Руснаци търсят дом в BG села – безплатен, срещу стопанисване

Инициатива иска да възроди обезлюдените ни села
4 май 2017 07:00,
208
Руснаци търсят дом в BG села – безплатен, срещу стопанисване
Снимка: Монитор

Руски граждани търсят безплатен дом в България, който да получат срещу стопанисване. Практиката за отдаване на къщи без наем съществува у нас през последните две години, като вече набира популярност и сред руснаците.

"Чужденците могат ли да разчитат на това решение? От Русия съм и от дълго време мечтая да живея в България", пита в групата "Имот под наем БЕЗ наем" във Facebook Алексей Илин. Сънародничката му Таша също търси жилище без наем у нас, за което обещава да се грижи. 54-годишната жена планува да се засели в България със съпруга си веднага щом намери подходяща къща чрез "Имот под наем БЕЗ наем".

Част от 30 250 участници в групата са категорично против чужденци да заселват празни селски къщи, отбелязва Монитор.

"За мен не е правилно да насърчаваме населването на българските села с хора от други националности", споделя една от участничките. "Струва ми се страхотна идея. Чужденците в много случаи се интегрират доста добре в нашите села, също така вливат пари в икономиката. По-добре някой да се грижи за имота, вместо да пустее", контрира друга участничка.

Целта на инициативата "Имот под наем БЕЗ наем" е да възроди обезлюдените села чрез предоставяне на къща без заплащане, само срещу поддръжка на имота. Идеята се ражда точно преди 2 години и досега чрез нея безплатен дом са намерили 101 семейства. За това време 867 предлагащи и търсещи имоти са се включили в инициативата. Сред тях са както пенсионери, решили да изживеят старините си на село, така и млади семейства. Някои от новодомците са емигранти, които търсят имот за лятната си ваканция, когато се завръщат в България.

Създателите на инициативата препоръчват на всички новодомци да подписват договор за наем на символична цена от 2 – 3 лева. Друга идея, която се обмисля, е да има компенсация за наемателите, които се налага да напуснат имота преди изтичане на договора.

"Обезщетението" ще важи само за новодомците, които са вложили много средства за ремонти в жилището. Така, ако договорът е сключен за 10 години, но наемодателят поиска да прекрати договора заради извънредни обстоятелства, като например продажбата му, той ще трябва да върне част от вложеното в ремонта на жилището. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


208
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
19
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма лошо!Нека идват руснаците!Славяни сме!Една вяра сме, една кръв, един дух!
12
5
 
17
 
! Отговори
До: наивните глупаци преди 6 години
1.Руснаците 95% идват заради евтиното море. 2.Никой руснак няма да живее с *** по обезлюдените села. 3.На руснаците им трябват българските документи за живеене на Запад и това е единствения начин да се навият да стопанисват нещо в БГ!!!
11
25
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
политиката на Румен радев ще продаде България без пари на Путин.
10
6
 
6
 
! Отговори
Хм преди 6 години
До противниците на идеята...С *** по-добре ли е? Те даже няма да те попитат ами направо ще влязат.
9
15
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ех до къде я докараха алкохолиците...
8
21
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво правят във фалирала евроатлантическа Българиа ми не си седят в проспериращата русия на путин?
7
17
 
29
 
! Отговори
Петолъчка в сърцето преди 6 години
Прекрасна идея, добре дошли ,братушки! От 1989 до 2018 г за 29 г демокрация България загуби 3 милиона души население, това е най-страшната демографска катастрофа за последните 140 г, откакто се освободихме от турското иго. България спешно има нужда от нормално славянско православно население.Дано да дойдат повече руснаци. Украинци, молдовци, румънци, даже ако щете - казахстанци - всичко е по-добре от негpи, афганистанци и пакистанци, които се представят за "бежанци".
6
32
 
8
 
! Отговори
welcome преди 6 години
След като една трета от населението умря или избяга в чужбина и големите градове, значи селата имат капацитет за около 1,5 милиона заселници. Дано да дойдат повече сирийци, иракчани, афганистанци и тн, те не са хомосексуалисти и ще има демографски подем
5
12
 
3
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Преди да почнем да се делим на русофили и русофоби, горещо ви препоръчвам текст от сайта та 24 часа- Няма да дойде за тях пролетта...това е нещо уникално силно и българско..Росен Петров го е писал...Никога не съм очаквал толкова силно нещо от него
4
9
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нека да се заселват хора от други националности, няма лошо. Важното е само да не са мюсюлмани!
3
23
 
14
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Файда йок от *** пенсионери - без пари!Още по-йок от арабески тарамбуки!Отворковците у нас искат с тях да борят демографската криза - ако цената за това е превръщането на България в ислямски санджак....по-добре е да измрем! Тези така или иначе ще затрият всичко българско!По-добре е да си идем с достоинство - отколкото да се превърнем в развъдник на алаходупци!Хау! Аз казах!:-)
2
16
 
14
 
! Отговори
bulgaricus bacilicus преди 6 години
България ке чезне.
1
19
 
24
 
! Отговори
Марин преди 6 години
Някой туркофил няма ли да пише, че това е намеса на кремъл във вътрешните ни работи. Опит да окупират България като Крим.