Руснаци търсят дом в BG села – безплатен, срещу стопанисване

Инициатива иска да възроди обезлюдените ни села
4 май 2017 07:00,
208
Руснаци търсят дом в BG села – безплатен, срещу стопанисване
Снимка: Монитор

Руски граждани търсят безплатен дом в България, който да получат срещу стопанисване. Практиката за отдаване на къщи без наем съществува у нас през последните две години, като вече набира популярност и сред руснаците.

"Чужденците могат ли да разчитат на това решение? От Русия съм и от дълго време мечтая да живея в България", пита в групата "Имот под наем БЕЗ наем" във Facebook Алексей Илин. Сънародничката му Таша също търси жилище без наем у нас, за което обещава да се грижи. 54-годишната жена планува да се засели в България със съпруга си веднага щом намери подходяща къща чрез "Имот под наем БЕЗ наем".

Част от 30 250 участници в групата са категорично против чужденци да заселват празни селски къщи, отбелязва Монитор.

"За мен не е правилно да насърчаваме населването на българските села с хора от други националности", споделя една от участничките. "Струва ми се страхотна идея. Чужденците в много случаи се интегрират доста добре в нашите села, също така вливат пари в икономиката. По-добре някой да се грижи за имота, вместо да пустее", контрира друга участничка.

Целта на инициативата "Имот под наем БЕЗ наем" е да възроди обезлюдените села чрез предоставяне на къща без заплащане, само срещу поддръжка на имота. Идеята се ражда точно преди 2 години и досега чрез нея безплатен дом са намерили 101 семейства. За това време 867 предлагащи и търсещи имоти са се включили в инициативата. Сред тях са както пенсионери, решили да изживеят старините си на село, така и млади семейства. Някои от новодомците са емигранти, които търсят имот за лятната си ваканция, когато се завръщат в България.

Създателите на инициативата препоръчват на всички новодомци да подписват договор за наем на символична цена от 2 – 3 лева. Друга идея, която се обмисля, е да има компенсация за наемателите, които се налага да напуснат имота преди изтичане на договора.

"Обезщетението" ще важи само за новодомците, които са вложили много средства за ремонти в жилището. Така, ако договорът е сключен за 10 години, но наемодателят поиска да прекрати договора заради извънредни обстоятелства, като например продажбата му, той ще трябва да върне част от вложеното в ремонта на жилището. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


208
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
0
 
1
 
! Отговори
90 преди 6 години
До Анонимен 90 - извинявам се! стихотворението е от Хаджи Бойко Бочев, но е приписвано на Ралин.
92
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не само руснаци, а и много украинци купуват в България.Всъщност между тях няма голяма разлика.
91
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Един СВИНАР даде ценна информация за навиците на прасетата.Все пак ежедневната практика си казва думата....Значи спокойно можеш да се довериш на опита му. Ще се грижи добре и за теб.
90
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И все пак е по-добре руснаци, от колкото шведи, както е сега.
89
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Един СВИНАР даде ценна информация за навиците на прасетата.Все пак ежедневната практика си казва думата.
88
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДОБРЕ ДЕ ТАЯ РУСКА ТЕРИТОРЕЯ КОЙ ЩЕ СЕ ЗАХВАНЕ ДА ОПРАВИ ТЕЪНИТЕ СЕЛА. Та ТРЪТНАХА ДА ОПРАВЯТ БЪЛГАРСКИТЕ.НЯМАМ ИМ ДОВЕРИЕ.РУСНАЦИТЕ ДОКАРАХА КООХОЗИТЕ В БЪЛГАРИЯ. ТАКОВА ЧУДО НЯМА В НИТО ЕДНА СТРАНА В ЕВРОПА.ЗА ТОВА СЕЛАТА СЕ ОБЕЗЛЮДАВАТ.
87
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПОВЕЧЕТО АНГЛИЧАНИ, КОИТО ПРЕДИ 10-15 ГОДИНЕ СИ КУПИХА КЪЩИ ТУК СЕГА ГИ ПРОДАВАТ. СПРАВКА - ТЪРНОВСКИ И ДРЯНОВСКИ СЕЛА.ОМРЪЗНА ИМ ДА СА НА ВОДЕН РЕЖИМ И ВСЕКИ МЕСЕЦ ДА ИЗПРАЗВАТ КЛОЗЕТНИ ЯМИ.ОМРЪЗНА ИМ ДА СЕ ДРУСАТ ПО ДУПКИТЕ НА ПЪТЯ ДО БЛИЗКИЯ ГРАД, КЪДЕТО ОТИВАТ ДА ПАЗАРУВАТ, ЩОТО НА СЕЛО КАРАТ САМО ХЛЯБ.
86
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Прассето е странно животно. Ти му направиш хубава чиста кочиннка, а то за два дена я осссира и търси друга. Обича да му е чистичко и подредено, но не може да го опази такова. Ако си вземеш прасе не можеш да разчиташ, че само ще си стопанисва ***. Ще трябва и да му подгъззуваш. Имайте го в предвид преди да си пуснете прассета в имотите.
85
1
 
