Созопол, "Слънчев бряг", "Дюни"... Къде са най-добрите плажове у нас

11 плажа с високото отличие "Син флаг" за тази година
5 май 2017 07:00,
35
Созопол, "Слънчев бряг", "Дюни"... Къде са най-добрите плажове у нас
Снимка: Архив, Булфото

11 български плажа получават 5 звезди за качество със световния сертификат "Син флаг" за тази година.

Високото отличие, което оценява ивиците за качеството на морската вода, екологичност, безопасност, услугите и удобствата, които предоставят, ще получат "Оазис", "Дюни", "Созопол-Харманите”, "Поморие-Изток”, "Слънчев бряг-юг", "Свети Влас-централен", "Свети Влас-нов паж", "Свети Влас-изток", "Слънчев ден". След двегодишно прекъсване през 2017 г. сертификат ще получи отново Албена.

Нов участник за инициативата е "Бялата лагуна" в община Каварна, която се включва за пръв път. Яхтеното пристанище "Марина Диневи" също ще получи документ за качество. Всички 12 обекта, които кандидатстваха за сертификат тази година, го получават, съобщи за "Монитор" Станимир Георгиев, председател на УС на българското движение "Син флаг".

Той уточни, че от списъка отпада "Слънчев бряг-север", където все още има концесионни неуредици. Все пак родните плажове, които ще са част от световната ранглиста, се увеличават спрямо миналата година, когато тяхната бройка беше 10. Общо плажовете у нас са около 238, от които близо половината са отдадени за стопанисване.

Кандидатстването за документа е доброволно, като подготовката за това започва още в края на миналата година. Таксата за участие е приблизително 420 евро, като се определя в зависимост от големината на ивицата и се плаща на международната организация за разглеждане на документите, напомня изданието.

Аз не мисля, че тарифата може да е проблем, за който и да е концесионер, коментира Георгиев. Според него въпреки таксите, които стопаните плащат на държавата, те получават много добри приходи от плажовете. Интересът на концесионерите е печалбата от ивиците, много малко искат да подобрят нещо, за да участват, счита още експертът.

По думите му организацията се е свързала с повече от 100 стопани на плажове у нас, но не е имало интерес за участие в инициативата. И затова работим основно с традиционни участници, посочи още Георгиев.

Макар стопаните на ивиците да не проявяват голям интерес, при потребителите тенденцията е обратната. Все повече туристи проверяват дали плажът има документ за качество. Основно серификатът се търси от чуждестранни гости, които избират място за почивка и летуване у нас, посочи експертът.

Георгиев заяви още, че в последно време големите туроператори поставят като условие към плажовете те да имат документ за качество.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 123 - ***, ние пишеме за цените у хранителните магазини, не за ресторантите, там не знаеме колко са, не сме ходили! стоиме по месец и половина два, наемаме цяла къща или апартамент с 4 спални, пазаруваме, готвиме, през вечер на таверна - по 40-50 еврака на калпак: събота или неделя на късен обяд пак по толкова и кво, е не е като у велинград евтино, ама горе долу у евро е толко! и що?
20
2
 
4
 
! Отговори
Men преди 6 години
До 123Няма как да сравнявам Слънчев бряг и Созопол със което е и да е било място в гърция по простата причина, че *** с плаж няма как да бъдат сравнени ако ще пък в гърция и да е 100 пъти по скъпо, там различна от кристална вода не съм виждал, за разлика от плажа на созопол където с очите си съм виждал плуващи laйHa
19
1
 
3
 
! Отговори
1234 преди 6 години
Най-много плажове със син флаг за 2016г. по международно класиране:1. Испания2. Турция3. Гърция
18
4
 
