До 2022 г: средната заплата - 1700 лв, минималната 800 лв

Постижимо е, смята Пламен Димитров от КНСБ
1 май 2017 17:05, Петя Славова
233
До 2022 г: средната заплата - 1700 лв, минималната 800 лв
Снимка: архив, Булфото

Конфедерацията на независимите синдикати в България /КНСБ/ си поставя за цел до 2022 г. средната работна заплата да стане 1700 лв., а минималната - 800 лв. Това посочи президентът на КНСБ Пламен Димитров по време на националната конференция "Заплащане на труда и защита на правата на работното място".

Димитров посочи, че не залагат нищо нереалистично. Той допълни, че това е постижимо при икономическата реалност, която води след себе си усвояване на максималния потенциал на икономиката, а той е към 4,5-5 процента ръст на БВП в реално измерение ежегодно. Според президента на КНСБ тези параметри означават около 120-150 лв. повишаване на средната работна заплата годишно в рамките на следващите пет години и около 50-60 лв. - на минималната работна заплата. Димитров посочи, че от 1 януари т.г. Румъния е увеличила МРЗ с 50 евро.

Пламен Димитров посочи, че работниците и служителите са произвели много повече, отколкото получават. За всичките 27 години на прехода БВП се е възстановил и е надминал стойностите от 1990 г., и през миналата година той е бил с 50 процента по-висок по съпоставими цени.

Реалната средна заплата за този период е пораснала с пет-шест процента, каза Димитров. Средната работна заплата за изминалите пет години е пораснала в реално изражение с над 37 процента. Това е факт благодарение на нашите усилия, но независимо от това тя е най-ниската в ЕС и диференциацията в заплащането у нас е най-голямото, коментира още синдикалистът. На 70 процента от българските работници и служители възнагражденията са под средната за страната работна заплата, каза още той.

Димитров посочи, че те са с ясното съзнание, че хората на труда са недоволни, че има крещяща несправедливост в заплащането. Имаме амбицията да направим така, че в следващите пет години това да бъде радикално променено, посочи още той.

Служебният министър на труда и социалната политика Гълъб Донев посочи, че средната заплата в България се е увеличила от 431 лв. на 962 лв. в периода 2007-2016 г., което прави 123 процента ръст. През миналата година в седем икономически дейности, в които са близо 23 на сто от всички наети, средното възнаграждение е надхвърляло 1000 лв., добави министърът.

Статистиката показва, че след присъединяването на България към Европейския съюз минималната заплата отбелязва значителен ръст. За периода 2007-2017 г. тя се е увеличила със 156 на сто - от 180 лв. до 460 лв., коментира министърът.

Според него справедливото заплащане е от ключово значение за намаляване на бедността и за осигуряване на социалното благоденствие, а в последните години се развива и като важен механизъм за търсене на изход от проблемите, породени от глобализацията в света на труда.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


233
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
1
 
12
 
! Отговори
ali преди 6 години
това да не е 3022 г. ????сега е 2017 г. - но признаци за такива възнаграждения няма ....
114
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пламене, ти си един синдикалист, колкото Бойко Борисов е художник. Ти изобщо си нямаш идея от синдикална работа, само общи приказки и никаква работа. Я отиди на запад и виж как работят синдикатите и после ще си говорим.
113
1
 
16
 
! Отговори
:)) преди 6 години
Това какво ще рече? С коя африканска страна вече ще е сравним стандарта ни на живот през 2022г ?
112
2
 
12
 
! Отговори
Как да стане? преди 6 години
То няма работа! Работещите ще вземат заплати поне някакви, а другите какво ще вземат? Откъде могат да намерят парите за това увеличение? Няма производство, корупцията се шири...ще потеглят нов заем ли?
111
0
 
22
 
! Отговори
Гробокопач преди 6 години
Пламен Димитров? Хахахахахахаа, безгласна *** на управляващата каста, пуделче на Борисов, една стачка не може да направи като хората, от която Борисов да вдигне поне кръвното. На туй негово лафче, Тиквю, шъ му се усмихне, погали по *** и ще каже: "Добре, мойто момче..."
110
2
 
