Стрес и нездравословен живот водят до хипертония

Апарат засича предсърдното мъждене в кампания във Варна
Обновена: 17 май 2017 19:33 | 17 май 2017 18:21,
2

Снимка: Пламен Гутинов, Черно море

Виж други галерии »
Наднорменото тегло, застоялият начин на живот и неправилното хранене са в основата на болестите, свързани с високото кръвно налягане. Това каза Биляна Караджова – национален координатор на кампания по повод Световния ден за борба с хипертонията, която се провежда в 12 града в страната - София, Пловдив, Варна, Търговище, Добрич, Бургас, Русе, Плевен, Хасково, Стара Загора и Благоевград.

"Всяка година на 17 май кампанията протича под различно мото, за да се повиши информираността на гражданите по различни въпроси, свързани с високото кръвно налягане. През тази година вниманието е насочено специално към предсърдното мъждене (ПМ), към причинната връзка с артериалната хипертония и мозъчния инсулт. Наричат сърдечната аритмия "тихият убиец", каза още Биляна Караджова за Информационна агенция "Черно море".

Караджова подчерта, че тя няма симптоми и физически неразположения. Апаратите, с които се замерва по време на кампаниите са малко по-скъпи от стандартните, ползват се в други подобни инициативи, могат да се намерят безплатно в някои аптеки. Ако апаратът отчете, че има наличие на предсърдното мъждене (ПМ), човекът се насочва към консултация с личния лекар или направо с кардиолог. По време на кампанията се попълват анкети, които после се обработват от Дружеството на кардиолозите в България.

Студенти от МУ Варна съдействат активно по време на замерванията на един от входовете на Морската градина. Инициативата се подкрепя официално от Международното дружество по хипертония (ISH), Световният ден на бъбречните заболявания (WKD), Световната инициатива по проблемите, свързани с консумацията на сол и здравето (WASH) и Международната диабетна федерация (IDF).

"Всички тези организации работят съвместно за повишаване информираността на населението в световен мащаб за значението на високото кръвно налягане като рисков фактор за възникване на различни сърдечно-съдови, мозъчно-съдови, бъбречни и други усложнения", допълни тя.

Отделя се специално време и място в различни градове на превенцията на артериалната хипертония (АХ), която се счита за "съвременна епидемия", тъй като се установява при 4 от 10 възрастни над 25-годишна възраст и се определя като глобален рисков фактор за смърт и нетрудоспособност. 

Макар че хора в и над третата възраст са по-застрашени от сърдечно-съдови проблеми, не бива да се пренебрегва нездравословният начин за живот и стресът и при по-младите хора. В миналогодишната кампания замерването на кръвното налягане на 18-годишно момче е показало предсърдно мъждене (ПМ). 

"Честотата на това заболяване нараства с възрастта, като се повишава стъпаловидно след 50-годишна възраст. След навършване на 65 години достига до 80% при жените и 77,2% при мъжете", каза още координаторът на кампанията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Направо открихте не топлата , а кипящата вода . И престанете да се правите на паднали от Марс или от Луната където още не сте били . Причината е в неуравновесените производствени , социални и семейни отношения . Заболяването не нараства , ако не е предизвикано . Един народ , веднъж възникнал , не може да бъде унищожен колкото и да ви се иска .
1
1
 
0
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 години
Истинския национален празник на България,само за почивните дни трябва да се доуточним,ден два преди и толкова след седемнадесети мисля ,че е добре.