Роми реват след срутени бараки: Взеха ни прехраната!

Викове и ругатни съпроводи акцията в Столипиново
11 май 2017 09:45, Петя Славова
94
Роми реват след срутени бараки: Взеха ни прехраната!
Снимка: "Монитор"

30 незаконно построени гаража и павилиона на ул. "Сокол" в пловдивския квартал "Столипиново" паднаха под ударите на багера рано сутринта в сряда.

Викове, клетви и ругатни на собствениците им съпровождаха акцията на кметството на район "Източен".

Заповедите за премахването на постройките били издадени още в края на миналата година, но абсолютно никой от хората не пожелал да премахне доброволно обектите си.

Още по темата

Масово всички били магазинчета за продажби на прахове за пране, зеленчуци, вафли, битови стоки, на кафе и бръснарници.

"Никнат като гъби. Вдигнати са без никакви строителни разрешения върху общинска земя. Някои дори са залепени за самите входове и обитателите няма как да извикат линейка, ако се наложи", коментира пред  "Монитор" районният кмет Николай Чунчуков.

По думите му премахването на незаконните постройки е рутинно, а заповедите са издадени от него.

До ексцесии и напрежение при събарянето не се стигна, въпреки недоволството на местните хора.

"Взеха ни прехраната. 10 човека издържам с това павилионче", ревяха местните хора. Анка Димитрова не спираше да плаче при вида на багера, който й събаряше магазинчето за кафе. До нея съседката й Йорданка Митова също недоволстваше, че оттук нататък нямала да има препитание.

"С какво сега ще купя хляб на децата?", питаше жената. С приходите от своя павилион тя плащала сметките, издържала децата и се прехранвала, защото всички от домакинството й били безработни.

"За нас сега няма друга работа. Какво ще правим и как ще живеем? Трябва да започваме сега да крадем ли?", нареждаше и Фанка Николова, чийто магазин също бе съборен. От районното кметство обаче са категорични, че акциите по събарянето на незаконни постройки, ще продължат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
7
 
! Отговори
DiesIrae преди 6 години
До До Явор и до 44След като не са плащали данъци в системата продължават да се водят социално слаби и получават помощи (изработени от нас и взети от данъците ни). 1 път ни крадат чрез помощи, 2 път за това, че градът харчи пари за поддръжка или разчистване на местата където живеят, 3 път като от сметките ни ВИК и енерго си покриват загубите от нанесените материални щети от брането на кабели и тръби, 4 път като държавата харчи пари за образование, а те не ходят на училище, 5 път като ги лекуваме
43
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До DiesIrae (50)Чул те Господ!
42
0
 
6
 
! Отговори
DiesIrae преди 6 години
Крайно време е всичко да стане с индивидуални партиди (осигуровки, здравни и каквото друго се сетите) и като не си плащал няма да ползваш! Да се оправят както могат. Да правим трудово изправителни лагери и като ги хванат да крадат да ги караме да работят (50% от заработката за издръжката им (защото потърпевшите не трябва да ги изхранват и в затвора) 50% за покриване на щетите) като вкараме 200-300 в такива лагери останалите много бързо сами ще си намерят работа!
41
0
 
11
 
! Отговори
До Явор и до 44 преди 6 години
Вие мислите ли, че тези хора не са получавали предупреждения?Багерите идват, когато всякакви други средства за налагане на закона са изчерпани и не са дали резултат.Но и 38 поставя важен въпрос. Дали има поне един от тези "бизнесмени", който да се е отказал от социалните помощи, защото е започнал да печели от търговия?
40
0
 
5
 
! Отговори
DiesIrae преди 6 години
От теб се иска само да ходиш на училище и да спазваш базови правила, но те не искат това искат по цял ден да просят и да крадат! Това им е начина на живот! Или ще ги направим насила хора или да наемем от Русия част от Сибир да ги извозваме там и да си крадат помежду си колкото си искат! Гражданите на тази държава очакват отношението към всички да е еднакво, а не бабите и дядовците да взимат по ниски пенсии за да може да си изхранваме следващото поколение готованци.
39
0
 
10
 
! Отговори
Извод преди 6 години
Значи тези роми виждат само два възможни начина да изкарват прехраната си:1. Без разрешение да построят на чужд терен барачки, да не плащат наем и да развъртят незаконна търговия, без да плащат данъци.2. Да крадат.Има и трети извод - как да се справим с това. Но ако го напиша, ще го изтрият.
38
0
 
2
 
! Отговори
DiesIrae преди 6 години
До ЯворПърво незнанието не е оправдание в съдът! Това, че не си чел закона не те освобождава от наказателна отговорност! Второ - проблема с *** е, че ТЕ НЕ ЖЕЛАЯТ ДА СА ЧАСТ ОТ ОБЩЕСТВОТО, те си харесват първобитния строй и това е!Крайно време е да започнат да спазват законите (като си продават децата за булки (робство) защо досега не са задържали нито един? Я ти си продай дъщерята да видиш на какво ще те направят! Трето- държавата ти плаща основно и средно образование!
37
0
 