4
 
! Отговори
123 преди 6 години
Не знам само тези, които пишат че цените в Гърция са като в България, дали изобщо са стъпвали там. Всичко друго приемам, защото всеки има вкус, но да твърдиш че е евтино - извинявайте! Ако си ходил в някое селце и си дал "само" пет евро за бира, 3 за кафе, 10 за порция калмари, то би трябвало да го сравняваш примерно с Кранево, Каварна, Китен или нещо подобно, а не със Слънчев бряг, Созопол и Златни пясъци.
17
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 19 - испания и италия, взето заедно нямат толкова плажове в топ 25 на Европа, колкото гърция. даже испанските перли са на север по океана около сан себастиян а в италия е скъпатско и изобщо не си заслужава, освен на сицилия! гърция - йонийските и цикладските острови - рая на европа! в испания около марбеля, валенсия и барселона е ужасно мръсно, на канарите и майорка е отлично, но ...!
16
1
 
8
 
! Отговори
Щом преди 6 години
Харманите и Марина Диневи ще са със син флаг...Какво да се коментира?
15
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гърция е хубаво , но пенсионерско. Там след 40 , ще ходя пак. Сега в бг е гот . Всичко е на добри цени, има райски кътчета , има млади хора за парти , всичко е 6.
14
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Гърция!!!
13
5
 
9
 
! Отговори
Киро екскелнеро преди 6 години
До Анонимен 12 - "българейшани"те продължавате да сте същите папуци, нищо че носите повече пари! чужденците оставят бакшиш понеже са "възпитани", а не че са доволни от обслужването - така викаше един колега от пловдив! и е много прав!
12
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 20Значи не си ходил в Италия и Испания.
11
6
 
10
 
! Отговори
Иван преди 6 години
Най-хубавия плаж(за мен) е този на златна рибка. Пясък - килим, море - уникално чисто и плитко. Ако ходите в Созопол ви препоръчвам да ходите там на плаж. Има си и влакче през 1 час за левче до златната рибка.
10
0
 
19
 
! Отговори
Гларус преди 6 години
Който си плаща получава сертификат
9
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-добрите плажове са в Гърция! За жалост не у нас!
8
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Плажа в Слънчев бряг е най отвратителния и най-претъпкания плаж
7
6
 
16
 
! Отговори
До 14 преди 6 години
Ти май не си ок и явно никога не си ходил в Гърция това лято ще ми е за 7ма година подред .Аз живея в Сащ и всяка година Ходя на халкидики средния ръкав ,Никити или Неос Мармарас Водата е топла и кристална а пясъка е като финна пудра цените са като в Бг.
6
8
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КОЙТО Е ОТИШЪЛ ЕДИН ПЪТ В ГЪРЦИЯ, ВСЕ ТАМ ЩЕ ХОДИ, НИКОГА НЯМА ДА ОТИДЕ НА ЧЕРНОМОРИЕТО.
5
12
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Черноморието е пълно с блятове, те да генерират печалбите на бг робовладелците, самоопределящи се като бизнесмени! На бг черноморието никога повече, не съм толко богат, че да си позволя тамошните цени, кеф ми испания, кипър, гърция, хърватска или албания!!
4
3
 
52
 
! Отговори
Бай Пешо преди 6 години
По-скоро кафяв флаг да им сложат на плажовете. Аз тази година пак ще кажа "Калимера Елада". Мутрите за 7-*** поредна годин няма да видят и лев от мен!
3
11
 
49
 
! Отговори
СТОЛИЦА СОФИЯ преди 6 години
Нормален човек на бг черноморието не би отишъл, особено в дупката на дупките - слънчев бряг! *** вода, най-долната социална прослойка от цяла европа, застояла и долнопрожна храна, менте алкохол, мега високи цени, мръсотия, повръщано и oпикано, джебчии, тараши, наркомани, лепилари дори! Гърция е по-евтино и по-близо! Бойкот на бг бизнесът, плащащ смешни заплати!
2
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз / както и много други българи/ не мога да си позволя да почивам на черноморието. Така, че въпроса кои са най-добрите ни плажове там за мене е безсмислен.