Дни преди Гергьовден: Румънско агнешко подбива цените на родното

Овцевъди се жалват от ниските цени и твърдят, че стоката им залежава
30 апр 2017 07:45,
80
Дни преди Гергьовден: Румънско агнешко подбива цените на родното
Снимка: архив Булфото

Ниските изкупни цени и вносът на агнета, основно от Румъния, са сред основните проблеми, с които се сблъскват овцевъдите в страната. Няма и достатъчно работна ръка, оплакват се животновъди.

"Свикнали сме преди Гергьовден пазарът за агнешко да е най-силен. Стоката обаче залежава по фермите. И въпреки че разходите се увеличават, изкупната цена бележи спад", признава пред БНТ Любен Сивев, който има стадо от 400 животни в силистренското село Кайнарджа. По негови думи миналата година агнетата са се търгували по 5 лв за килограм, а тази година цената е паднала до 4 лева.

Често срещана практика през последните години, която ощетява родните производители, е вносът на агнета от Румъния, особено преди празниците. Така е било преди Великден, така е и сега, преди Гергьовден.

"Явно че са внесени от там на доста по-ниска цена и са реализирани в България. Те са дошли от екстензивни райони - отглеждани при не особено добри условия, на ниска себестойност, и съответно на ниска цена", коментира проф. Радослав Славов от Тракийския университет – Стара Загора.

Проблем за фермерите освен с ниските изкупни цени, имат и с намирането на работна ръка. Секторът е един от ниско заплатените.

"Не можем да намерим работна ръка, товарим се самите собственици на животни. Трябва да ги гледаме, същевременно бумащината всеки божи ден се увеличава…", посочи Любен Сивев.

А овцевъдството е сектор, който помни и добри години. През 80-те в България е имало 11 милиона овце и кози. Днес те са едва милион и триста хиляди.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българското агнешко не е ли изнесено за Катар, бе?
28
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Правилното заглавие е "Вносът от Румъния НОРМАЛИЗИРА цените на агнешкото". Българинът по принцип е човек с крадлив и мошенически манталитет, ако няма нещо, което да го спира, ще ви продава агнешкото по 100 лв. килограма.
27
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Еми това е хубаво ниски цени урааааааа:)))
26
1
 
35
 
! Отговори
Стоян преди 6 години
" Любен Сивев има стадо от 400 овце..." Нека каже колко и какви автомобили карат в семейството му и тогава да се оплаква от ниските цени
25
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проблема с качеството на храните в България е че държавните институции които трябва да контролират качеството не работят. Те се контролират от олигарсите които са бизнеса и от мутрите които ни управляват. С цел голяма печалба на гърба на хората.За това сиренето не е сирене салама не е салам месото не е месо, всичко е натъпкано с *** и химия. При едни и същи цени като българските в Македония Румъния. Сърбия може да опитате истински сирена меса и колбаси.Но ние си ги избираме нали! ?
24
1
 
21
 
! Отговори
Burzum преди 6 години
Абе кви са тия румънски агнета гледани екстензивно бе. ....това значи че са био тоест са пасли трева би трябвало да са по вкусни тогава...българските само на ясла ли ги гледат тия чобани?Аз разлика между агне и агне не мога да си представя та те са на 3-4 месеца ...тия ни правят на луди...
23
1
 
39
 
! Отговори
св.св.Маркс и Енгелс преди 6 години
Овцевъди се жалват от ниски цени...Ниски цени??? Я да видим-6лв.живо тегло= 12 лв.трупно тегло= 24 лв.месо без кост...Това ли са ниските цени??? На въпроса защо сам не си гледам агнета че да видя как става ще отговоря,че и скумрия не си ловя сам в океана...нито пък имам маслиново дърво в градината
22
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само у нас храната произведена в България е с лошо качество!В Румъния никога не получаваш киселини след хранене, всичко е с чудесен вкус, колбасите са от месо, цените са по-ниски от тук.Да вземат пример, а не да се жалват!
21
2
 
18
 
! Отговори
ЦОНЬО преди 6 години
агнешкото на село е 6лв. живо тегло, но си купих и свинско-румънско и в него нямаше никаква вода
20
2
 
26
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
Ми то какво да се коментира?Ми то пазарна икономика.И Румъния както и България е член на ЕС, съответно е част от общия европейски пазар. Печели този който е по-кадърен.Били в лоши условия... колко лоши?Клетъчно отглеждане ли?Това да не са ви кокошки???
19
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Комунизма направи от България една голяма ферма.Бедняшка ферма.Колхоз.
18
2
 
15
 
! Отговори
Иван преди 6 години
Не съм Георги. И с пържоли празник бива. По- големшки :)
17
14
 
6
 
! Отговори
Георги преди 6 години
Покрепете българскотоПри нас имат агнетата друг вкус
16
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И как сме имали 11 милиона овце, след като не сме взимали една стотинка субсидии. А сега колкото повече субсидии, толкова по-скъпо, некачествено и непродаваемо.Значи ЕС е една голяма измама. Да живее социализмът, гарант за добър живот на народа!
15
12
 
19
 
! Отговори
Историята помни преди 6 години
И сега да изнасят за Саудитска Арабия, що не го правят?!Като е печелила България що пенсиийките пак са малки?!Нищо не печелихме ние, само партийните величия, другарите на бай Тошо.Народа си беше беден и ***.Месо по магазините липсваше!Всичко се купуваше с връзки.Сега имаш избор и не чакаш по опашки.А пенсионерите хвърляп пачки през терасите ;)
14
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да отиват в Румъния да се научат как да ги гледат по-евтино.
13
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Смятайте колко е печелила България само от износа на агнета за Саудитска арабия. Които плащаха луди пари, но за подбрани агнета до 20 кг.
12
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ХЕМ ВЗЕМАТ ОГРОМНИ ЕВРОСУЕБСИДИИ, ХЕМ ИСКАТ ОГРОМНИ ЦЕНИ ЗА АГНЕШКОТО.
11
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПАЗАРНА ИКОНОМИКА.
10
3
 
38
 
! Отговори
селянин с BMW преди 6 години
Кво се жалят тия,бе!?4 лв.,5 лв.,кви са тия глупости!?В село чобаните го дават заклано по 14 лв килото!И пищят,че тая година не вървяло!Ами миналата беше по 10,как ще върви!?Алчност и простотия,това е дереджето!