9
 
! Отговори
Одисей 1 преди 6 години
Хубаеата ни страна никога няма да остане незаселена
84
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СТОЛИЧНИТЕ СЕЛЯНИ ТРЪГНАЛИ ДА БРАНЯТ МИЖАВИТЕ ОПИКАНИ МЕЖДУБЛОКОВИ ПРОСТРАНСТВА, ВМЕСТО ДА СЕ ВЪРНАТ В СЕЛАТА СИ, КЪДЕТО ИМА ПРОСТОРНИ ТЕРЕНИ, ЧИСТ ВЪЗДУХ И ЗДРАВОСЛОВНА ХРАНА (НЕ ЕВРООТПАДЪЦИ)
83
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И да приемем теоритично. Остава в изоставена безлюдна къща.Трябва да оре сее, да продава продукцията, да плаща ток, вода,семена,животни,с ечива и техника,инвентар.Е КАК ЩЕ СТАНЕ АКО Е БИЛ РЕКЕТЧИК, А ЖЕНЯ МУ ОТ ЧЕЧНЯ.
82
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Искат да ги направят колхози..............................Това е твърде съмнително, но дори и да стане - какво лошо - ще произвеждат, а и земите няма да пустеят.
81
4
 
9
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 6 години
добре де, ингилизите си плащат, а за иванушка бадева? мислим че да стопанисват задунайская губерния безплатно последните 200 годин не им дава право да извиват ръцете на обеднелите български земевладелци. не забравяйте че когато руснака е сам сме братушки, а когато десет руснака срещнат българин е "сукин чурка" и го "връщат на турците".
80
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За богатите руснаци имотите по морето и планинските курорти, за бедните по селата - ми ок. Щом сме така лесни и раздавателни.
79
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КОГАТО ЕДИН НАРОД ИЗЧЕЗВА И НЕ Е СПОСОБЕН ДА НАСЕЛИ ТЕРИТОРИЯТА СИ, ОПРАЗНЕНАТА ТЕРИТОРИЯ СЕ ЗАЕМА ОТ ДРУГИ НАРОДИ.
78
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е, добре, селата пустеят. Ние не искаме да ги заселваме, явно. Други искат. Ние сме против. Е, не разбирам....Те не искат да ги заселват. Искат да ги направят колхози и да ги опоскат. Искат да пребивават тук безплатно.Ако искаха да ги заселят имат си достатъчно за заселване и у тях.
77
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те не са лоши хора, просто в един момент почват да искат да живееш като тях и да ти се сърдят, ако им кажеш, че българите са им дали кирилицата. После ти дават в ръцете руско знаменце, че нали сте "братя". Като цяло, муджахедите не ги ща, ама и тях не ги искам.
76
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПО-ДОБРЕ АРАБИ И СОМАЛИИЦИ..............................................СПОКО, НЯМА ДА СА АРАБИ, А ТУРЦИ, НО ТЯ Е ВСЕ ТАЯ.
75
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
покойния Радой Ралин е писал по въпроса приживе - прочетете "писмото" му до ванката с танка!
74
8
 
12
 
! Отговори
аз преди 6 години
По-добре руснаци отколкото брадати главорези. Руснаците са православни християни като нас и ЛИЧНИТЕ ми впечатления са че не са лоши хора.