Харчим за храна при пътуване у нас, а навън - за транспорт

Визитите на българи и в страната, и в чужбина са повече
6
Харчим за храна при пътуване у нас, а навън - за транспорт
Снимка: архив, Ройтерс

926.1 хил. българи са осъществили туристически пътувания през първото тримесечие на 2017 г., по данни на НСИ.

Преобладаващата част от тях - 89.4%, са пътували само в страната, 9.4% - само в чужбина, а 1.2% както в страната, така и в чужбина.

В сравнение със същото тримесечие на 2016 г. общият брой на пътувалите на възраст 15 и повече навършени години нараства с 68.3%, като пътувалите само в страната се увеличават с 80.2%, пътувалите само в чужбина - с 13.3%, докато пътувалите в страната и чужбина намаляват с 20.2%.

Най-много туристически пътувания са реализирани от българите на възраст 25 - 44 години (45.7% от всички пътували лица), като 10.8% от тях са пътували в чужбина.

Във всички възрастови групи преобладава относителният дял на пътуванията в страната, като най-висок е този дял при лицата на възраст 65 и повече навършени години - 91.4% от пътувалите в тази възрастова група.

По-голямата част от визитите в страната са били с цел посещение на близки, докато тези, реализирани в чужбина, са за почивка и екскурзия, посочени съответно от 47.0 и 39.6% от тях.

През първото тримесечие на 2017 г. като самостоятелни са били регистрирани 1 232.8 хил., или 94.6% от общия брой лични пътувания. Относителният дял на самостоятелните пътувания без резервация в страната е 96.9%, а на тези в чужбина - 66.4%.

В структурата на разходите по видове с най-голям относителен дял в страната са тези за храна - 37.7%, докато в чужбина са разходите за транспорт - 33.5%.

Средният разход при пътуване с лична цел на едно лице е 132 лв. в страната и 500.88 лв. в чужбина. Същевременно разходите за професионално пътуване са средно 161.63 лв. в страната и 991.43 лв. в чужбина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още по темата: туризъмнси
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
знаем колко са туристи,туристи със еднопосочни билети
3
0
 
3
 
! Отговори
Мориц преди 6 години
Когато пътувам из Европа, се наслаждавам на отношенията между хората - любезност, винаги усмихнати лица, разговорът приключва с "Хиляди благодарности!" и от двете страни. Харесвам чистотата на Европа, нейната хармония между съвременните, обживени пространства и архитектурното наследство от миналото, онази зеленина навсякъде и това, че липсват дум-дум-музиката и излишните шумове в заведенията, такситата, магазините, по улиците! Блажена, блажена тишина, каквато в България намирам само в гората!!!
2
1
 
2
 
! Отговори
Скоро преди 6 години
Съвсем скоро идват статистики за Българите дошли на почивка в България. Народа се изнася и старистиките за 2050г не лъжат- 5 мил население с 1 мил индиянци. Честито.
1
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
целта е ясна , да покаже броя на излезналите на ваканция в чужбина с еднопосочен билет