Трабант, Бентли, Ролс ройс: Ретро парад в Благоевград

Близо 90 атрактивни возила, събра 14-ото издание
13 май 2017 19:01, Петя Славова
2

Снимка: БТА

Рекорден брой участници с близо 90 уникални ретро автомобили и мотоциклети от цялата страна събра днес 14-ият ретро парад в Благоевград. Атрактивното събитие бе организирано от автомобилния и мотоциклетен ретро клуб "Пирин" с подкрепата на община Благоевград.

Атрактивните возила на две, три и четири колела на достолепна възраст, но всички в перфектно състояние, пристигнаха и се подредиха на площад "Македония". Те останаха тук повече от два часа и половина за радост на многобройните фенове, преди ретро ралито да продължи за Симитли и Банско, за да зарадва почитателите и там.

Тук можеше да се види единственият в Европа модел от 1979 г. на "Ролс ройс". Той, както обясни пред БТА неговият собственик от София - почитател на висшата класа автомобили, е уникален със своя цвят, направен само за американския щат Калифорния.

До него гордо стоеше като току-що излязъл от завода "Трабант" от 1963 г. на благоевградчанина Борислав Къдреков. Той го показва на ретро парада за първи път, а заедно с него и последен модел от 1990 г. на този източногермански автомобил, преживял, по думите му, комунизма. Съгражданинът му Генчо Георгиев дойде със семейния мотоциклет "БВМ" с кош от 1938 г., наследен от баща му. Той напълно го е възстановил и сега това е любимо превозно средство за цялото му семейство.

Един от най-младите участници в ретро парада - Николай Белобрадов от София, привлече вниманието със спортен автомобил "Алфа Ромео Жулиета спринтс", произведен през 1954 г. Той е единствен в България, а дизайнът му е на учениците на фердинанд Порше, които го правят като дипломна работа, разказа младежът. Картината допълваха много още лъскави модели от първата и най-вече от втората половина на миналия век на известни марки от Запада и Изтока, всеки запазил духа на времето, когато е произведен.

Председателят на благоевградския ретро клуб "Пирин" Андрей Андреев каза, че всички ретро автомобили и мотоцклети са уникални, интересни и стойностни по своему. Той връчи голямата награда на кмета на община Благоевград Атанас Камбитов на столичанина Тони Петрунов.

Колекционерът от София се представи на ретро парада с три прекрасни автомобила - "Бентли" от 1954 г., спортен "Ягуар" от 1968 г. и "Волво" от 1972 г. В ретро парада имаше и международно участие в лицето на любители на ретро автомобилите от Сърбия, а една от колите бе пристигнала специално от Лондон.

Тази година броят на участниците и автомобилите е рекорден, каза организаторът Андрей Андреев. Нашият клуб миналата година стана на 20 години, това е 14-ото поред събитие, което организираме, и се стремим всичко да е на ниво, посочи той, като благодари на кметовете на общините Благоевград, Симитли и Банско за подкрепата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
18
 
! Отговори
личи от въздуха преди 6 години
До Един от Северозападаче не си карал варшава,посмали ***.
1
7
 
21
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
Отива един, с Варшава, като на последната снимка, на бензиностанцията, и казва на бензинджията:Пълни до горе, аз влизам да плащам.Минават 5-10-15-20 минути, бензинаджията все сипва, не може да напълни резервоара.Накрая спира, и влиза вътре, а шофьора тъкмо плаща. -Напълни ли го до горе?-Не можах! Колко литра побира това чудо? 20 минути пълня, и не го напълних???-О, извинявам се, забравил съм да угася двигателя, и е работил на малки обороти, докато си пълнел, за това не си могъл....