Полицията в детска ясла: Момченце носило "бръмбар"

Родителите му смятат, че детето им е удряно
18 май 2017 15:30,
54
Полицията в детска ясла: Момченце носило "бръмбар"
Снимка: Flickr.com

Зашито в джоба на момченце записващо устройство предизвика скандал в детска ясла "Иглика" във Варна, в който бе намесена и полицията.

Още по темата

На 17 май в 11 часа детегледачка открила предмета у малкия Виктор. Директорката алармирала общината, а оттам и полицията.

Служители на Трето РПУ отишли в яслата, прибрали устройството и снели показания от персонала. Родителите на Виктор обаче узнали за инцидента чак в 16 часа, когато баба му отишла да го вземе. Наложило се и те да дават показания, тъй като по указание на прокурор по случая била образувана полицейска проверка.

"Обясниха ми, че устройството можело да е заплаха за децата, затова викнали униформени, вместо първо да потърсят мен. Все едно съм терорист и съм поставила бомба! Това се прави за назидание, за да не смеят други родители да слагат записвачки", възмутена бе майката на Виктор – Мария Бадинова.

Тя споделя, че ден по-рано зашила устройството в панталона на сина си. Вечерта прослушала записа и чула, че го удрят, защото е станал от масата по време на обяда. Решила да повтори акцията, за да провери дали лошото отношение към детето й е прецедент или практика.

"Надявам се записът да даде основание на полицията да разследва истинските виновници", каза Бадинова пред "Труд".

Тя подаде и жалба в общината, че синът й е удрян и служителите в яслата са превишили правомощията си.

"Ще направим проверка по случая. Но уведомяването на полицията не е нарушение. Изискват го процедурите за сигурност, щом бъде намерен предмет, за който не е ясно какво точно представлява", коментира Анастасия Георгиева, шеф на общинската дирекция "Здравеопазване", която отговаря за яслите.

Скандалът в "Иглика" е втори за последния месец. В началото на май детегледачка и медсестра бяха наказани дисциплинарно за нарушение на Етичния кодекс за работа с деца. Двете бяха уличени, че крещят на хлапетата, след като майки поставиха записващи устройства в играчките на децата си, за да проверят защо са изнервени и се стряскат насън.

Полицейската проверка по случая с Виктор ще приключи до месец, уточниха от МВР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
4
 
1
 
! Отговори
69 преди 6 години
е те така се възпитава вечният аутсайдер егоцентрик. Понеже не искал да ходи на ясла, задължително някой го бие и му говори на висок тон. Сякаш всички други деца ходят с най-голямо желание на ясла, градина и училище. След години като го насмота шефа му на работа, пак ли ще е с микрофон в гащите?
49
3
 
1
 
! Отговори
Аз съм родителят преди 6 години
Много деца говорят, други преживяват цялата лудница през деня по-лесно. Някои деца, като моето и на други родители го преживяват. Ние не искахме да се насройваме и да вярваме, че там нещо им правят. Едва ли го правят и нарочно или от злоба. Просто са малко жени с много деца и ситуациите лесно ескалират. Но не искам и да ги оправдавам. А целия скандал се раздува само заради намесата на полицията и неадекватната реакция на директорката и служителките. Не искахме да правим черен пиар на яслата.
48
4
 
1
 
! Отговори
Аз съм родителят преди 6 години
Единствената причина да сложим устройството е, че месеци на ред ни казват, че всичко е наред (с по 1-2 изречения преди да затворят вратата). Ние вътре не сме допускани. Детето не говори още. В къщи обаче то става все по-изнервено и стресирано, нощем се буди с викове, сутрин реве преди яслата, става агресивно към нас. Не можем да си обясни проблемът дали е в нас, в него или на друго място. Искахме да разберем, то как се държи и как му минава деня без нас. Нищо повече. Оказа се, че там е лудница.
47
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СТАВА ДУМА ЗА ДЕЦА КОИТО ОЩЕ НЕ МОГАТ ДА ГОВОРЯТ, ОСТАВЕНИ СА ОТ РОДИТЕЛИТЕ ТАМ НЕ ДА СЕ ОТТЪРВАТ ОТ ТЯХ, А ЗА ДА СЕ СОЦИАЛИЗИРАТ. ТЕЗИ ЯСЛИ НЕ СА ЗА ТОРМОЗ, А ЗА ДА СА В ПОМОЩ НА РОДИТЕЛИТЕ. ОЧЕВИДНО ОБАЧЕ СЛУЖИТЕЛИТЕ ТАМ НЕ СМЯТАТ ТАКА. ХОРАТА СЛАГАТ УСТРОЙСТВА НЕ ЗА ДА ТЪРСЯТ ПОД ВОЛА ТЕЛЕ, А ЗА ДА ПОЛУЧАТ НЯКАКВА ИНФОРМАЦИЯ КАКВО СЕ СЛУЧВА С ДЕЦАТА В ПО-ГОЛЯМАТА ЧАСТ ОТ ДЕНОНОЩИЕТО. СЛУЖИТЕЛИТЕ НЕ СМЯТАТ ЗА НЕОБХОДИМО ДА ДАВАТ ПОДРОБНОСТИ ЗА ПОВЕДЕНИЕТО ИМ И УСЛОВИЯТА ТАМ
46
4
 
