Роми реват след срутени бараки: Взеха ни прехраната!

Викове и ругатни съпроводи акцията в Столипиново
11 май 2017 09:45, Петя Славова
94
Роми реват след срутени бараки: Взеха ни прехраната!
Снимка: "Монитор"

30 незаконно построени гаража и павилиона на ул. "Сокол" в пловдивския квартал "Столипиново" паднаха под ударите на багера рано сутринта в сряда.

Викове, клетви и ругатни на собствениците им съпровождаха акцията на кметството на район "Източен".

Заповедите за премахването на постройките били издадени още в края на миналата година, но абсолютно никой от хората не пожелал да премахне доброволно обектите си.

Още по темата

Масово всички били магазинчета за продажби на прахове за пране, зеленчуци, вафли, битови стоки, на кафе и бръснарници.

"Никнат като гъби. Вдигнати са без никакви строителни разрешения върху общинска земя. Някои дори са залепени за самите входове и обитателите няма как да извикат линейка, ако се наложи", коментира пред  "Монитор" районният кмет Николай Чунчуков.

По думите му премахването на незаконните постройки е рутинно, а заповедите са издадени от него.

До ексцесии и напрежение при събарянето не се стигна, въпреки недоволството на местните хора.

"Взеха ни прехраната. 10 човека издържам с това павилионче", ревяха местните хора. Анка Димитрова не спираше да плаче при вида на багера, който й събаряше магазинчето за кафе. До нея съседката й Йорданка Митова също недоволстваше, че оттук нататък нямала да има препитание.

"С какво сега ще купя хляб на децата?", питаше жената. С приходите от своя павилион тя плащала сметките, издържала децата и се прехранвала, защото всички от домакинството й били безработни.

"За нас сега няма друга работа. Какво ще правим и как ще живеем? Трябва да започваме сега да крадем ли?", нареждаше и Фанка Николова, чийто магазин също бе съборен. От районното кметство обаче са категорични, че акциите по събарянето на незаконни постройки, ще продължат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
7
 
3
 
! Отговори
Явор преди 6 години
Варианти много. Да вземеш сив бизнес и да се опиташ да го направиш легален е едно. Да вземеш сив бизнес и да го убиеш е съвсем друго. Говорим си за малкото работещи роми (другата дума ще я цензурират). Давате ли си сметка колко по-напред са тези хора в манталитета си от останалите роми? Точно тези трябва да се подпомагат. И не говоря да получат нещо даром. А сега ще се върнат на улицата.
23
0
 
19
 
! Отговори
Георги Донев преди 6 години
Защо поне един от ревящите за бараките си не покаже данъчна декларация и платени данъци?Стига с тази криворазбрана толерантност!Значи за българи,турци всичко е задължително,а за еджипшаните само ПОЖЕЛАТЕЛНО!Законите са за всички и спазването им е задължение на всеки!
22
0
 
14
 
! Отговори
Хахото преди 6 години
До ЯворЧакай малко, приятел. Какви са другите начина? Районният кмет ти казва, че линейки нямат достъп до блоковете около тези постройки, ти говориш за други начини. Дори и да не беше това, мислиш ли наистина, че въпросните предприемачи ще се съгласят да плащат данъци, издават касови бележки и пр.? Аз лично не мисля. Така че, закономерно събаряне на нелегални постройки.
21
0
 
17
 
! Отговори
DiesIrae преди 6 години
До ЯворКажи един вариант който работи при бясно животно?Тези индивиди не желаят да са част от обществото (това е простата истина. ТЕ НЕ ИСКАТ ДА СА ГРАЖДАНИ) искат да са само ползватели на облаги. Теб някой дал ли ти е дом без да иска нищо в замяна? След като за няколко кубика въздух (апартамент) ти искат данъци и трябва първо да си го закупиш това трябва да важи за всички в тая държава. А за това, че са безработни, те не искат работа, ако искаха досега да са намерили!
20
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
добре де, що им викате роми? а другари от днес?
19
0
 
