Загиналите туристи не са имали подходяща екипировка

Тази грешка е типична за този сезон, отчитат спасители
11
Загиналите туристи не са имали подходяща екипировка
Снимка: Булфото, архив

Двамата загинали туристи в района на връх Малък Купен в Стара планина не са имали екипировка, съобразена с метеорологичните условията в тази част на планината, съобщиха за БТА от Планинската спасителна служба в Троян.

От там добавиха, че подобни случаи са типични за този сезон, тъй като в населените места е пролет и времето е топло, а в планината все още е зима.

Още по темата
В акцията по издирването са участвали спасители от Ловеч, Троян и Сопот.

Както Dnes.bg съобщи, мъж и жена загинаха в планината, а телата им бяха намерени днес по обяд. Те, заедно с още една жена, в събота са тръгнали от хижа "Амбарица" към хижа "Дерменка", но се изгубили.

В района на връх Малък Купен едната жена се подхлъзнала по наклон, а мъжът тръгнал след нея, но си счупил крак. Другата туристка се върнала в хижа "Добрила" и съобщила за случилото се.

Тялото на мъжа е открито около 11.00 ч. днес, а на жената - около 12.30 часа.

Говорителят на Окръжната прокуратура в Ловеч Кирил Петров заяви за БТА, че жената, подала сигнала за инцидента, е съпруга на загиналия мъж. По случая е образувано досъдебно производство.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До макеДано се шегуваш, защото най-голямата грешка, която може да направиш е да пиеш твърд алкохол в такава ситуация. Разширява ти кръвоносните съдове и така губиш повече топлина през кожата. И умираш по-бързо
10
1
 
1
 
! Отговори
маке преди 6 години
от га ви думам без шише ракия у джебо да не се излиза
9
1
 
11
 
! Отговори
Кольо преди 6 години
с планината и морето шега не бива, а последните години стана модерно да се ходи по планини без никаква подготовка ходят всякакви хора... екипировката, познаването на терена и физ.подготовка са задължителни, а когато не си ходил задълже с водач
8
0
 
10
 
! Отговори
Webley revolver преди 6 години
Може да си позволиш да подцениш човек, но не и да подцениш планината. За съжаление това именно е причина за голяма част от жертвите.
7
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Прогнозите от дни са за застудяване,дъждове,градушки,гръмотевици, особено в планините, а тези тръгнали да катерят върхове. Ако толкова обичат екстремните усещания и риска със същия успех могат си притичват цял ден на червен светофар на Орлов мост. Оказва се, че природата все още играе роля за елиминирането на неадекватни индивиди, които иначе обществото толерира.
6
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 4==================Човече, колко часа би издържал през нощта при минус 10 и силен вятър, върху студени като лед скали, обездвижен поради счупения си крак, облечен с летни дрехи, без резервни топли дрехи и никакви средства за запазване на телесната температура?
5
4
 
11
 
! Отговори
До 4 преди 6 години
Не от счупен крак, а от глад са умряли хората,по това време на годината няма плодове по борчетата и не са имали какво да ядът цяла нощ....Хайде сега да ти подскажа още малко, излез и нощувай тази нощ навън, по тениска, без печка, без климатик. След това си представи,че навън не е 10 градуса през нощта, а -5, със силен вятър и пак изрази мнение тук...ако можеш
4
11
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те не пишат дали изобщо е имало сняг,дъжд и от какво,как са загинали.От счупен крак ли загина,бе?Глупости!
3
7
 
40
 
! Отговори
МораленПалач преди 6 години
Коментарът на 1 е толкова гадна идея....все по често си задавам въпроса:Наистина ли могат да съществуват толкова ***,ограничени,безчувствени и цинични ***....Нещо им идва наум в празните глави,и ентусиазирани бързат да го повърнат някъде....
2
5
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бил съм на Добрила преди много години !Снегът беше затрупал цялата хижа !Буквално !Водата от топящия се сняг влизаше през стените ,защото вътре гореше печка !Снегът беше над височината на покрива !Факт !
1
62
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Човека обичал повече любовницата.