7
 
! Отговори
Брей! преди 6 години
И веднага заплашват, че ще крадат!Прехраната идва от земеделската земя, а такава - по 10 дка, всяка община е готова да даде на социално слаби. Само че бай Ром не ще да копа или да пасе овце и крави.Питам, защо тези от Столипиново не отправят заплахи в смисъл, че ще напуснат града и няма вече да му придават етнически колорит?Защо не заплашат, че ще отидат на село и ще започнат да произвеждат толкова качествени плодове и зеленчуци, че ще разорят останалите производители чрез конкуренция?
36
0
 
0
 
! Отговори
До Явор преди 6 години
Яворе, по доста правилен начин размишлявате но дали той е приложим в нашата страна. Аз съм с 2 ръце сивият бизнес да се изкара на светло особено за тази част от населението което по незнайни причини някой някога нарече роми. Просто държавата няма механизмите да направи и най-вече да следи осветляването не го направи и за къщите по язовирите не го прави и за много други неща. Можеше да им взема пари и да им предложи място да си направят нови в някакви срокове след което багери за всички.
35
1
 
4
 
! Отговори
Хахото преди 6 години
Яворе, говориш за утопия. Защо трябва да помага точно на ромите? Когато са вдигали бараките, те не са знаели, че трябва да извадят разрешително, да се регистрират, да плащат данъци ли? Мислели са си, че то ей така става: разпъваш сергията и започваш? Убеден съм, че ако държавата им предложи алтернатива, в която трябва да има одобрения, данъци, регистрации, същите тези ще се разбягат. Защо ли?
34
0
 
7
 
! Отговори
да преди 6 години
законите са еднакви за всичкиняма такова нещо..ама не спазвам закона,защото не го познавамзаконите важат и за ц'иганите ако не са разбрали още !!!!
33
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Явор В Конституцията на Р България е заложено, че всички граждани са с равни права и задължения. Какъв ми е на мен стимула да плащам данъци и осигуровки и да работя на чисто, докато чакам оррките да излязат на светло? Има закон - за да започнеш бизнес е нужно това и това. Точка. Какво като е Столипино? Да не са свободна икономическа зона?
32
0
 
7
 
! Отговори
айде преди 6 години
разбрахте ли сега защо не плащали данъци, такси и така нататък,защото милите не знаели,че трябва :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))нищо-от багера от добър урок няма-вече ще знаят:)))))
31
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да ревът! Малко им е. Колко време са ги търпели да "работят" незаконно? Значи нормалните хора могат да се борят с бюрокрацията, с данъчни, ХЕИ, Инспекция по труда, ДВСК, и всякакви знайни и незнайни институции, а *** дори търговски обект не са си регистрирали. Да ревът!
30
3
 
2
 
! Отговори
Явор преди 6 години
Наясно съм, че ромите са най-проблемната и асоциална група и с тях се работи най-трудно, но именно тия конкретните, които са шепа хора явно имат инициатива, план, предприемачески дух, воля и са изградили някакъв микробизнес въпреки, че буквално целия свят е против тях. Заговорихме за чужбина - в UK да речем микробизнесите са облекчени и мотивирани по най-различни начини. Нищо даром няма, но строгия контрол е за всички.
29
2
 
1
 
! Отговори
Явор преди 6 години
Не се разбираме. Никой не може да нарушава закона, но механичното спиране на нарушението почти винаги води до още проблеми. Да помогнеш на някой да излезе на светло (без значение българин или ром) в дългосрочен план е много по-интелигентно. Преди години и таксиджиите не плащаха данъци и зарзаватчиите не плащаха данъци. Не видях тогава багери. Работеше се по въпроса. Направиха патентни данъци, започнаха проверки с апарати и т.н. Усилието ще си струва със сигурност.
28
0
 
9
 
! Отговори
рускиня преди 6 години
До Явор. Закон важи за всички, и заради такива като тези "ревящи" ни сме държава без закони. Радвам се че почват да ги спазват, даже с помоща на багери. Но!!! ако един от тях докаже ,че платил данъци към държава, издавал касови бележки, получи разрешителното за строеж - нека си остане да работи. Ама има ли такива? Тебе някой дали пита искаш ли да отчисляваш от заплата данъци? не говорим за здравна осигуровка
27
0
 
8
 
! Отговори
да преди 6 години
всичко си идва на мястото малко по малкопа'разитите или ще се научат на правила или вън от Българиякакто преценят
26
0
 
6
 
! Отговори
Хахото преди 6 години
Чакай малко, Яворе. Хубаво, работят, всичко точно. Но не обичам подобно мислене: "Тъй като другите са в нарушение, то и аз мога да съм в нарушение." Много погрешно мислене и това е една от причините България да е на това дередже. Не съм политически ориентиран изобщо и дори не живея в България. Но просто помисли - правилно ли е подобен вид мислене? И защо Димитър Иванов в центъра е трябвало да чака и бъхти за разрешително, да плаща наем, данци и пр., а ромът от Столипиново си вдига бараката?
25
12
 
2
 
! Отговори
Явор преди 6 години
Почти не същестува български бизнес на който всичко да му е изрядно. Всеки в бранша е наясно с това. Пищите за двойни стандарти, но вие правите същото. Дай му на българина зрелища. От хляб стана ясно, че няма нужда. За това сте толкова лесни за манипулация. За това Бойко и БСП са с такива проценти в парламента. Утре кмет ще набие ром с камшик на площада и следващите избори са му в кърпа вързани. Разсейвате се като малки деца.