Обезлюдяваща България! 566 пусти села! Габровско и Търновско – "първенци"

Най-голямото българско село Лозен е по-голямо от 145 града
18 май 2017 09:00,
72
Обезлюдяваща България! 566 пусти села! Габровско и Търновско – "първенци"
Снимка: flickr

Общо 566 села в страната са без население или с едноцифрен брой жители, показва справка на БТА, направена в Националния регистър на населените места на НСИ за броя на жителите по селища към 31 декември 2016 година.

Към 31 декември 2016 година в страната има общо 5256 населени места, от които градовете са 257, селата - 4997, а два са манастирите със статут на населено място - Клисурски и Рилски.

От всички 4997 села в България точно общо 566 са без население или с едноцифрен брой жители, сочат данните.

Общият брой на селата с едноцифрен брой жители е 409, а 157 са населените места, в които няма нито един постоянен обитател. С един жител в страната са точно 69 села.

По двама души население има в 61 населени места, а по трима - в 44 села. 57 населени места в България са с по четирима жители. С по пет души постоянно население са 42 села, а с по шестима жители - 37 села.

Най-много села без население и с едноцифрен брой жители има в област Габрово - общо 173.

След нея се нарежда област Велико Търново с 55 села без постоянно население и 88 села с едноцифрен брой на обитателите.

В Кърджалийско има 10 села без жители и 23 с едноцифрен брой население.

В Смолянска област и Хасковска области с нулево население са по 7 села, а с едноцифрен брой на жителите си са съответно 32 и 19 населени места.

В Софийска област има 5 села без население, както и 25 с едноцифрен брой на жителите.

Данните на НСИ показват, че общо 1708 населени места, включително Клисурски и Рилски манастир, които имат статут на населено място, са с население под 100 души.

Ако към тях се прибавят и селата с нулево население - 157, общият брой на населените места под 100 жители става 1865 или повече от една трета от всички населени места в страната, включително и градовете.

Най-голямото българско село Лозен е по-голямо от 145 града, населението му е 6252 души.

Следващото по големина село е Айдемир /обл. Силистра/ с население 5711 души.

Топ 10 на най-големите села допълват Бистрица /обл. София-град/, която вече надхвърли 5000 жители и има население от 5009, Казичене /обл. София-град/ със своите 4719 обитатели, Драгиново /обл. Пазарджик/ с 4696 жители, Розино /обл. Пловдив/ с 4276 жители, Мало Конаре /обл. Пазарджик/ с 4087 души, Труд /обл. Пловдив/ - 3987 жители, Градец /обл. Сливен/ 3983 и Калипетрово /обл. Силистра/ - 3853 жители.

Любопитно е да се отбележи, че цели 2542 села или повече от половината в страната са по-големи от най-малкия град в България - Мелник, който има 199 жители към края на миналата година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен Проблема е, че Унгария беше малко по- голяма от България .И проблема е чу пуснаха ток по - границата и са едни от големите произвадители на селско стопанска продукция в Европейският лагер. Проблема им че селата им не са запустели и са пълни със живот както селата в Румъния . Мноооооого обичате това либерастите и демократите да лъжете , мноооооого .
30
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз взимам 4800 лева заплата. Храня се само с биопродукти и френско сирене.
29
0
 
11
 
! Отговори
Бай Тодар преди 6 години
Как сте, как сте скъпи сънародници? Хапвате ли си банани?
28
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе мисли си, каквото си искаш. Аз салам по принцип не ям. Месото купувам от производител. Както и зеленчуците. Зеленчук от голям магазин не съм купувал от години :DЩо да плача, купувам си ги, вкусни са, български са. Ти ако ядеш салами от прат, си е твой проблем.
27
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 24 Ей такъв поминък - БЪЛГАРСКА СЕЛСКОСТОПАНКА ПРОДУКЦИЯ а не салами от прат и ГМО , хибридни плодове ,зеленчуци пълни със пестициди . Имаш познат на село - таратанци .Лъжеш! Клише ! А ако те е страх от мотика и земеделие това си е твой проблем. Не плачи на чужд гроб .
26
1
 
14
 
! Отговори
Пак глупости! преди 6 години
Лозен било най-голямото село! Ами София, бе! Туй, че се местиш от едно село в друго не те прави гражданин!
25
0
 
