Какво ни гласи май: И бури, и градушки – възможни

Валежи със сигурност ще има, но не през целия месец
30 апр 2017 13:13, Боряна Павлова
2
Какво ни гласи май: И бури, и градушки – възможни
Снимка: архив Reuters

Бурите и градушките са характерни за месец май, така че можем да очакваме. Това каза пред  "Фокус" Марияна Попова – синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология към БАН, коментирайки времето, което ни очаква през месец май.

"Винаги, когато казваме, че атмосферата е неустойчива, има вероятност за развитие на по-мощен облак, от който да има по-силна гръмотевична дейност. Това са прогнози, които се конкретизират в по-кратките срокове, тъй като са изключително локални и не могат да се предвидят отдалеч", коментира Попова.

По думите ѝ се очаква валежите през май да бъдат неравномерно разпределени като обхват и интензивност.

"Валежите казваме, че са средно около нормата. Трябва да имаме предвид, че през май нормите са сравнително високи. Освен това вече влизаме в сезона, когато валежите са много локални. Временно могат да бъдат много интензивни. Може на едно място да се изсипят големи количества, на друго да няма почти никакви", разясни Попова.

Тя посъветва туристите, когато тръгват на разходка в планината, да са запознати с обстановката и с прогнозата и да наблюдават развитието на облаците.

"Тези мощни конвективни облаци са проведени с гръмотевични бури и временно усилване на вятъра, се развиват за много кратко време, буквално за часове", каза Марияна Попова.


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
:) преди 2 години
За утре 1ви май го дават малка магнитна буря-4 степен,или да хапваме зеле и да са ни под ръка лекарствата за сърце и кръвно
1
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сичку тва требе да са стувари връз софее. Ут там съсипаа природатъ.