27
 
! Отговори
мдаа преди 6 години
Тези хора имат ниска правна култура и не знаят че тябва да се иска разрешение в кметството за временна постройка на общинска територия.Може да е от бедност ,но същото го прави и цар Киро ,който има пари и за архитекти и за адвокати.От друга страна нашите мргави съграждани масово пътуват зимно време за Норвегия , където с невероятна лекота се оправят в системата им и получават социални помощи, които им стигат да изкарат и лятото.
18
2
 
26
 
! Отговори
DiesIrae преди 6 години
Ако бяхме една нормална държава, а не африканска страна сега НАП щяха да ги подберат всичките за укриване на данъци, не внасяне на осигуровки и каквото друго се сетите. Ако нямат какво да им се вземе да ги пращат в мините да копаят (50% от изработеното на ден за издръжката им, 50% за да си изплатят задълженията) Крайно време е да им се набие в тиквите, че правата вървят ръка за ръка със задълженията ! Няма как белите да плащаме за да може черните да си живуркат,вече сме на границата да ни писне
17
18
 
7
 
! Отговори
Асан Кьоравио преди 6 години
БХК да се самосезира !!! Не на геноцидът над ромите !!!
16
2
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А защо не са направили всичко, както са изискванията?Или те важат само за бели, ако си с достатъчно тен, може всякак...И много интересно е колко законна е била и дейността на въпросните павилиончета, не само начина на построяването им.Защото както е писал един по-надолу, с подобно павилионче едвам се издържа семейство, камо ли 10-15 човека.Виж, ако не плащаш данъци, разрешителни и др., тогава може.И защо никой не пише статия за българи, дето спазват закона и едвам оцеляват на ръба на мизерията?
15
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
те досега не са крали ,плащали са си всички данъци, въобще граждани за пример
14
44
 
3
 
! Отговори
Burzum преди 6 години
*** коментари ...безмислена злоба....като лишиш някой от препитание дали той ще спазва законите на трите морета...
13
2
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Изключително тенденциозно написана статия. Какво иска да каже автора с това-че да нарушаваш законите е правилно и трябва да съжаляваме ли тези които ги нарушават.
12
2
 
46
 
! Отговори
Webley revolver преди 6 години
Колко тъжно. Горките . Ами сега? Ако почнат да крадат? Десет ч***вета се издържали от един павилион за кафе и вече няма да има лев за хляб. Сърцераздирателна история, със сигурност от дружеството за защита на .. - БХК, трябва да се самосезират, и всичкото швед, което почне да краде, щото са му разбили павилиончето, да бъде кандидат за човек на годината.
11
1
 
27
 
! Отговори
Edin преди 6 години
Ако искаш у затворо, оди да крадеш.
10
1
 
32
 
! Отговори
Умник преди 6 години
Супер новина! Продължаваме напред!
9
2
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Съчувствие ли трябва да е целта на статията? Ако е така, то от мен няма да има съчувствие. Защо е използвана думата собственици при положение, че съборените постройки са незаконни? Няма никакъв документ за тях и са на общинска земя. За какви собственици може да става въпрос. Да си намери работа тая дето пита с какво ще си купи хляб, или да си закупи земя, разрешение и да направи магазинчето на ново.
8
2
 
53
 
! Отговори
Че Гевара преди 6 години
От един павилион се издържали десет роми , пък от моят се издържаме едва трима. Ще го местя в Столипиново.
7
1
 
42
 
! Отговори
един друг преди 6 години
Каква приятна новина...
6
20
 
6
 
! Отговори
Ром ан преди 6 години
Да отидат в социялните, там или ще им предложат работа или след 6 месеца ще им дадат по 35лв на месец като безработни! Но пьрвите 6 месеца само ще се подписват без социялни помощи от 35лв на месец! През това време в рамките на 6 месеца ако щат да го карат на мускулу или на диета с тревичка кал пясак, социялните не ги ...!!!
5
1
 
64
 
! Отговори
Са преди 6 години
Има отворени места ако искат работа в мините. Да ходят да чукат камъни.