6
 
! Отговори
Eeee преди 6 години
Как добре дойде тази новина, точно, когато ще приемаме братския Авгански народ, тамън по-широко да им е поне 10тина милиона да вземем калпаци.
24
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
CrossFire, типичен пример ти е една Унгария. Че там още при комунизма, от 8 милиона държава, 2 живееха в Будапеща. Сега е дори по-тегаво съотношението. Градове като Дьор и Татабаня са като села. И какво, къде е драмата.
23
1
 
17
 
! Отговори
CrossFire преди 6 години
Не разбирам защо от това се прави такъв проблем. Обезлюдяването на селата е нормален процес, който отдавна се случи в развити страни. Преди индустриалната революция повечето хора са работили в земеделието. След това са се преместили в градовете заради фабриките. В днешно време благодарение на автоматизацията основния източник на работа е сектора на услугите. Единствената причина ние да изпитваме това обезлюдване сега, а не преди 100 години е изкуственото задържане на хората по селата до 1990.
22
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А ти какъв поминък искаш на село? Това да не ти е 1880 година, цяло село да обработва едни ниви? Една кооперация от 30 човека обработва маса декари. Останалите какво ще правят? Нали имам познат с бизнес в едно село - на хората НЕ ИМ СЕ РАБОТИ ЗЕМЕДЕЛСКИ ТРУД! Това ли е създадено умишлено, че никой не иска да копа? Че то това си е, откак се помня. "Учи, за да не работиш!", това беше лафа при соца.
21
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен А сега трябва да добавим и насилствената демократизация насилствената рИформа на икономиката и селското стопанство ,насилствената НАТОвизация. Щом ядем домати от Турция ,Йордания ,Израел и агнешко от Нова Зенландия ,телешко от майната си, това ще е резултатъТ. ПО СЕЛАТА НЯМА ПОМИНЪК,СИРЕЧ- РАБОТА .И ТОВА Е СЪЗДАДЕНО УМИШЛЕНО И СЕ ПОДДЪРЖА УМИШЛЕНО ОТ ДЕМОКРАТИЧНАТА ВЛАСТ. И ТОВА АКО НЕ Е ГЕНОЦИД ?
20
0
 
15
 
! Отговори
Да бе да преди 6 години
Обезлюдяват чукаците, щото няма препитание ама у Шопско квадратния метър ще изпревари и спекулата дори. Ще се избият за апартаменти все едно утре ще свършат. Не бой се бе народе, няма да свършат! Дорде има баламурници да дават по 1500 евра за едно квадратче циментиран въздух винаги ще има кой да им го продаде за толкова.
19
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво ще забраниш пък ти, освен да върнем жителството...Не разбирам защо е този рев, ако искаш да живееш на село, давай - има къщи за по 10 бона. Щом ти се живее, заминавай.
18
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Видими резултати. Фандъкова има нужда да от селяни в София за да я избират. Затова ГЕРБ от 12 година и провеждат системен геноцид над истински ските софиянци.
17
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За сметка на това София се пръска по шевовете - *** направиха движението ад, под достойнството им е да се качат в градския и търкалят бангиите си прогнили, които на всичко отгоре аварират по булевардите и правят положението АД!махйате се от ГРАД СОФИЯ, бездарници, бачкащи за 7-800 лева, само и само да са НА София, мястото ви не е тук!
16
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 14."Тъжният резултат от управлението на Радев!"Радев носи част от вината - главната вина носи президентът след Радев.
15
1
 
13
 
! Отговори
Соцялно слаб депутат преди 6 години
Голям праз,нали депутатите вземат 5-6 бона заплата и едвам врьзват двата края,това е важно.
14
17
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тъжният резултат от управлението на Радев!
13
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Селата се обезлюдиха, за сметка на това София, Пловдив и Варна се пукат по шевовете няма вече въздух в тези градове. Крайно време е да се забрани строителството в преорбанизираните територии и да се изнесе в близките до тях покрайнини, както е в Швейцария примерно.
12
2
 
4
 
! Отговори
6ofyor преди 6 години
a po turskite rayoni se stroi ludo, po4ti nqma srutena i nepoddarjana ka6ta.Ako ste hodili po kardjaliysko, aytosko i deliormana vseki znae za kakvo stava vapros