Морето ще ни излиза по-солено, сянката варира от 5 до 25 лева

Българите предпочитат все пак да летуват у нас
106
Морето ще ни излиза по-солено, сянката варира от 5 до 25 лева
Снимка: Булфото, архив

Лятото чука на врата и един от най-често задаваните въпроси е колко ще ни струва почивката на морето?

Около 5,5 млн. българи са избрали да летуват у нас. В чужбина ще почиват около 3,2 млн. българи, като традиционните дестинации се запазват. В Гърция ще летуват около 650 хил. наши сънародници, Турция – 590 хил. и Сърбия – 220 хил.

Ако изберем да почиваме у нас, летен семеен пакет за четиричленно семейство излиза около 1650 лв., с около 13% по-скъпо от миналата година. За чужбина цената за 4 човека скача на средно 3210 лв., сочат прогнозите на оператори, цитирани от bTV.

Традиционно, цените на Северното Черноморие за чадър и шезлонг варират от 5 до 23 лв. На Южното Черноморие, където обикновено има по-голям наплив от туристи, цените са между 10 и 24 лв. за чадър и шезлонг.

Независимо от по-високите цени, тази година се очакват между 8 и 10% повече туристи спрямо миналата година. Повечето чужденци резервират своите почивки по Южното Черноморие.

Сянката на Централния плаж в Слънчев бряг вероятно ще струва около 10 лв., а предложената цена от 36 ст. за чадър е невъзможна, според концесионери, или ще бъде предлагана само на избрани туристи.

В по-малките курорти се очаква традиционно по-слаб сезон, като там се радват предимно на българи, които почиват за седмица или две на спа и калнолечение.

На север хотелите на първа линия и тези в категория 4 и 5 звезди вече са напълно резервирани за най-търсените месеци.

Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите, призова туристите да внимават какво включват All Inclusive пакетите за лятната почивка.

"Хората се облъчвани с най-различни оферти от типа Ultra All Inclusive и т.н., но подобни легални дефиниции няма и е въпрос на интерпретация на тези, които ги предлагат. Например, най-вероятно ще Ви бъде обещано, че с пакета Ultra All Inclusive ще получите чадър и шезлонг на плажа. Ако след като по категоричен начин е било поето подобно задължение от самия хотелиер или туроператор, когато Ви е продал този пакет и в него е записано, че освен закуска, обяд, вечеря, басейн и т.н. ще имате възможност да ползвате в рамките на тази цена и чадър и шезлонг на плажа пред хотела и това не Ви бъде предоставено, Вие имате право да предявите претенция", обясни Маргаритов.

Той обърна внимание на това, че по-често разочарованието е резултат от разминаването между очакванията на потребителя и реално полученото.

"Очакванията не само на българския потребител, но ние най-вече говорим за нашите сънародници, са че срещу сравнително малка сума би трябвало да получат всичко, за което биха могли да се сетят. Повечето хора нямат възможност да си купят нещо скъпо, затова е добре да обръщаме внимание какво точно ни се предлага с офертите и очакванията ни да не надхвърлят това, което е в рамките на разумното за предложените услуги с оглед на цената, която се изисква да заплатим за тях", препоръча Димитър Маргаритов.

Той потвърди, че проверките във връзка с предстоящия летен сезон вече са започнали. Проверяват се първо обектите, в които миналото лято са установени нарушения. Контролът ще продължи през целия летен сезон, като ще обхване и предлагането на алкохол в All Inclusive пакетите. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
3
 
37
 
! Отговори
Елате при нас преди 6 години
Така си е прав е човека в статията. Очакванията не могат да надминават реалността.За 25 лв не може да имате шезлонг,чадър и череши,но за all inclusive само срещу скромните 250 лв Вие ще получите невероятен утра мега, гига чадър плюс шезлонг и невероятни специалитет на готвача 100гр череши на цената на 1 тон.Приятна почивка.
10
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До УспялАбе кой те пита къде ще почиваш. Важно е рапоня дали ще почива или ще си санира куптора в банкя!
9
14
 
25
 
! Отговори
Успял преди 6 години
Почивам със семейството си на Карибите, Бали, Малдивите. На ски - Австрия и Швейцария. България - не, мерси.
8
13
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Може ли някой да ми обясни какъв смисъл има да се вдигнеш да ходиш да друго място, да спиш в стаи в които са спали други хора на легла които други са опикавали и поръсвали с други гъсти течности, да ядеш храна която не знаеш кой е готвил и как е готвена, с колко пресни продукти и колко качествени, да лежиш по цял ден на пясъка със стотици други хора. И за всичко това трябва добре да се изръсиш! Кой луд ще постъпи така?
7
6
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз Юни съм на Тасос, на бг черноморие никога повече!
6
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 3Не съвсем. Нещата са както при пенциите - броя на пенциите е повече от 3.2 милиона а пенционерите са 2.3 милиона т.е. голема част от мит'ряла получава по две някои по 3 пенсии!
5
2
 
47
 
! Отговори
Смешно е преди 6 години
Около 5,5 млн. българи са избрали да летуват у нас. То почти толкова са и Българите.
4
15
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За руснаци цената трябва да е тройна.
3
3
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
5,5 милиона българи ще летуват у нас , 3,2 пък ще направят същото навън ..... това прави , че сме 8,7 млн. хахахахахаха а реално смед под 5 млн.
2
4
 
42
 
! Отговори
маке преди 6 години
на Ставрос 10 дена почивка ми струва 650 лв за тричленно семейство вкл закуска вечеря басейн шезлонг за чистотата и тишината не говоря пътните ми дотам са около 30-40лв
1
4
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нито морето , нито държавата ще ми излизат вече солено , след месец , два се махам завинаги от тази смотана територия :)