30 лв. за кило череши искат във Варна

От Facebook: Ало измамници искат вече череши, а не пари
4 май 2017 18:52, Анисия Иванова
34
30 лв. за кило череши искат във Варна
Снимка: ИА "Черно море"

"Телефонните измамници вече не искат да им мятат пари през терасата, а череши!“. Социалните мрежи откликват удивително на всяка новина, която впечатлява голяма група хора. Новият хит сред сърфиращите в мрежата идва от репортажите на телевизии и сайтове за шокиращата цена на черешите в първите дни на май.

По 50 лева върви килограм от вкусния плод на софийските пазари. Заглавието обиколи електронните медии и даде повод на ИА "Черно море" да провери как стоят нещата на варненския пазар. На Кооперативния пазар, на "Чаталджа“, в "Чайка“, "Левски“, Цветния квартал и "Младост“ череши все още се срещат само на отделни маси, в малки количества и по…30 лв.

Черешите на една от сергиите скараха търговка и клиентка. "Ами нормално си е в началото на сезона да вървят по 30 лева“, каза продавачка, която е подредила стоката в по-малки разфасовки – чашки и купички от по половин килограм, и обяснява, че плодовете идват скъпи още по тържищата.

Черешите са предимно от Гърция. По-едрите ягоди са гръцки и турски, а по-дребните – български, предимно от Търновско засега. Ягодите се продават по 7 - 8 лв. за килограм. Повечето търговци предвидливо предлагат скъпите плодове в малки разфасовки с големи надписи на цената, за да привличат клиенти. Има и такива, които са извели цена на 100 грама.
 
По отношение на цената на черешите търговци казват, че 30 лв. (а дори и 50 лв. за София) не е прецедент. „Преди 3 - 4 години имаше пролет, в която вървеше по 100 лв. килото", обясни продавачка на пазарчето в „Чайка“. 

За  българските череши още е рано, а в Кюстендилско реколтата е почти съсипана от студовете през април. 50-левовите череши в София, които разбуниха духовете, се оказаха внос, тъй като ранната българска череша ще стане готова в средата на май.

Земеделците твърдят, че цената от 50 лева за кило череши е нереална и успокояват с прогнозата, че цената в магазина на българската череша ще стигне от 2,50 до 5 лева. Зависи по кое време какъв сорт е излязъл и от кой район на България. Очаква се първите череши, родно производство, да излязат на пазара до края на май. Обикновено те са от района на Петрич.

Иначе цените на плодовете и зеленчуците са нормални и категорично не оставят впечатление, че са завишени. Розовите домати както винаги държат по-висока цена и вървят по 4,80 - 5 лв. Червените оранжерийни – от 2,20 до 3,50 лв. Краставиците – 1,40 - 1,60 лв. Старите картофи са по 1,20 лв. до около 1,50 лв., а пресните – 2,80 - 3 лв.

Марулите вече са по 70 - 80 ст., репичките – 70 ст., спанакът – 70 ст. От пазарите може да си купите и пресни подправки, набрани сутринта от градините на хората, коприва, домашен лапад и спанак, зеленолистни зеленчуци, пълни с витамини и безценни минерали, за които се предполага, че нямат нитрати.

Автор: Ели Маринова

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
1
 
! Отговори
Кецата преди 6 години
Да им пикая на черешите. Ще се чака, не сме заритали чак толкова!
32
2
 
9
 
! Отговори
Ха,ха,хаааааааа... преди 6 години
ПЪРВИТЕ 4-ДНИ ....МОЖЕ ДА ГИ ПРОДАВАТЕ И ПО 100-лв./кг....ПОСЛЕ /на слънцето/ ------ЦЕНАТА ПАДА С 2-НУЛИ.....ХА,ХА,ХАААААААААААААААААА....ИЗБОРА Е ВАШ!!!!!!!
31
2
 
2
 
! Отговори
Елка да смята преди 6 години
Фъндъкуфъ тръгнала да стига токийците по цени на плодовете и зеленчуците нека ИТ веганите имат мокри сънища , пет билки заплата две билки био храна , една хилка парно и две билки ипотека или лизинг на теслата ха ха ха ха лизинг на теслата дръжката , инфлацията на другаря маддуррооооо.
30
2
 
3
 
! Отговори
Сп??нс преди 6 години
Голяма новина , няма що. Първите череши си купих на10Е кг , а миналата седмица ягоди на 1,3Е после и на двете цената стига до евро и така цяло лято
29
1
 
2
 
! Отговори
р преди 6 години
e вече нема да пожелавам ,,бъди жив и здрав,, а ,,да преядеш с череши дано,,е за това ги не съжалявам тея тарикатчета по пазарите кога реват,че все гледат от зелен дрян да друсат и от таралеж вълна да скубат,по зле са и от стотинките де висат на пиацата за таксита...
28
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Варна! Столицата на тесногръдите еснафи!
27
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А биочерешите вървят спокойно по 120 лева за килото.И в момента се харчат добре.
26
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За минута гледане на скъпия плод, таксата е левче!Така де иначе може да ги урочасате.
25
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В София няма човек със заплата под 3 бона. Така че муха ги ухапала.
24
2
 
12
 
! Отговори
Даааа! преди 6 години
Явно тази година само дупетатите ще могат да хапнат череши. Само те получават много големи заплати,стигащи и за скъпи череши! За народеца ,с малките заплати и късите пенсии се пада честта да ядат само костилките,които ще плюят дупетатите.
23
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Еми кво толкова. Нали в София заплатите гонят 2к.
22
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Копих си 2 кила и ного добре си апнах. Бедняците да го... те си знаят.
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 18да не би да седиш по цял ден до някоя сергия, че да знаеш дали се купувало или не?
20
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
30 LV. E NORMALNA ZENA.VZEMASH 3-4 000 LV. ZAPLATA,KOITO NEMA PARI DA GLEDA.
19
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Малко е. Да не забравяме, че мутрите от ГРОБ се върнаха на власт, а те са си перманентно гладни.
18
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 15Ами аз не виждам някой да купува, просто коментираме новината. Естествено,че е скъпо и въпроса не опира до това колко е богат човек. Богатите не са такива, защото си прахосват парите.
17
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От НАП съобщиха, че който яде череши ще му проверяват доходите! ;)
16
1
 
0
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До 6Добре де няма да кОпувам
15
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ми като ви е скъпо не купувайте и така.Свободен пазар.Едно време в Холандия са разменяли килограм злато за няколко лалета.Щом има желаещи да си ги купуват може цената да е 300-400 лева килото.В момента в София квадратен метър в нова коперация или малка но стара но в хубав чист квартал върви по 4000 лева.100 квадрата 400 хил.И си ги пазаруват хората имат парички играят.Нямат -не пичелят.
14
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като започнат да им гният цената бързо ще загуби една нула. И на мен ми се иска да си отворя сергийка и да продавам ябълки по 100 лв килото, ама дали ще ми върви бизнеса...?