2
 
! Отговори
Стамат преди 6 години
Само едно не ми стана ясно - тези деца до 16 или до 18 години ще ги кърмят? И, после, като започнат работа някъде, мама пак ли ще идва да ги пази от лошите чичковци, които командват "най-милото"? Защо държите децата ви да растат под похлупак?
45
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До НАЙ-ДОЛНО БЕЗОБРАЗИЕС такива възгледи мога да си представя "най-милото ти" какво представлява.Единственото решение е да си го държиш у вас.
44
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ясно е, че говорим за детска ясла- където децата са много и където за да си пуснеш детето си задължително са нужни основателни причини иначе е престъпно към децата ни. Когато детето се отдели от най близкия кръг от защитената среда надбъбречните жлези отделят кортизол, КОЙТО СРИВА ИМУННАТА СИСТЕМА. НИЕ ХОРАТА СМЕ РАЗЛИЧНИ, ЕДНИ ДЕЦА РЕАГИРАТ ПО ДРАМАТИЧНО, ДРУГИ НЕ. АЗ ВИНЯ СИСТЕМАТА ПОЗВОЛИЛА БЕЗПРИЧИННО ДЕЦАТА ДА СЕ ОТДЕЛЯТ ОТ МАЙКИТЕ. ЯСЛИ И ДГ ДО РАБОТАТА НА МАЙКИТЕ, НА ОБЯД ЕДИН ЧАС С МАМА.
43
0
 
8
 
! Отговори
до 37 преди 6 години
1.Образование ,,Родител" няма2.В яслата учителките са мед.сестри3.И да имам пари ,няма да си изолирам детето и да го лиша от социални контакти с връстниците му;4.Заплатите на персонала се плащат от бюджета т.е родителите сме и работодатели
42
1
 
2
 
! Отговори
Хиподил преди 6 години
Скакауец или скарабей?
41
2
 
3
 
! Отговори
До 40 преди 6 години
Абе ***, това в ясната са 2,3г. Деца, как може да им липсват първите 7г. Толкова си тъпотия същество,
40
2
 
8
 
! Отговори
Легендата преди 6 години
Същите учители отказаха да минават годишни тестове за психични отклонения. От къде на къде? Нима децата не са по-важни от оръжията или тировете? Щом са толкова примерни какво ги притеснява в тестовете, камерите и микрофоните? Истината, която всички знаем, е че голяма част, по мое мнение, може би дори половината няма да могат да преминат критичните норми, за да бъдат определени като психично здрави. Това, че родителите не вършат добра работа с възпитанието на децата си, не е причина да оправдаваме учителското съсловие за повсеместното му безхаберие. Единици са преподавателите които приемат това
39
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
na tia decha che lipsvat parvite 7 godini
38
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дисциплината започваше от градината, преминаваше през училището, а в казармата вече и най-тъпия беше наясно какво може и какво не. Махнаха казармата - плъзнаха гейовете, смачкаха образованието - децата започнаха да се избиват. Сега лелките ще трябва да търпят лиготиите на малките, защото родителите им са ги превърнали в агенти на ДС.
37
6
 
17
 
! Отговори
Цоцолана преди 6 години
Малко е микрофон. Сложете и камери. Също и в кухните. Да видите къде отиват продуктите. На децата се сервира бистра водица за пилешка супа, а крадиливите ненаяли се лелки не спират да дебелеят и да се угояват. Една няма с нормално тегло. От лакомия, простотия и пуста алчност. Всичко за сметка на дечицата. Затвор за ***!
36
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Тошо цървулаВие имате ли завършено образование за РОДИТЕЛ.Плащането не Ви прави родители.Ако можете да плащате, ще оставите жена вкъши с детето.И се казва педагоГика, г-н ***
35
4
 
11
 
! Отговори
Тошо цървула преди 6 години
Като чета повечето мнения стигам до заключение, че повечето хора искат децата им да бъдат като роби или като комунисти . Вие плащате да ви възпитават и гледат детето , а не да ги тормозят психически и физически . Който го е страх от камери да не ходи на работа . Педагогията е призвание а не работа . Контрол трябва да има и от двете страни а не да вярваме на всичко което те кажат . Ние плащаме и ние искаме по добро отношение към нашите деца.
34
15
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТОВА НЕ СА МАЙКИ А НЕНО РМАЛНИЧКИ!И КАКВО...ЦЯЛ ЖИВОТ ЛИ ЩЕ СЛАГАТ ЗАПИСВАЧКИ НА МАМИНИТЕ ДЕТЕНЦА?И ПОСЛЕ ЗАЩО НАРОДА СЕ ИЗРАЖДАЛ И СТАВАЛИ ГЕО ВЕ
33
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
при това положение даи да сложим и записващо устроиство и на маиките секретарки сигурно ще ви се повръща ако чуете за какво си говорят с шефа си през работно време
32
2
 
16
 
! Отговори
стар пожарникар преди 6 години
Сега родителите да слагат фалшиви микрофони. След няколко повиквания за фалшиви микрофони, на ченгетата ще им писне. А всеки родител може да сложи малък предмет в дрехите на детето си, против уроки
31
19
 
5
 
! Отговори
сс преди 6 години
справедливия бой изгражда и възпитава, създава респект, хората са го казали биий за да те уважават, силните винаги са уважавани, природата е просто такава и никой не може да я промени, на градината да не ги бият ами ако там не то после на училище ако там не на работата ако там не на улицата ако там не на пътя на магистралата, все някъде ще те набият колкото и да не искаш аз не вярвам да има човек който през живота си да не е бил или да са го били някъде, така че живота и боя изгражда характера.