21
 
! Отговори
Мистър 100% преди 6 години
....../КНСБ/ си поставя за цел до 2022 г. средната работна заплата да стане 1700 лв., а минималната - 800 лв....' Веселяци са тези от КНСБ-то, Ха,Ха. Живота ще стане по-добър когато стане по евтин,което няма как да стане в една прогнила монетарна система,оцеляваща благодарение на инфлацията. Инфлация означава поевтиняване на парите,израз на човешкият труд.Трудът ви става неплатен.Ако няма инфлация,работниците ще забогатеят и няма да работят за без пари.А работодателите ще обеднеят .
109
1
 
15
 
! Отговори
Беднотия преди 6 години
Тоя "синдикалист" казва: "На 70 процента от българските работници и служители възнагражденията са под средната за страната работна заплата...."И как тогава изчислиха "средната" заплата, след като 70 % са под "изчислението"??Егати въздухарската история - пари си остава "***" дума в БГ. Точно като при социализЪма!
108
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да ви преследват на всичките, дето окрадохте обикновения работник, политици, мафиоти,, бизнесмени, синдикати, да ви изсъхнат ръцете!
107
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тогава един хляб ще струва 7 лева. Така че увеличението ще бъде изядено от инфлацията.
106
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Македония видяхте какво стана. Народът нахлу в парламента и ги спука от бой депутатите. Така се прави, иначе дебелият търбух в парламента няма да си мръдне пръста за раята. А наш Бочко пишеше уплашен коментари във фб. И как няма да е уплашен... Българите ще вземат да се събудят и тогава какво ще прави Бочката...
105
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докога ще тъприм да ни се подиграват и да ни имат за роби, братя? кефи ви да си взимате 1000 лева заплатка и да казвате че ви е прекрасен живота?
104
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А до 4044 - 3000 лева заплата и 1600 лв. пенсия. Такива обещания мога да правя на всеки 10 мин.
103
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Единственото нещо, което ме радва от този ЕС е, че българските мутри - бизнесмени реват и се гърчат, че нямало работници. Ограбиха България, нарекоха се бизнесмени, хвърлят жълти стотинки на работниците и сега реват, че нямало работна ръка. Ами, запретвайте ръкави и почвайте да бачкате, щото няма кой да ви бачка вече за жълти стотинки.
102
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само един Брайвик трябва с един сандък муниции да влезе на 4 май в парламента и всичко ще си дойде на мястото.
101
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
и нека бъдеееее 1 виииииаприл! Нееее първи ама май сме:)))Шегобийците на Винету! Само сега само тук хайааххайх
100
2
 
16
 
! Отговори
X,Y,Z преди 6 години
Факт е заплатите ще станат 1500 средна и 650 минимална,просто ще се изсветли сивия сектор който според НСИ е 33%,а по неофициални данни 50-60%,просто е, няма да вземате по-големи заплати,а работодателите ще бъдат заставени да не укриват осигуровки.В същото време чуждите фирми ще изместват българските.Затова,,великия БГ бизнИсмен,, ще трябва или да работи сам или да фалира(пожелавам им второто).Поради емиграцията и демографски срив икономиката ще се свие, преброяването на населението е през 2021
99
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А могат ли да кажат какви ще са цените на тока водата парното горивата храната газта? Няма ли тези заплати да са изядени от инфлацията? При всички положения ще са изядени. Още отсега започнаха да вдигат цените на водата искат с 10 % и тока газта вече наду цените на много неща а те щели да ни вдигат заплатите. Абе що ви не *** макята селянжърска ***!? Вие за *** ли ни имате?
98
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ахахах и литър бензин 4.5лв Пийте кока кола и се дръжте нормално
97
1
 
3
 
! Отговори
снайпера преди 6 години
Намалете музиката, моля ви! Преди да ви изям.
96
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те с тази коалиция ни разбиха детските мечти тия грабители...Тиквата, порноолигарха и сайдера в коалиция...Нямам думи!