5 000 лева и... свобода за пловдивските професори

Двамата бяха уличени във взимане на подкуп от студенти
19 май 2017 18:00,
27
5 000 лева и... свобода за пловдивските професори
Снимка: Нова тв

Обвинените за взимане на подкуп професори от Университета по хранителни технологии в Пловдив са на свобода. Симеон Василев и Николай Банков бяха освободени от ареста срещу гаранция от 5 000 лева, информира Нова тв.

Още по темата

В понеделник Окръжният съд ще разгледа искането на прокуратурата за отстраняване от длъжност на двамата преподаватели. Те бяха уличени в искане на 300 лева за оценка среден 3 по предметите, по които преподават.

Професорите Банков и Василев са с обвинения за подкуп. Тримата посредници в схемата също са освободени от ареста, след като са съдействали на разследващите. 

Припомняме ви, че след сигнал до "Господари на ефира" се стигна до реално даване на исканата сума с белязани банкноти, реално преминаване на изпит и реално нанасяне на оценките в студентските книжки и изпитните протоколи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
1
 
! Отговори
ако..... преди 6 години
.....всеки студент се подготвяше. старателно нямаше да има подкупи.Понастоящем образованието е девалвирало , както висшето , така и средното. То съответства на това в обществото.Да си оправим държавата и всичко ще се подреди.
25
0
 
2
 
! Отговори
Тъжно и скандално е преди 6 години
Беше светиня името на БАН.Днес вече е не само ***, но и посмешище.Имал си съученик, който е бил един от най-слабите в паралелката, мислили сте го за умствено недоразвит, защото и децата долавят разликата между мързеливец и такъв, който и да иска, не би могъл да изкара повече от тройка, защото капацитетът му е такъв.След време се оказва, че същият *** е на научна длъжност в БАН!Знам такъв случай. Няколко от по-некадърните ми състуденти също са там. За всички тях знаем кои са бащите им
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До питащНякои получават научни степени само въз основа на хорариумите часове, които са преподавали. Това е практика в някои висши училища.Какъв е случаят конкретно с тези двамата, не знам. Но е истина, че навсякъде има такива, които "продават" и изпити, и докторантури.
23
0
 
2
 
! Отговори
питащ преди 6 години
Тези професори дали изобщо имат някаъв научен принос? Или и статите им са преписвани?
22
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
16. Не е било само в миналото. Не много отдавна тук коментирахме скандално изявление на един от днешните академици, който беше доскоро на висок пост: "Да плати и ще получи титлата!" Казано по адрес на човек, който кандидатствал за висока научна степен.Противно е, защото за повечето интелигентни българи името на БАН е светиня, осмисля се като наследник на Бълг.книж.дружество - първата новобългарска официална институция, създадена още преди Освобождението. В *** я превърнаха и ни отвратиха!
21
0
 
6
 
! Отговори
Ами! преди 6 години
С връзки докторантура в БАН можеш да вземеш във всеки институт. Дори да си некадърник, после други ще работят по проекти, в които ти ще бъдеш включен само формално. Такива примери има много.Какво да се направи? Който има практическа нужда от разработването на изследователска задача, спонсорира проект. Наемат се само хора, които ще работят ефективно. Частник няма да си даде парите на връзкар само защото връзкарят бил с научна степен.Докато е на бюджетна издръжка, БАН ще е хранилка за връзкари.
20
0
 
3
 
! Отговори
До 18 преди 6 години
Тези легенди бяха за институти по науки от сферата на историко-хуманитарните.За съжаление, дори и да се реформира науката така, че "учените" да бъдат наемани само във връзка с конкретни проекти, за които е намерен спонсор, държавата пак ще трябва да издържа за сметка на бюджета точно тези, които изследват историята, културата, езика и тем подобни. Точно там, където връзкарите са най-много и се търгува най-нагло и безскрупулно с докторантури и възможности за кариерно развитие.
19
0
 
3
 
! Отговори
Наивен преди 6 години
Професоре, прЕзнай си,че и твоята диплома е купена.
18
1
 
6
 
! Отговори
Професора преди 6 години
Каквито профеорите,такива студентите,такава и държавицата ни.*** народ слаба държава.Купуваш диплома,а....после???Не навсякъде в чужбина презнават Българските дипломи.
17
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Носят се легенди за Не става каквито и легенди да се носят не можеш да купиш аспирантура по математика , инженерство , информатика физика.. Можеш да си купиш по агрономство , биология , социология икономика , право .. всичко що е разказвателен предмет..
16
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бил съм в Германия 1година еразмус , въпреки голямата работа , има предмети 60% задачите от първата дата , ги дават на втората дата.. Там няма такива редовна и поправка има две дати примерно една февруари другата март.Най-чистата работа е класическото изпитване писмен задачи + устен теория..
15
1
 
6
 
! Отговори
Носят се легенди за преди 6 години
купуване на аспирантури (докторантури) през социалистическо време в някои конкретни институти на БАН. Не ми се вярва това да става в наше време, защото днес там заплатите са много малки.Легендите говорят за суми до 10 000 лв преди 35-40 г. Тогава за толкова пари се е купувала панелна гарсониера. Недоумявам, кой е давал толкова пари, за да се уреди с длъжност, носеща заплата 250 лв и възможност за хабилитация (350 лв)? Може би са си избивали масрафа, като след това те самите са скубели младите?
14
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Във ВУЗ можешДаКупиш Нищо не можеш да купиш, няма как да купиш диплома математика , физика , информатика , дори инженерство.. Веднага си личи и смисълът е никакъв няма да минеш и едно интервю за работа.. Купуват диплома по разказвателни специалности - биология , икономика , право..
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 11Вие сте един от онези, които са си заслужили дипломата благодарение на собственото си старание. Има и такива студенти, слава Богу. Дано да ви оценят и да не ви пречат да осъществите кариерно развитие.
12
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 11Вие сте един от онези, които са си заслужили дипломата благодарение на собственото си старание. Има и такива студенти, слава Богу. Дано да ви оценят и да не ви пречат да осъществите кариерно развитие.
11
0
 
6
 
! Отговори
Във ВУЗ можешДаКупиш преди 6 години
изпитите и дипломата, щом родителите ти имат бол пари и възможности да те настанят после на държавна служба. Защото никой частник няма да ти плаща за диплома без покритие, ако не си способен да си вършиш работата, понеже нямаш знания.В БАН е по-сложно. Въпреки мизерните заплати, редовните докторантури, а често и даването на възможности да се направят свободни докторантури, са само за свои хора или за децата на някой, който е направил голяма услуга на шеф от съответния институт.
10
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз съм учил в два университета никой не ми е искал пари бил съм 2-пъти в рискова ситуация да остана.. В техническите университети можеш препишеш по 60% от предметите но има едни 40% които не можеш да минеш без знания..
9
3
 
5
 
! Отговори
Хаха,сегаЛиРазбрахте преди 6 години
как се взимат изпити във висше училище? Така си е още от времето на соца. Агнета се носеха, пари се набутваха в ръцете на изпитващия, студентки се подлагаха на плешиви чичовци и дядовци, само и само да си вземат изпита с каквато и да е оценка.Отделно се плащаше 3 до 5 000 лв, за да те запишат студент в някоя специалност, ако няма как да се пробуташ по някой от параграфите за прием с предимство. Когато гръмна един такъв скандал, набедиха жените от канцелариите, уж те въртели далаверата.
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Държавата да закрие ВХВП и ВСИ .. Само заемат имотите .. Няма нужда нито от толкова агрономи , нито от технолози за храни.. Да прехвърли имотите на ТУ-София филиала в Пловдив или Пловдивския университет..
7
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всичките професори по механика във всички университети са такива.. Братовчеда остана една година заради механиката и му разбиха психиката... И в ТУ София по механика непрекъснато променят скалата .. За теоретичната електротехника може и да клип с Хитлер в в ютуб ама знаеш ли взимаш я .. точни са..