4 на сто и се търгуват по 0,74 лева за килограм на едро. Цената на пресните картофи се понижава с 20,8 процента до 1,94 лева за килограм. Морковите се продават по 1,11 лева за килограм. Зелето поскъпва и се търгува по 0,78 лв./кг на едро. Цената на зелената салата се понижава с 18 процента до 0,50 лева за брой. Репичките поевтиняват с 15,2 на сто до 0,56 лева за брой, съобщи БТА.

Ябълките поскъпват с 3,1 на сто до 1,34 лв./кг, а лимоните - с 0,5 на сто до 2,15 лева. Ягодите се купуват на тържищата за 3,23 лева за килограм.

Кравето сирене се продава средно по 5,68 лв./кг, кашкавалът, тип "Витоша" - по 10,24 лв./кг. Олиото се купува на тържищата по 2,07 лева за литър.

Каймата се търгува по 4,56 лева за килограм. Пилешкото замразено месо поевтинява с 1,1 на сто и се продава по 3,64 лева за килограм на едро. Захарта се купува по 1,56 лв./кг. Цената на брашното, тип "500", се повишава с една стотинка до 0,77 лева за килограм. Зрелият фасул се купува средно по 3,48 лв./кг. Яйцата се продават по 0,20 лева за брой на едро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
2
 
! Отговори
123 преди 6 години
Snimkata e ot Meksikanski magazin.
22
0
 
4
 
! Отговори
Шопо преди 6 години
Защото па лани преобладаваха !!! Особено у МЕТРО,КАУФЛАНД,БИЛА ,ЛИДЛ...
21
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
гарантирано от ГЕРБ ....
20
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
защо снимката е ор американски магазин ? толко ли са некадърни да идат да снимат магазин в БГ
19
3
 
6
 
! Отговори
ДА преди 6 години
ПРЕДИ ГОДИНИ ЗАБРАНИХА ВНОСА НА ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ,ЗА ДА СЕ ПРОДАВАТ БЪЛГАРСКИТЕ.ТОГАВА ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ ПАК РЕВЯХА,ЧЕ БЪЛГАРСКАТА СТОКА НЕ СЕ ПРОДАВА.СЛЕД ЗАБРАНАТА,ОЩЕ НА СЛЕДВАЩИЯ ДЕН,ЦЕНИТЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ СЕ УТРОИХА.ХА *** ИМ СЪЧУВСТВАЙ!
18
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
OTNOVO GLAD 6TE MORI DOBITAKA, KOITO SAZNATELNO UNI6TOJI VSI4KO KA4ESTVENNO I RODNO PO ZAPOVED NA NOVITE SI GOSPODARI. NAZDRAVE !
17
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Надя НиколоваНяма нищо абсурдно в това плодовете да са по-скъпи от месото в днешно време. Една комбайна която жъне хиляди декари за да се добият смески за прасета естествено че ще намаля производствената цяна за килограм месо надолу. Плодовете и зеленчуците обаче се берат на ръка. Бай-Тошевото време, когато се беряха за без пари от ученици, студенти и воиници отдавна отмина.
16
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така беше и едно време! По времето на соца пречеха капиталиЗъма и четирите годишни времена - затова внясяхме картофи от Полша. Сега е студът и пак четирите годишни времена! Разликата е че сега управлява банкянския!
15
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Предпочитам ГМО зеленчуци
14
5
 
17
 
! Отговори
ххх преди 6 години
Голяма пустиня тази България. Една година не помня да е имало нещо - все няма. Жито няма, плодове няма, зеленчуци няма. Все много ви е било топло/ студено, сухо/ влажно. Аз пък си рупам вносното и ми е много вкусно. Въобще не вярвам как нашето все е еко и все е чисто, само с преварена вода поливано. Даже нямам търпение вече за сладките гръцки дини. Кюстендилската череша с червей и безвкусни дини си ги яжте сами.
13
0
 
13
 
! Отговори
пфф преди 6 години
-Румънците вече си свалиха ДДС-то на храните за да избегнат проблема с по-ефтиното чуждо производство. До колкото чух ГЕРБ са обещали и в БГ да стане така. Дано си спазят обещанието
12
0
 
8
 
! Отговори
пфф преди 6 години
-Това че нещо се рекламира на пазара като българско, не значи че е такова. (някои търговзи ги мързи дори да прехвърлят гръцкото домати от гръцки амбалаж в такъв без мрежички и надписи)-Сливенска праскова над 1 лев (пада и на 40ст.) килограма няма как да си купите от производителя. Това че на пазар във Варна (примерно) е 4 лв. килограма не е заради земеделеца. -Масово се внасят плодове без да се внася ДДС. Така чужди плодове са по-ефтини от родни.
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Abre hora nyakoi znae li kaak stava cenoobrazuvaneto na plodovete i zelenchucite c BG??Nemoje v Uk,De da yadat po eftini,a nie bogatite bg po skupi...1 kg limoni 5.40 lv v uk 1 paund 5 limona....
10
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мда, тая година имаше студ само в България. Черешите в Кюстендилско и прасковите в Сливенско всяка година измръзват на 100%, но като се появят на пазара цените са по-високи от вносните. После - рев, никой не ги купувал по 8 кинта килото. Зеленчуците са някакви воднисти или дървени евросортове, нищо общо със старите български. Щото давали по-голям добив. Е, що се чудим, че народът купува евтини полски домати, вместо същото качество, уж български, но два пъти по-скъки?
9
0
 
24
 
! Отговори
куката преди 6 години
И после ще стане като с агнешкото, било им залежавало, било евтино румънското месо! Ами те и гръцките и турските, че и македонските зеленчуци са по-евтини!
8
1
 
16
 
! Отговори
Gena преди 6 години
Стига сте лъгали хората бе. Скапания нитрат, студ не го мори. Изкуствено завишаване на цените.
7
3
 
25
 
! Отговори
ДДТ преди 6 години
То пък досега сергиите се огъваха с български зеленчуци?! След тоталната дискриминация на българските производители,митнически нарушения при огромния внос от НЕевросъюзни страни и мутренски рекет е подвиг,че въобще оцеляват нашите производители. Аз им свалям шапка за неравната борба за оцеляване,която водят и им желая да дочакат деня,когато ще имат шанса да произвеждат и продават при равни условия на пазара.
6
1
 
12
 
! Отговори
младежът преди 6 години
Честито на търговците. Жалко за родните производители.
5
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абсолютно съгласен съм с мнението на nina. Това със студа са си живи медийни залъгалки, за да има за какво да се пише и чете. Тази година експериментирах, сложих един домат под най-обикновена бутилка минерална вода, преживя си мокрия снеговалеж от миналата седмица без особени проблеми, а какво остава за оранжерийно производство, където хората са съвсем в час.
4
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 1защото българските трябва да се пръксат с 10 препарата докато турките само с 1 препарат който е изключително вреден за хората и забранен в ЕС.