Руснаци търсят дом в BG села – безплатен, срещу стопанисване

Инициатива иска да възроди обезлюдените ни села
4 май 2017 07:00,
208
Руснаци търсят дом в BG села – безплатен, срещу стопанисване
Снимка: Монитор

Руски граждани търсят безплатен дом в България, който да получат срещу стопанисване. Практиката за отдаване на къщи без наем съществува у нас през последните две години, като вече набира популярност и сред руснаците.

"Чужденците могат ли да разчитат на това решение? От Русия съм и от дълго време мечтая да живея в България", пита в групата "Имот под наем БЕЗ наем" във Facebook Алексей Илин. Сънародничката му Таша също търси жилище без наем у нас, за което обещава да се грижи. 54-годишната жена планува да се засели в България със съпруга си веднага щом намери подходяща къща чрез "Имот под наем БЕЗ наем".

Част от 30 250 участници в групата са категорично против чужденци да заселват празни селски къщи, отбелязва Монитор.

"За мен не е правилно да насърчаваме населването на българските села с хора от други националности", споделя една от участничките. "Струва ми се страхотна идея. Чужденците в много случаи се интегрират доста добре в нашите села, също така вливат пари в икономиката. По-добре някой да се грижи за имота, вместо да пустее", контрира друга участничка.

Целта на инициативата "Имот под наем БЕЗ наем" е да възроди обезлюдените села чрез предоставяне на къща без заплащане, само срещу поддръжка на имота. Идеята се ражда точно преди 2 години и досега чрез нея безплатен дом са намерили 101 семейства. За това време 867 предлагащи и търсещи имоти са се включили в инициативата. Сред тях са както пенсионери, решили да изживеят старините си на село, така и млади семейства. Някои от новодомците са емигранти, които търсят имот за лятната си ваканция, когато се завръщат в България.

Създателите на инициативата препоръчват на всички новодомци да подписват договор за наем на символична цена от 2 – 3 лева. Друга идея, която се обмисля, е да има компенсация за наемателите, които се налага да напуснат имота преди изтичане на договора.

"Обезщетението" ще важи само за новодомците, които са вложили много средства за ремонти в жилището. Така, ако договорът е сключен за 10 години, но наемодателят поиска да прекрати договора заради извънредни обстоятелства, като например продажбата му, той ще трябва да върне част от вложеното в ремонта на жилището. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


208
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
173
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До Русия е изостанал ко4ината си е ко4ина колкото и да е хвали пропагандата
172
0
 
2
 
! Отговори
реалноста преди 6 години
бягат от рая на руската си ко4ина
171
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До Русия е изостаналВсичко това е собственост на 10тина олигарси приятели на Путин. Руският народ има един гол *****
170
3
 
5
 
! Отговори
До Русия е изостанал преди 6 години
Да бе! Само дето Русия има петите по големина златни запаси и ги увеличава всяка година с по 19-20 тона и не продава, въпреки кризата, а купува злато. На 2-ро място , след Китай, е по добив на злато. А на всички редки земи - на първо. Не стига това, ами в ускорителя в Дубна правят нови трансуранови елементи. Също като в Найджирия, нали бастардче! А в много технологии са абсолютни лидери. След 5 дни ще видиш на Червения площад колко са изостанали. Наблюдаващите натовци пак ще са обули памперсите
169
3
 
3
 
! Отговори
s. lebed преди 6 години
dobro pojalovat, zdravstvuite bratushki.
168
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 177Хайде сега си прочети опуса отново! Защото ти е изригнал като сюрргюн и е много невзрачен и, извини ме, тъъъп! Да кажем, имаш си свои опасения, мисли, споделяш с други, ама защо лъжеш? Кого лъжеш? Ами ти обиждаш читателя, смятайки го за глупаk.Или си мислиш, че количеството се превръща в качество? Каква Черна гора те е патила? Каква Грузия, каква Армения? Да беше добавил и Занзибар! Като пишеш, мисли! Другото е загубено време. И е срамно.
167
5
 
8
 
! Отговори
Русия е изостанала преди 6 години
Русия е икономически като Нигерия, само че със сняг!
166
0
 
1
 
! Отговори
до 177 преди 6 години
Много ти работи фантазията!
165
4
 
8
 
! Отговори
тя преди 6 години
Абсолютно съм съгласна , стига да са християни!
164
2
 
10
 
! Отговори
Багаин преди 6 години
Да, ако са християни от бялата раса.Относно друговерците - само ако са родени в България.
163
5
 
8
 
! Отговори
Врачанин преди 6 години
До Анонимен 166 Визите за САЩ не са отменени защота у нас още има ид...оти , дето се възхищават на Путин завоеватяля.
162
7
 
3
 
! Отговори
diadovci преди 6 години
idvaite....
161
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От Русия и котка не бих си взел.
160
1
 
6
 
! Отговори
А Б В преди 6 години
"BG"???Заглавието на статията от чужденец ли е написано?
159
13
 
4
 
! Отговори
123 преди 6 години
Никой не иска да живее с българите.*****Никой не иска да живее в БЬЛГАРИЯ ФАКТ а това са глупости ЦЯЛА БЬЛГАРИЯ СЕ ПРОДАВА АМА ТЬРСЕНЕ НЯМААААААААА ФАКТ.
158
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Правителството трябва да излезе със забрана на руската колонизация в България.Защото,един ден,ще имаме проблеми,като тези в Крим/населяван векове с руснаци и после отнет/,Източна Украйна и Черна гора,когато руски сили ще ни посетят,за да "бранят интересите на руснаците у нас".Армения,Грузия също...Когато Кремъл прецени,че държавата България не играе по неговата ***,веднага ще обяви,че правата на руснаците у нас,са нарушени.Историята трябва да ни учи,как да пазим държавата си
157
2
 
14
 
! Отговори
Фронто преди 6 години
Към 165:И защо " нуждници мият", нали комунизмът образование им дал?И защо сме бедни нали комунизмът 'две Българии' построил?И каква е смъртността днес, а и защо? Знаеш ли каква беше детската смъртност * при комунизъма*? 13/1000 при 7/1000 за прокажения запад.
156
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой ви е излъгал, че българката не може да ражда?
155
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А нашите *** няма ли да се изнасят към обезлюдените сибирски села?
154
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Боярищници не щем!