Морето ще ни излиза по-солено, сянката варира от 5 до 25 лева

Българите предпочитат все пак да летуват у нас
106
Морето ще ни излиза по-солено, сянката варира от 5 до 25 лева
Снимка: Булфото, архив

Лятото чука на врата и един от най-често задаваните въпроси е колко ще ни струва почивката на морето?

Около 5,5 млн. българи са избрали да летуват у нас. В чужбина ще почиват около 3,2 млн. българи, като традиционните дестинации се запазват. В Гърция ще летуват около 650 хил. наши сънародници, Турция – 590 хил. и Сърбия – 220 хил.

Ако изберем да почиваме у нас, летен семеен пакет за четиричленно семейство излиза около 1650 лв., с около 13% по-скъпо от миналата година. За чужбина цената за 4 човека скача на средно 3210 лв., сочат прогнозите на оператори, цитирани от bTV.

Традиционно, цените на Северното Черноморие за чадър и шезлонг варират от 5 до 23 лв. На Южното Черноморие, където обикновено има по-голям наплив от туристи, цените са между 10 и 24 лв. за чадър и шезлонг.

Независимо от по-високите цени, тази година се очакват между 8 и 10% повече туристи спрямо миналата година. Повечето чужденци резервират своите почивки по Южното Черноморие.

Сянката на Централния плаж в Слънчев бряг вероятно ще струва около 10 лв., а предложената цена от 36 ст. за чадър е невъзможна, според концесионери, или ще бъде предлагана само на избрани туристи.

В по-малките курорти се очаква традиционно по-слаб сезон, като там се радват предимно на българи, които почиват за седмица или две на спа и калнолечение.

На север хотелите на първа линия и тези в категория 4 и 5 звезди вече са напълно резервирани за най-търсените месеци.

Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите, призова туристите да внимават какво включват All Inclusive пакетите за лятната почивка.

"Хората се облъчвани с най-различни оферти от типа Ultra All Inclusive и т.н., но подобни легални дефиниции няма и е въпрос на интерпретация на тези, които ги предлагат. Например, най-вероятно ще Ви бъде обещано, че с пакета Ultra All Inclusive ще получите чадър и шезлонг на плажа. Ако след като по категоричен начин е било поето подобно задължение от самия хотелиер или туроператор, когато Ви е продал този пакет и в него е записано, че освен закуска, обяд, вечеря, басейн и т.н. ще имате възможност да ползвате в рамките на тази цена и чадър и шезлонг на плажа пред хотела и това не Ви бъде предоставено, Вие имате право да предявите претенция", обясни Маргаритов.

Той обърна внимание на това, че по-често разочарованието е резултат от разминаването между очакванията на потребителя и реално полученото.

"Очакванията не само на българския потребител, но ние най-вече говорим за нашите сънародници, са че срещу сравнително малка сума би трябвало да получат всичко, за което биха могли да се сетят. Повечето хора нямат възможност да си купят нещо скъпо, затова е добре да обръщаме внимание какво точно ни се предлага с офертите и очакванията ни да не надхвърлят това, което е в рамките на разумното за предложените услуги с оглед на цената, която се изисква да заплатим за тях", препоръча Димитър Маргаритов.

Той потвърди, че проверките във връзка с предстоящия летен сезон вече са започнали. Проверяват се първо обектите, в които миналото лято са установени нарушения. Контролът ще продължи през целия летен сезон, като ще обхване и предлагането на алкохол в All Inclusive пакетите. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нищо против нашето Черноморие,през 80-те години партията-майка,летувахме на бунгала на Мичурин и Равда, и беше весело..
50
6
 
28
 
! Отговори
боли ме сайдера преди 6 години
Кво ревете бе нали вие си ги избрахте тези отново да ви дерат. Сега кво ревете така ви се пада вдлъбнатиняци. Да ви вземат по 500 лева на ден за сянка дано. И сега, който се опита да ме реплекира ще му задам само един въпрос и ще го приземя моментално на земята та да не хвърчи из облаците Ангелкова от кои е ?
49
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лукойл поздравява поздравява всички летуващи по случай новия сезон.
48
12
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като си кисел за 500-700лв на месец ? Защо приемаш работата? Кажи малко са за мен и толкова. Ако си приел работата , заплатата не ти оправдава държанието ! Това е селскоо мислене . Призовавам всеки работодател да уволнява веднага "киселите"си работници. Само рушат имиджа ...щом не са доволни на 700лв света е широк да вадят повече.
47
9
 
