Спасителите във Варна - 50-годишни, младите бягат

На плажа: 5 лв. ще струва чадърът, шезлонгът и следващите 5 г.
9 май 2017 15:28, Анисия Иванова
10
Спасителите във Варна - 50-годишни, младите бягат
Архив: Булфото

Средната възраст на спасителите по варненските плажове е около 50 години. Възнаграждението им е около 1000 лева месечно с включена храна, но въпреки това липсват желаещи да се обучават. Това разкри Андрей Василев - търговски директор на фирмата, която стопанисва цялата градска ивица без Офицерския плаж.

Според него трябва да падне монополът за обучение на кадрите от БЧК, тъй като цената за един курс е около 500 лева, а фирмите концесионери да имат право сами да обучават своите спасители. В момента младите спасители са много по-малко от тези на пенсионна възраст.

Летовниците на варненския плаж ще плащат по 5 лева за чадър и за шезлонг, като тази цена ще се запази и през следващите 5 години.

До началото на летния сезон ще бъде завършен третият етап от ремонта на морските бани. На 10 млн. лв. възлиза общата инвестиция в строителните дейности, които трябва да приключат следващата година с изграждането на сърф база и училище за водолазни спортове на мястото на съблекалните на Рибарския плаж.

Въпреки че морските бани не са паметници на културата, техният ремонт е съгласуван с Министерството на културата, а след него ще се отвори визуални и физическо пространство за контакт с морето, обясни Василев пред "Дарик". 

Според него държавата трябва да вложи около 10 млн. лв. в рехабилитация на буните, които са в окаяно състояние. В противен случай в следващите години варненци могат да останат без плажна ивица, тъй като тя ще бъде погълната от морето. Заплахата касае най-вече северната част на варненската плажна ивица, където пясъкът изчезва. За сметка на това Южният плаж увеличава площта си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
5
 
! Отговори
Хаха преди 6 години
Тези когато вземат 1000лв ела ми се обади. Имам информация че не вземат повече от 400, другото е разгоди и това с безплатна храна го забрави.Нашите 20 годишни пазят плажовете в чужбина, където наистина вземат по 1000 евро чисто. Няма мафия, няма рекети, няма мутри.Добре дошли в БГ, държавата на тиквите и мафията.
8
1
 
3
 
! Отговори
саки преди 6 години
Кой разреши на тоя смотан концесионер на офицерския плаж, да си прави смешната пицария на самия плаж ? Вече не се търпят тия простотии.
7
1
 
16
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 години
След 10 г ще са средно 60-годишни, а ние тогава ще искаме да са ако може 50- годишни. Така че нека се радваме, че сега не са 60- годишни, защото ще става и по-зле.
6
1
 
8
 
! Отговори
ДО 5 преди 6 години
Ама здрав ли ти е буя! Да не е като оня ,дето викал "Не е болен.но е мек"!
5
2
 
5
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До 3Айде стига.От Рибарски плаж на север беше само камънак.Едеа след построяването на буните се появи тясна ивица
4
1
 
10
 
! Отговори
до 1 преди 6 години
Дръти сме ама ела да ми видиш буя:))))
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
***, офицерският плаж изчезваше и появяваше още преди буните, а откак направиха тях въобще след него има плаж
2
9
 
1
 
! Отговори
опетков преди 6 години
Писано от некомпетентни, неграмотни люде. Именно буните са причина за изчезване на пясъка от северните части на варненските плажове. Плажната ивица на Варна се появява след построяването на вълнолома, благодарение на северно течение, носещо пясък откъм Златни пясъци. Буните прекъснаха движението на пясъка и сега течението отмива северните плажове. По-възрастните може би помнят, но пясъкът на изчезналия рибарски плаж, също бе натрупан с дълбачки. А какво стана с новия рибарски мост и плаж?
1
2
 
22
 
! Отговори
Вуте преди 6 години
Васи и чернУморието...:-) И гларусите дърти веке,Пена нема на що да се радува...