Над 7400 ракети готови за борба с градушките

Планирани са нови полигони в два района на страната
10 май 2017 08:12, Елка Василева
7
Над 7400 ракети готови за борба с градушките
Снимка: БТА

Над 7400 ракети са готови да посрещнат градоносните облаци, заплашващи земеделските площи на 17 000 кв. км от територията на страната, съобщиха за "Монитор" от Изпълнителната агенция за борба с градушките.

"Сезонът започна на 27 април. През 2016 г. той продължи до към 10 октомври. Всяка година началото се определя от състоянието на културите и от метеорологичната обстановка. В края на миналия месец разполагахме с 8823 ракети. В момента са налични около 7400", обясни шефът на ведомството инж. Ваньо Славеев.

"Вече се наложи да обработваме облаците на няколко места в страната и вече сме изстреляли 717 ракети. Първоначално на 5 май имаше опасност от градушка в Северозападна България и след това в Южна. Почти навсякъде се изстрелваха ракети", каза Славеев.

"Най-много са работили на полигона край Бърдарски геран, до Бяла Слатина. До края на седмицата се очакват градушки в Източна България, но най-източният ни полигон е в Сливен. Основно повече опасности от градушки се очакват през следващия месец. Обикновено през юни се образуват най-много градоносни облаци и полигоните се използват най-много. Климатичните условия като цяло обаче продължават да се влошават. У нас се използват ракети българско производство", допълни инж. Славеев.

На въпрос къде и кога ще се строят нови полигони за борба с градушките той обясни, че в изпълнителната агенция е започнала реформа. "В момента има малък застой, защото ни бяха отпуснати само 4 млн. лв. при необходими 12 милиона за изграждане на нови площадки. Очакваме правителството да подкрепи реформата в сектора. Новите полигони, които се планира да бъдат изградени, са в районите на Карлово - Казанлък, а също така и Любимец - Свиленград. На тези места ще се открият по около 30 площадки за изстрелване на ракети", поясни Славеев, но добави, че те евентуално ще са готови най-рано за след година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: ракетиградушки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
0
 
! Отговори
Урко преди 6 години
Работят по десет дена в годината, останалите 5 месеца ходят на работа...гледат си чушки и домати по площадките
6
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След дъжд (градушка) качулка
5
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе, как при онзи бай Тошо имаше пари за армия, заводи, здравоопазване, БДЖ, авиокомпания "БАЛКАН", за земеделие, за образование и за каквоти др. се сетиш, а сега няма нищо и за нищо. Построиха се хиляди заводи и фабрики, изградиха се хиляди училища, болници и детски градини. Построиха се хиляди километри пътища и язовири, армията беше оборудвана до зъби. Сега какво имаме? Имаме само голям външен дълг. При бай Тошо за 45 години 10 милиарда дълг, а през демокрацията за 27 години дълга ни е 60 ми.
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пари има само за крадене и луксозни джипове и лимузини за управляващите.
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А Добруджанци кучета ги яли. И изобщо защо само министерство на земеделието трябва да ги финансира? Да не би градушките да не удрят в градовете по хората? Това министерство на Бедствията и Авариите освен за цоцане, за нещо друго служи ли?
2
1
 
6
 
! Отговори
българина преди 6 години
А защо в сеяероизточна България няма полигони!?! Пак ни е *** те, но ще ядете хурката. Преди 89г освен че имаше армия имаше и над 2000 площадки!!! Сега щели да правят цели две! Уникално постижение....
1
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
streliaite oshte pa se chudete zashto vremeto e tolkova losho-