Средната възраст на BG медицинската сестра – 53 г.

10 000 сестри и акушерки мигрирали за десетилетие
12 май 2017 22:47,
44
Средната възраст на BG медицинската сестра – 53 г.
Снимка: архив, Reuters

Средната възраст на българските медицински сестри е 53 години, каза Милка Василева, председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи по време на тържество по повод на Международния ден на сестринството.

През последните 10 години общо близо 10 хиляди медицински сестри и акушерки са напуснали страната.

"Държавата трябва да предприеме спешни мерки, за да останат медицинските сестри да работят в България", настоя тя.

Не във всички лечебни заведения е подписан Колективният трудов договор в сектора "Здравеопазване", според който началната работна заплата на медицинска сестра трябва да е 700 лева, изрази тревогата си Василева.

В отговор на въпрос, свързан с напускането на медицинските сестри и ниското заплащане на труда им, министърът на здравеопазването Николай Петров каза пред журналисти, че е разговарял с председателя на парламентарната комисия по здравеопазване Даниела Дариткова, за да се организира среща, на която да се обсъдят проблемите и да се търси решението им в най-скоро време.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тепърва ще се усети и нуждата от лекариВсичко живо заминава , а тук не останаха лекариБолници се закриватХейтърите в Парламента спятЧудят се как да клинчат от отговорностДаже и в партии не искат да членуватСамо лобистки закони са им целта
30
0
 
12
 
! Отговори
До "умника" преди 6 години
Лекарят може без сестра, да, но болния не може без сестра. Като си опериран, лежиш и всичко те боли, да не мислиш,че лекарят ще ти даде вода или ще те утеши, или ще те намести в леглото, за да ти облекчи болките! Лекарят ще ти каже- утре носи съответната сума, ще даде терапия на сестрата, и си заминава. Сестрата остава до леглото ти ден и нощ. Така че, какво е без сестри, тепърва ще се усети. Като приемат твой близък в болницата, и ти кажат-нямаме персонал, осигурете си придружител,да го гледа!
29
1
 
12
 
! Отговори
НЕ преди 6 години
До АнонименДРАГИ,МЕДИЦИНСКИТЕ СЕСТРИ НЕ СА ОБСЛУЖВАЩ ПЕРСОНАЛ НА ЛЕКАРИТЕ.НАВСЯКЪДЕ РАБОТАТА В ОТДЕЛЕНИЯТА СЕ ВЪРШИ ГЛАВНО ОТ СЕСТРИТЕ.
28
0
 
4
 
! Отговори
И преди 6 години
До АнонименОБСЛУЖВАНЕТО Е ДОСТА ПО-ЛОШО
27
0
 
11
 
! Отговори
Емигрант преди 6 години
В близко бъдеще само,, шведи" и пенсионери ще работят
26
0
 
4
 
! Отговори
АЗ ПИТАМ преди 6 години
До ЦиникА НЕ КАЗА ЛИ,ЧЕ И РАБОТАТА Е ДРУГА?
25
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Идеална "трета" възраст за съпруга на невротизирания френски Макарон.
24
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хейтърите са правиКолкото е по- голям дефицита на кадри, толкова по- трудно системата се освобождава от некадърниците
23
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
първо да си изрежат маникюрите,,после да им вдигнат заплатите
22
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Позор и презрение за политиците! Презрение!!!
21
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не благодарете на ЕС, нито на 'демократите'. ЕС не дава, нито определя заплатите. На нашите хубостници благодарете, и на едните, и на другите. И на техните майки, лели, роднини до девето коляно. Не ЕС краде у нас, бие персонал, закрива болници и не плаща здравни. И не ЕС отказва да въведе почасова ставка и персонални партиди за осигуровки., не ЕС спекулира с цените на лекарствата.
20
2
 
15
 
! Отговори
Соцялно слаб депутат преди 6 години
Разберете няма пари за даскали и мед.сестри.Трябва депутатските заплати да се оправят.
19
1
 
23
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Сина ми се роди във Франкфурт - естествено в болницата една от сестрите беше бъргарка с 15 год. стаж в болницата, поговорихме си - жената простичко ми каза - заплащането е друго!
18
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Държавните болници трябва да се закрият! В частните заплатите са тройно по-големи!
17
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Do 17Ako ne beshe eu,nyamashe da mogat sestrite da izbyagat kum po dobur jivot,a i poddurjat roditelite si pensioneri v Bg,kaak shteshe da stane da nemojesh da kupish na deteto si vaflichka ili sladoled s kirlivata bg zaplata,da nemojesh da pomognesh na roditeli pensioneri koito 40 g rabotili kato uchiteli i edvam edvam svurzvat dvata kraya.Ako ne beshe Eu v Rusiya nikoi ne hodi,a za u nas koi koi koi evinoven????Ne e li bkp/bsp monopola,oligarhiyata,alchnostta,zavistta i bezbojieto...???
16
6
 
14
 
! Отговори
До 17 преди 6 години
Ти комунистите демократи ли ги наричаш? Кой си свали лидера? Кой каза ,,социализЪма се оказа едно недоносче" и ,,България е една обрулена държава,положението е катастрофално" Кой обяви мораториума защото нямаше вече пари за погасяване на дълга ? Кой втори път изпразни хазната и направи заплатите 5-6 долара? Къде беше по време на всичко това? Като почнат да се рушат панелките след 15-20 години пак,,демократите ли ще са виновни? Големи езуити и лъжци сте другарю,все друг ви е виновен.
15
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Osven parite v chujbina na med sestra,no i otnoshenieto na doktorite kum tyah v Bg e otvratitelno.Vun sa oceneni,zashtoto edin doktor hirurg bez oper sestra e za nikude.No da se vurnem kum osnovnata prichina parite i che ne im gi bavyat po dva tri meseca,zashtoto shefovete im direktorite koito posle otvaryat kliniki izpolzvat zaplatite na sestrite i gi vlagat v biznes nachinaniya otkudeto kato doide pechalbata,togava davat parite na sestrite,ZATOVA OSVEN MALKO I CHE IM GI BAVYAT.I KAK V BG?!
14
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Директумите на ДКМС-тата да им вдигнат заплатите, щом има пари за направления по пътеката към здравата каца.
13
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В България заплатите са комунистически.
12
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е как пък на Румъния, Унгария, Полша, Чехия, Словакия, Словения ЕС не им е виновен, а само на комунистите в България.Дали за да видите виновника не трябва да се погледнете в огледалото и да видите истинският виновник - БКП.