Брюксел към България: Къде са ви реформите?

Без промени в образованието сте обречени на бедност!
Обновена: 22 май 2017 17:36 | 22 май 2017 15:00,
281
Брюксел към България: Къде са ви реформите?
Снимка: Reuters, архив

Бедност, задлъжнели компании, увеличаващи се ножица между бедни и богати, дългосрочно безработни и млади на пазара на труда – България е най-бедната държава в ЕС. Това констатират препоръките на Брюксел по координацията на икономическото управление на ЕС, известна още като Европейски семестър.

Европейската комисия предлага за поредна година България да бъде оставена в групата държави с прекомерни икономически дисбаланси, която се нуждае от подробни наставления и задълбочено наблюдение.

Тази година страната ни е единствената от наблюдаваните държави, с изключение на Франция, която не е подобрила положението си. Останалите – Хърватия и Португалия са извадени от групата страни, които подлежат на санкции, а Еврокомисията похвали амбицията на програмите за реформи на Кипър, Италия и Португалия, които доскоро бяха на спасителни програми, а сега са на една нога с България.

Разликите в доходите между най-бедните и най-богатите в България непрекъснато растат, констатира Брюксел като дава информация, че пропастта между 20-те процента от хората, които получават най-много и тези, които са с най-малки доходи, е нараснала от 6,1 до 7,1 пъти от 2012 до 2015 г.

Децата и възрастните бедни са най-много на глава от населението, достъпът до социално осигуряване е твърде ограничен, а обезщетенията не са увеличавани от 2009 г. Европейската комисия смята, че броят на хората без здравни осигуровки е твърде висок, делът на разходите, заплащани от пациента - прекален, както и че властите трябва да решат въпроса с недостига на здравен персонал.

Като цяло, социалните реформи, макар и забелязани от Брюксел, се определят като недостатъчно ефективни, а по отношение на образованието – и като проблем. Европейската комисия препоръчва да се увеличи държавното финансиране в подобряване на качеството на образованието в редовите училища.

В препоръките се казва, че образователното ниво на родителите има пряка връзка с бедността при техните деца и обрича страната на бедност. Като се позовава на резултатите от изследване за нивата на знание в природните дисциплини и математиката, които са най-слаби в ЕС, Еврокомисията смята, че държавата трябва да се концентрира върху най-слабите училища, както и върху ромските деца.

Критикува се още непрозрачният начин на увеличение на минималната заплата, който може да увеличи рисковете пред конкурентоспособността на икономиката. Европейската комисия съветва правителството да облекчи процедурите за обявяване на несъстоятелност, за да облекчи финансовото бреме върху фирмите и да отпуши отпускането на кредити за бизнеса, така че да влязат свежи пари в икономиката. Корупцията е определена като "значимо предизвикателство" пред България, въпреки последните реформи в съдебната система.

Комисията преценява, че модернизирането на администрацията е твърде бавно и че тя продължава да е неефективна. От данъчната събираемост остава да се желае повече, както и от надзора на банковите и небанкови финансови институции. Комисията констатира, че сивата икономика и недекларирания труд в България са високи, а направеното за намаляването на бюрокрацията – незначително. В добавка, от доклада на Брюксел става ясно, че българското правителство не е предало навреме плановете си за реформи и сближаване със страните от еврозоната.

В тазгодишните препоръки към България Европейската комисия съветва да се подобрят събираемостта на данъците, да се засили контрола върху финансовите институции, да се намали данъчната задлъжнялост на фирмите и необслужваните кредити, както и да се въведат по-работещи социални политики, ориентирани към хората, които най-вече се нуждаят от тях. Разходите за качествено образование да се увеличат, да се обхванат повече хора от здравноосигурителната система и да се актуализира минималния доход, съветват от Брюксел.

Предстои предложенията на Европейската комисия да се обсъдят в Европарламента и сред страните членки, преди да бъдат окончателно приети и да станат задължителни за изпълнение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


281
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
239
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При три мандата управление на герберушките - толкова. Още един-два мандата и после проблеми няма да има - защото население няма да е останало.
238
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На гъзара ББ му го забиха голям отзад! Някой поне казва истината за нечовешката политика в България. И сега пак да повторим "Кой не скача е червен"
237
2
 
4
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 години
Реформа почва от хората, а те в Бг са лениво, rлynaвo но претенциозно стадо което иска да си я кара както до сега, а по чудо стандартът му да се вдигне..
236
0
 
2
 
! Отговори
DiesIrae преди 6 години
До АнонименПроблема е, че едните слушат Русия, другите Запада и всички сме на един хал. Докато не започнем да слушаме себе си и да правим нещата така както мислим, че за нас ще е добре! Ако поне за 1 година правим каквото ние смятаме, че ще е добре за нас (това изключва политиците ни защото са безгръбначни, продажни, паразитиращи ***) ако нямаме поне 5% прогрес ей ме на!
235
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Първите 3 изречения от статията ясно дефинират какво е България днес - бананова държава! Докато ни управлява този "елит", промяна към добро няма как да има. Но проблемът е и в избирателя- да избираш все едни и същи доказани..... и да очакваш различен резултат, говори за пълна неадекватност и простотия. А най-отвратително е лицемерието на същите тези, които ни критикуват нонстоп и в същото време тупат по рамото тези, които ни предават и крадат.Жалък спектакъл.
234
1
 
14
 
! Отговори
Стамат преди 6 години
Брюксел към България: Къде са ви реформите?България към Брюксел: На *** в *** са ми реформите!
233
0
 
11
 
! Отговори
extremist преди 6 години
До tei e : ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ ЧЕ ИМАШ ДВА ПЪТИ "-" ТРЯБВА ДА ТИ Е ЯСНО ЩО ЗА СТОКА Е СТАДОТО ТУКА .... ДОКАТО НЕ ИМ ВЗЕМАТ ВСИЧКО ОСТАВЕНО ОТ ТАТО (ТРЯБВА ДА ИМ ВЗЕМАТ АПАРТАМЕНТИТЕ ПЪРВО) И НЕ СЕ ИЗГОНЯТ ВСИЧКИ РАБОТЕЩИ В ТЪЙ НАР "ДЪРЖАВНИ ПРЕДПРИЯТИЯ" (ПРИМЕРНО БЕХ, НЕК...) ЩЕ СИ ТРАЙКАТ ПРЕД ТЕЛЕВИЗОРА И ЩЕ ИЗБИРАТ ТИКВАТА(РАПОНА СИ ОТЛЕПИ СТИКЕРЧЕТО "КАНДИДАТ ЧЛЕН НА БКП" И СИ ЛЕПНА ДРУГО) , ДО ПЪЛНА РАЗРУХА...
232
1
 
15
 
! Отговори
extremist преди 6 години
НАЙ-ГОЛЕМИЯ ПРЕСТЪПНИК В БЪЛГАРИЯ Е ПРЕМИЕР. РЕФОРМИ ОЧАКВАЙТЕ НА ...ТИКВЕН ДЕН
231
0
 
14
 
! Отговори
extremist преди 6 години
ЗАГЛАВИЕ : "Брюксел към България: Къде са ви реформите... "РИТОРИЧЕН ВЪПРОС. РЕФОРМИ НЯМА, НЕ Е ИМАЛО И НЕ СЕ ПЛАНИРА ДА ИМА. СЛЕД 1989г. ИМА ДВЕ ИЗМЕНЕНИЯ В БЪЛГАРИЯ: 1) ДУМАТА "КОМУНИЗЪМ" СЕ ЗАМЕНЯ НАВСЯКЪДЕ С ДУМАТА "ДЕМОКРАЦИЯ"; 2) РАЗРЕШАВА СЕ НА ВСИЧКИ НОМЕНКЛАТУРНИ КАДРИ МАКСИМАЛЕН ГРАБЕЖ И ЛИКВДИРАНЕ НА БЪЛГАРСКАТА НАЦИЯ...ТУК Е МОМЕНТА ДА УТОЧНИМ ЗА ВСИЧКИ ДЪРТИ И НЕ-ТОЛКОВА ДЪРТИ НО ЕДНАКВО ГЛАМАВИ БЪЛГАРИ: "КОМУНИСТ" НЕ Е "НОМЕНКЛАТУРЕН КАДЪР" (КОМУНИСТА НЯМА СОБСТВЕНОСТ И ПАРИ)
230
1
 
5
 
! Отговори
anonimen преди 6 години
pravi sa Briuksel tarsqt samo obrazovani xora v Evropata da im berat qgodite ,portokalite ,da im var6at mrasnata rabota koqto tqxnite ne iskat da rabotqt
229
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вие от Брюксел ни докарахте до национална катастрофа.
228
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Питайте Винету,той ще ви обясни каде сани риформите.
227
0
 
21
 
! Отговори
nkavrakov преди 6 години
Най голямата реформа в България я направи Делян Пеевски ..Как ли ?Ами накара цял един народ да търка като умопобъркан билетчета на лотарията от сутрин до вечер.Това е осъшествена българска мечта .
226
3
 
20
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
Питате-отговаряме: унищожихме селското стопанство,разрязахме ракетите,скапахме образованието,затворихме ненужните вам блокове на АЕЦ Козлодуй,хиляда лева даваме на бежанци/а на удавените от мутренски язовири,няма кой да помогне/,шведите ги обгрижваме отвсякъде...Не е малко,а?
225
2
 
18
 
! Отговори
tei e преди 6 години
Здравейте бели роби ,спите ли? Да,най-заспалата нация в ЕС. Чакате нещо да се промени? Няма да стане от дивана.Трябва да размърдате пъпчасалите г.ъзове и да окупирате народното събрание.Народа трябва да се събере пред сградата на хрантутниците и да им покаже кой е шефа.Увеличиха си заплатите. А вашите? Хич не ги еня за вас,само ви будалкат.
224
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Терминал 2!
223
3
 
23
 
! Отговори
Къде са ви реформите преди 6 години
Отговор: Направихме от селата - градове, от "русофилите" - "Патриоти", от младежите - емигранти !
222
1
 
5
 
! Отговори
men преди 6 години
те са като малки семки у кратуната на тиквата, т.нар. сфинету. само треба го разцепим и че покълнат сичките реформи да знаете. опълчението иде. има легална форма на опълчение срещу шветските орди по женефската конвенция. бурите в южна африка се организират в момента така. време и ние да се дигнем и да поведем бялото човечество към свободата. долу шмеркелина, долу джункер, долу арапите, китайците и другите подшиляци.
221
0
 
16
 
! Отговори
Къде са ви реформите преди 6 години
Отговор: Реформирахме армията на Президентство, Здравната система в ТЕЛК, а Правосъдието във Финансова система !
220
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Брюксел да си ***! Те са причината да сме на това положение! Поддържат финансово и политически мафията, която към тях е прилежна и изпълнява геноцида на българена в пълен ход!