КАТ бди и глобява: Летиш с над 160 км/ч – олекваш с 1200 лева

От началото на годината са свалени над 2000 регистрационни табели
20 май 2017 07:30, Боряна Павлова
71
КАТ бди и глобява: Летиш с над 160 км/ч – олекваш с 1200 лева
Снимка: архив Булфото

"Мерцедес 220 CDI" хвърчи със 178 км в час по общински път в Сливен. Ограничението в района е 60 км/ч, но шофьорът не го спазва. За щастие, до инцидент не се стига. Нарушителят обаче е заснет от камерите на Пътна полиция и след промените в Закона за движение по пътищата получава рекордна глоба.

Колата е регистрирана на името на 56-годишен мъж. Ако не посочи кой е карал, той ще трябва да плати 1250 лв. 600 от тях са за превишаване на скоростта с над 50 км/ч. За всеки 5 км отгоре допълнително се слагат още 50 лв. Така шофьорът ще трябва да плати още 650 лв. за своеволието си на пътя.

Със същата глоба е одрусан и 60-годишен собственик на "Мерцедес", летял със 175 км/ч в Ловеч. Шофьор в Благоевградско пък бил сниман със 178 км/ч.

Триматата са рекордьори по високи глоби в страната, след като на 21 януари влязоха в сила промените в Закона за движение по пътищата, сочат данните на Пътна полиция, пише "24часа". Имало е и каращи с по-висока скорост, но те са снимани на магистрали, където ограничението на скоростта е 130 км/ч. Затова джигитите са се разминали с по-малки глоби.

Най-големите нарушители са мъже между 35 и 45 години, показват данните на КАТ. Оттам обаче обясняват, че има и много жени, както и по-млади, и по-стари хулигани на пътя.

Скоростта се засича с 24 стационарни и 148 мобилни камери. Има и специална система за средна скорост, сложена в тунела на магистрала "Люлин". Там човек може да с движи с до 80 км/ч. Системата засича и липса на "Гражданска отговорност". Тя работи с камери, сложени на всяка лента на входа и изхода от тунела. Те записват всяка кола, която влиза и излиза.

Чрез математически формули системата смята дали шофьорът е минал по-бързо от минималното време при поддържане на точно 80 км/ч. Засече ли нарушение, автоматично праща запис към сървъра и се издава фиш.

От Пътна полиция планират да изградят още една такава система - в Пловдив. Все още обаче не е избрано точното място. Единственото условие е в участъка, където я инсталират, максималната позволена скорост да е една и съща.

Вече е започната и процедура за купуването на 84 мобилни и 15 стационарни камери. Средствата са намерени с помощта на Междуведомствената комисия. Предстои да се обявят обществените поръчки.

След влизането в сила на промените до 7 май са свалени 2280 регистрационни номера на коли, чиито шофьори карали пияни, дрогирани или без книжка. Най-често спрените автомобили са ауди, пежо и беемве.

1180 души няма да могат да ползват колата си между 6 месеца и 1 година, защото са хванати да карат пияни. Те ще платят и глоби от 500 лв., ако са били с алкохол в кръвта между 0,5 и 0,8 промила. Финансовата санкция е двойна до 1,2 промила, а за по-голямо количество започва и дело.

На съд отиват и 284-мата, седнали зад волана дрогирани. Разбира се, книжките им, както и на пияните им колеги са отнети.

816 пък са тези, останали без табели, защото са карали колата си, без да имат книжка.

От Пътна полиция обясняват, че има и други хванати да карат пияни, надрусани или без книжка. Те обаче не са били собственици на колите. Затова автомобилите са спрени от движение за 1 месец, както предвижда законът.

Свалянето на табелите е една от най-добрите мерки, смятат пътни полицаи. Според тях не толкова глобата, колкото това, че имаш кола, която не можеш да ползваш, ще дисциплинира нарушителите.

Оказва се, повечето от шофьорите, на които са наложени наказанията, имат и предишни нарушения. Затова от Пътна полиция са доволни, че с новите таблети в патрулките, могат да видят цялото досие на водача.


71
Напиши коментар Коментари
31
1
 
14
 
! Отговори
Мирослав преди 6 месеца
Хубаво е, че вкараха подобни глоби, но още по-хубаво ще е ако започнат да ги налагат на който трябва! Гледахме ги тези със спряните коли от движение как минават тънко, щото била служебна или била чужда... А и тези с големите вратове надали изобщо ги контролират...
30
3
 
7
 
! Отговори
. преди 6 месеца
САМО ТАКА
29
1
 
7
 
! Отговори
Митко преди 6 месеца
Абе ако на всеки, който превишава скоростта се праскат огромни глоби, за отрицателно време ще сме по-добре. Но за жалост не го правим.
28
0
 
20
 
! Отговори
да попитам преди 6 месеца
Мотористите включени ли са в контрола на скоростта?
27
2
 
2
 
! Отговори
АНОНИМЕН 33 преди 6 месеца
До Анонимен 32

Аз затова ще ти запаля вратЪ и част от телцето ти надолу под кръста!
26
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Какви са тия 1200 лв глоба ???? Трябва да са поне 2500 лв и тогава ще се научим...
25
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
малко е
24
1
 
29
 
! Отговори
Аз преди 6 месеца
Максималната разрешена скорост на магистрала е 140 км/ч .Преди да пишете разни глупости по статиите ги проверяваите тези неща.130 км/ч беше преди девет години.
23
4
 
18
 
! Отговори
Bookland преди 6 месеца
1200 са малко за летящите убийци.А и според мен те мерят с двоен аршин и си затварят очите за хората с пари.
22
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Не че закони няма. Няма контрол и законите се нарушават поголовно. Всеки който е карал по магистрала с максимално позволената скорост знае че се явява пречка за движението и трябва да гледа повече в огледалото отколкото напред.
21
2
 
27
 
! Отговори
Хахаха преди 6 месеца
Елс ми се обади когато Мирко Паното си плати че е карал Баварката с 220. За тюфлеците няма глоби само за честните бачкатори дето едвам са събрали за едно Пежо.
Съдебната система когато неработи и 1 мил да е глобата няма полза.
Никога няма да се оправим
20
2
 
39
 
! Отговори
Брат Вурст преди 6 месеца
КАТ се равива: от корупция към воайорство.
19
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Най накрая закон ама хубав дано да го спазват, и да си помислят за другият пат
18
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Дарина П: Омг
17
3
 
26
 
! Отговори
Ауслендър преди 6 месеца
Ехо... какво Ви пречи да спазвате ограниченията?! По големи мъже ли ставате, когато не спазвате правилата?!
16
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
А ако откажат да платят глобата какво правим? Защото такива които са над закона по пътищата, обикновено са и над глобите! Познавам човек който си има няколко акта, но продължава да си прави колекция, а давността на актовете изтичала след някоя и друга година...
15
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Пенсиите трябва да увеличават, учителските заплати, а заемите са опоскани вече!!!
Не камери а и оператори зад тях ще сложат да вземат някой лев!
14
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Тридесет и два милиарда как се плащат?!
13
1
 
20
 
! Отговори
охо преди 6 месеца
А донорите които ни подуха главите да бръмчат кой ще контролира? Те с под 150 и в града не карат, а на магистралите ограничението им по закон е 100км, но никой не ги спира.
12
2
 
28
 
! Отговори
Толерастия преди 6 месеца
Баси калитковците да ги хванат на междуселски път. От доста време пътувам активно и извода е, че КлАТ таджиите продължават да се крият на хранилките и не правят нищо за превенцията на пътя. Вчера пътувам от Габрово към Търново и какво да видя карам със 100-110 и ме минават като малка гара с огромна разлика в скоростта, а там почти няма отсечка без ограничение 60км. Защо караме така обаче е повече от ясно...