11
 
! Отговори
еххе преди 6 години
Някои ходят не на Черното, а на Кафявото море. Търсих на картата, но не го намерих. Има Жълто море, но Кафяво не видях. Къде ли е то?
46
29
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 51 Пълен измамник си. Аз живея на морето и никога не съм хващал болест от СОЛЕНА вода. Пълен анти-българин си ти. ***.
45
30
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Факти са факти. Туризма е във възход предната година отбелязах ме 8.5 милиона туристи . За този сезон прогнозите показват над 13 милиона. Браво и Успех на бизнеса и правителството. Влагайте в услуги, реклама и качесто , а не в казарми. От тях пари не се печелят.
44
7
 
32
 
! Отговори
7 преди 6 години
На мен няма да ми излезе солено, просто няма да си давам парите за сянката на мутрите по нашето черноморие. На което между другото, всеки път като отида ме хващат разни болести и други неща да не споменавам. Предпочитам да не ходя никъде отколкото там
43
34
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При ГЕРБ туристическият сезон е от успешен по-успешен. Скоро приносът на този бранш към БВП ще бъде над 20% При ГЕРБ се строят пречиствателни станции по морето, инфраструктура и магистрали КЪМ морето, при БСП се крадат пари. т'ва е истината.
42
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
очите си е и концесионер не го мислете само от наемите на кръчмите за които аз зная по алеята прибира 300 000 на месец
41
2
 
39
 
! Отговори
Митьо преди 6 години
Ангелковааа, нали обеща безплатни чадъри и шезлонги за този сезон, ***? Лъжкиня такава долна. Аз се чудя що ти е толкоз голем носа като полуостров, пък не се досетих досега.
40
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НАШЕНСКИТЕ МУТРАФОНИ СИ ЗАГРАБИХА МОРЕТО КАТО ЧЕ ЛИ Е ТЯХНО..ИНТЕРЕСНО МИ Е КАК ОЩЕ НЕ СА НАМЕРИЛИ НАЧИН ДА ЗАВЗЕМАТ СЛЪНЦЕТО И ОБЛАЦИТЕ ЧЕ ДА СЕ ПЛАЩА И ЗА ТЯХ
39
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ЕмигрантаНе знам по колко вървят заплатите по морето за сервитьорките например,но в нашият вход имаме една комшийка с гъбички по ръцете,която всяко лято ходи да работи на морето.И я наемат...С гъбичките по ръцете...
38
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
I MITIO OCHITE BOJO KRAVATA I DRUGI JIVOTNI DA TE LIUSCHTQT ZAD VRATA REDOVNO M .SI
37
6
 
37
 
! Отговори
Емигранта преди 6 години
Еми нормално е персонала да е "кисел"за 500-700лв по 12 часа,и представям си някоя *** как им се държи щото била менеджър примерно...и аз да съм и аз ще съм кисел.Не е виновен персонала а плащането и отношението към хората,което в България го няма никъде.Затова и потъваме
36
6
 
32
 
! Отговори
Емигранта преди 6 години
6 нощувки в Дубай в 3 звезден хотел плюс закуска 700лв.Като гледах онзи ден на нашето черноморие колко искат и ме завъртя главата.Остров Бали можеш да намериш нощувка за 40-50£ на прилично място със закуска.Предпочитам 3 години да НЕ отида в Бг на море но да отида на О-в Бали например
35
2
 
46
 
! Отговори
Фен на Боко преди 6 години
Помня как на есен обещаваха предизборно, как щели цените на чадърите и да шезлонгите да са като в Гърция, макс 5лв за двете :)Ем .. на ви сега чадъри и шезлонги за по 5лв на час :)
34
3
 
35
 
! Отговори
Григор преди 6 години
От години не бях ходил на море в Българияи ми направи лошо впечатление лошото обслужване, кисели сервитьори, надути цени, хигиена-лоша...
33
2
 
40
 
! Отговори
Мхм преди 6 години
Ми ето...след анализ на статията, получаваме страхотни информации:- В околията има над 10 милиона българи- Сърбия разполага с море- "Летен пакет" е някаква фиксирана мерна/времева единица- Писачо на "статията" всъщност е Гошо, а не Сашо и още не знае къде се намира от оня ден...Пълен смях! :D
32
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На кой са тия плажове ? Плажовете трябва да са обществени и достъпни за всички пак ще ида в Румъния обслужвнето е на ниво цените супер , а тия нека си чакат клиенти.