Посрещаме Гергьовден със силен вятър и обилни валежи

Жълт код е обявен за 18 области в страната
Обновена: 6 май 2017 07:40 | 5 май 2017 22:57, Петя Славова
0
Посрещаме Гергьовден със силен вятър и обилни валежи
Снимка: Reuters

 В 18 области на страната е в сила жълт код за силен вятър и обилни валежи за 6 май. Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науката (БАН). Жълтият код означава, че времето е потенциално опасно.

Жълт код ще има в областите: Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Ловеч, Габрово, Търговище, Русе, Ямбол, Сливен, Стара Загора, Пловдив, София – град, София – област, Пазарджик, Кюстендил и Перник.

В тези области се очаква през нощта срещу събота да има интензивни валежи от дъжд, на места с градушки, пише "Фокус". Очаквани количества 15-20 л/кв.м, локално до 50 л/кв.м. Ще духа силен северозападен вятър със скорост 15-20 м/сек, с пориви до 24 м/сек.

През нощта срещу събота ще има интензивни валежи от дъжд, на места с градушки. Очаквани количества 15-20 л/кв.м, локално до 50 л/кв.м. Ще духа силен северозападен вятър със скорост 15-20 м/сек, с пориви до 24 м/сек.

През нощта от запад на изток ще преминава студен атмосферен фронт. На много места ще се развива мощна  купесто-дъждовна облачност. Ще има интензивни краткотрайни валежи от дъжд, придружени с гръмотевици и временно усилване на вятъра. На места в Западна и Централна България, а в сутрешните часове на места и в Източна, валежите щеса значителни по количества. Ще има и градушки.

В западната половина от страната вятърът ще се ориентира от северозапад и ще е умерен, а в останалата част ще е слаб предимно от изток.

Минималните температури ще са между 8 и 13 градуса, за София - около 9. През деня на Западна и Централна България отново ще се развива купеста облачност и ще има превалявания с гръмотевици.

Преди обяд в източните райони валежите ще продължат като след обяд постепенно ще отслабват и спират. Ще духа умерен, временно силен северозападен, а в Източна България - северен вятър. Максималните температури ще са от 17 градуса до 22, за София около 17.

Атмосферното налягане е близко до средното за месеца и ще остане без съществена промяна.
Над планините ще е предимно облачно с превалявания от дъжд и гръмотевици. Ще духа силен северозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 11 градуса, на 2000 метра - около 5 градуса.

По Черноморието облачността ще е значителна, ще има валежи от дъжд, на места придружени с гръмотевици.
Вятърът ще се ориентира от север-североизток ище е до умерен.
Максималните температури ще са 12-15 градуса. Температурата на морската вода е 14-16 градуса. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари