България, но на глаголица – на майските празници в Садово

Автор на произведението е студентка от НХА
19 май 2017 10:23, Боряна Павлова
1
България, но на глаголица – на майските празници в Садово
Снимка: Фестивал на еко и био производителите Садово

Осемметрова тъкан с надпис "България" на глаголица ще бъде показана по време на майските празници в Садово. Те започват на 24 май и ще продължат до края на месеца. Автор на униката от непредена вълна е Даяна Прокопова, студентка по текстил от Националната художествена академия. Чергата е наречена "В началото бе словото" и е изработена само от природни материали и цветове.

България, но на глаголица – на майските празници в Садово
Снимка: Фестивал на еко и био производителите Садово

"Това, което ни е завещано в миналото не бива да се забравя – всяка една буква съдържа огромна символика и сила. Когато изпишеш "България", влагаш абсолютния смисъл на това какво е Родината. Избрах благородна, естествена материя – вълна от наши, български овце, бяла и кафява. Тъмният цвят символизира божествения хаос, това, което е непознаваемо за нас. А като печат на словото избрах белия цвят, светлината. Това е символиката на моята черга - България, пътят на истината и корените", казва Даяна.

Тя е и автор на ръчно тъкана, ушита и избродирана от нея женска риза, в духа на отново възраждащите се традиции на българското тъкачество и бродерия.

"Символите в народните шевици не са случайни, техният смисъл е да защитават от зли сили", казва студентката.

Тя е сред участниците в първия Фестивал на еко и био производителите на 26, 27 и 28 май в Садово.

"Той ще съвпадне с традиционния Празник на фъстъка, който от години се провежда в нашата община, както и с Първия национален фолклорен фестивал Георги Пендов, посветен на известния кларнетист, родом от Садово", заяви кметът на общината инж. Димитър Здравков.

"Фестивалът на еко, био производителите и арт творците ще събере на едно място грижовни стопани, любители на чистите екологични храни и напитки, последователи на биодинамичното земеделие и ценители на сувенири и аксесоари от естествени материали. Поканили сме и участници, които се обръщат към българския ни корен и възраждат вековните ни традиции, тъй като фестивалът е посветен на Деня на българската писменост и култура", каза организаторът Нели Дакова. 


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
7
 
1
 
! Отговори
Бай Онзи преди 3 години
И тази е психясала като А.Радонов.