30 лв. за кило череши искат във Варна

От Facebook: Ало измамници искат вече череши, а не пари
4 май 2017 18:52, Анисия Иванова
34
30 лв. за кило череши искат във Варна
Снимка: ИА "Черно море"

"Телефонните измамници вече не искат да им мятат пари през терасата, а череши!“. Социалните мрежи откликват удивително на всяка новина, която впечатлява голяма група хора. Новият хит сред сърфиращите в мрежата идва от репортажите на телевизии и сайтове за шокиращата цена на черешите в първите дни на май.

По 50 лева върви килограм от вкусния плод на софийските пазари. Заглавието обиколи електронните медии и даде повод на ИА "Черно море" да провери как стоят нещата на варненския пазар. На Кооперативния пазар, на "Чаталджа“, в "Чайка“, "Левски“, Цветния квартал и "Младост“ череши все още се срещат само на отделни маси, в малки количества и по…30 лв.

Черешите на една от сергиите скараха търговка и клиентка. "Ами нормално си е в началото на сезона да вървят по 30 лева“, каза продавачка, която е подредила стоката в по-малки разфасовки – чашки и купички от по половин килограм, и обяснява, че плодовете идват скъпи още по тържищата.

Черешите са предимно от Гърция. По-едрите ягоди са гръцки и турски, а по-дребните – български, предимно от Търновско засега. Ягодите се продават по 7 - 8 лв. за килограм. Повечето търговци предвидливо предлагат скъпите плодове в малки разфасовки с големи надписи на цената, за да привличат клиенти. Има и такива, които са извели цена на 100 грама.
 
По отношение на цената на черешите търговци казват, че 30 лв. (а дори и 50 лв. за София) не е прецедент. „Преди 3 - 4 години имаше пролет, в която вървеше по 100 лв. килото", обясни продавачка на пазарчето в „Чайка“. 

За  българските череши още е рано, а в Кюстендилско реколтата е почти съсипана от студовете през април. 50-левовите череши в София, които разбуниха духовете, се оказаха внос, тъй като ранната българска череша ще стане готова в средата на май.

Земеделците твърдят, че цената от 50 лева за кило череши е нереална и успокояват с прогнозата, че цената в магазина на българската череша ще стигне от 2,50 до 5 лева. Зависи по кое време какъв сорт е излязъл и от кой район на България. Очаква се първите череши, родно производство, да излязат на пазара до края на май. Обикновено те са от района на Петрич.

Иначе цените на плодовете и зеленчуците са нормални и категорично не оставят впечатление, че са завишени. Розовите домати както винаги държат по-висока цена и вървят по 4,80 - 5 лв. Червените оранжерийни – от 2,20 до 3,50 лв. Краставиците – 1,40 - 1,60 лв. Старите картофи са по 1,20 лв. до около 1,50 лв., а пресните – 2,80 - 3 лв.

Марулите вече са по 70 - 80 ст., репичките – 70 ст., спанакът – 70 ст. От пазарите може да си купите и пресни подправки, набрани сутринта от градините на хората, коприва, домашен лапад и спанак, зеленолистни зеленчуци, пълни с витамини и безценни минерали, за които се предполага, че нямат нитрати.

Автор: Ели Маринова

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
8
 
7
 
! Отговори
човек преди 6 години
Аз пък си купих половинка. Да не би да живея 100 живота, та ще се лишавам. Ай сектир от тука бедняци алчни...
12
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Интересно! По време на детството ми череши имаше безплатно. Там където не бяха безплатни, си беряхме. Честно казано хапнал съм достатъчно така, че не ми липсват толкова за да дам 15 лв. за килограм. А ако ми се прияде, просто ще си набера от дървото в градината :)))
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
изкуствени паники. Миналата година продаваха в една верига кайсии от ЮАР за 22 лева килограма. Изглеждаха ужасно. 3 седмици по-късно вече имаше по 1-1,50 лева от крайпътните градини. Журналястите видяха че има интрига, сега редовно ще пускат такива статии
10
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така е ако не се купува цената ще пада,защото това е плод,който не издържа много и се разваля.
9
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От Нап да направят проверка на това колко пари се укриват по пазарите и от продавачите на череши за 30 лева.
8
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЗА БОГА БРАТЯ НЕ КУПУВАЙТЕ.
7
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не ги купувайте бе, ама ако вземахте по 3000 евро заплати нямаше да ви е скъпо, а как се отглеждат тия череши у някое село пълно с всекакви *** имате ли си идея ? Cамо за охрана какви разходи има една градина яжте асвалт, като не щете черещи.
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако не се копуват на цена от 30 лева цената ще падне. Важното е да не се копуват.
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой еде череши ?
4
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дойдоха гърбавите на власт и веднага се почна с космическите цени : )))
3
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
който бърза и има пари да купува,а за останалите,имайте търпение ,след три седмици ще са по 3-4лв а после и по 2лв
2
3
 
16
 
! Отговори
хфгхф преди 6 години
Да си ги ядат. Не съм умрел за череши. Алчници.
1
2
 
17
 
! Отговори
Хитър Петър преди 6 години
Няма такова нещо, това е пълна измама. Черешите са по 7 лева на килограм в Русе и това е нормалната цена за в момента. Останалото е пълна измама и си е за разследване. Черешите нямат такава себестойност, не са нито злато, нито сребро, нито платина, нито диамантчета.