Стара Загора остана без свободни гробища

Има едва 60 свободни парцела, ще свършат до 3 седмици
18 май 2017 08:11,
6
Стара Загора остана без свободни гробища
Снимка: Монитор

Място за едва 60 нови гроба е останало на територията на единствения действащ към момента гробищен парк в Стара Загора, алармираха служители. Според пресмятанията им до 2-3 седмици и последният парцел ще бъде "усвоен", въпреки че от много време се прави и невъзможното за повторно използване на стари гробове, за които близките на покойниците не са платили съответната такса.

По неизвестни причини се бави изграждането на специалната стена, където в ниши ще бъдат полагани изтлелите останки на починали, чийто роднини са спрели да полагат грижи за паметниците и гробовете им.

40 000 лв бяха заделени от бюджета на общината за проектиране и построяване на съоръжението, което трябваше да бъде готово преди месеци.

Старозагорският гробищен парк е разположен върху площ от над 700 дка, като първото погребение е било извършено през лятото на далечната 1974 година. Само през 2016-а тук са били погребани 1050 покойници, от началото на т.г. броят на траурните събития надхвърля 600.

Едва 10 души работят по щат в специализираното общинско звено, хората определено не стигат дори за елементарната подръжка и почистването на страничните алеи.

Преди година общината пробва да ограничи броя на погребенията като кметът подписа специална наредба, забраняваща погребенията на "външни" починали, но под натиска на общественото мнение тя беше отменена.

От 2015 година има изготвен проект за изграждането на нов гробищен парк в местността Тетрата край близкото село Богомилово върху площ от близо 140 дка. В момента се работи по направата на път до терена и най-вероятно до месец или два там ще започнат да се извършват погребенията.В последствие ще бъде бъде изпълнен и проект за инфраструктурата, коментира секретарят на община Стара Загора Делян Иванов, който отговаря пряко за тази дейност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още по темата: Стара Загорагробища
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
5
 
! Отговори
БМВ преди 6 години
Стара Загора расте като град и е нормално да има нужда и от голям модерен гробищен парк.
1
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При тази "социална" политика на властимащите всички гробища ще се напълнят.