Убийци и крадци чакат амнистия. Опасни ли са за обществото?

239 осъдени за причинена смърт са поискали помилване през 2016 г.
Обновена: 23 май 2017 12:20 | 23 май 2017 12:03, Петя Славова
13
Убийци и крадци чакат амнистия. Опасни ли са за обществото?
Снимка: Reuters

Убийци и крадци са най-големите мераклии за получаване на държавна амнистия от вицепрезидента. Това показва справка в институцията.

Поне един на всеки трима осъдени за убийство у нас е подал молба с мерак за амнистия през миналата година. От данните става ясно, че пожелалите помилване през последните 5 години са 2155 души от общо 7361 пандизчии у нас, пише "Монитор"

Статистиката показва още, че почти половината от помилваните затворници от 2011г. до началото на тази година са извършили убийство. Амнистирани са били 26 осъдени за причинена смърт от общо 56 престъпници, получили държавна прошка. Цифрата обаче е доста малка в сравнение с общия брой на убийците, писали молба до вицепрезидента – за последните 6 г. са 1009, става ясно още от справката на комисията.

По техни данни кандидатствалите чрез молба до комисията по помилване към президентството убийци само за 2016 г. са 239 души. В същото време статистиката на Министерството на правосъдието сочи, че лежащите в затвора за отнемане на човешки живот в същия период били 769 само по чл. 115 и чл. 116 от Наказателния кодекс. От всички тях през миналата година помилвани били само 4-ма.

По-многобройни са само молителите, извършили кражба. От 2409 осъдени у нас за престъпления по чл. 195 и 196 само 73 не са поискали от държавата да им опрости наказанията, показват още данните на комисията. Само шестима крадци обаче са получили амнистия през последните 5 години. Рекордът по искане за помилване държи февруари 2012 г., когато 128 осъдени за това престъпление са поискали държавата да им опрости наказанията, а броят им за януари тази година е 7.

В пъти по-малобройни са помолилите за милост, които са извършили корупционно престъпление сравнение – само 10 за 6 години. Приблизително такъв е и броят на извършилите данъчно или документно престъпление и на вкараните на топло за организирана престъпност. Малко по-голям е броят на трафикантите на хора и стоки, а по-сериозен е броят на извършилите сексуално престъпление – 376.

По вид наказание най-много помолили за помилваните са лишените от свобода до 10 години включително. За януари 2017г. те са 9. По-малко са тези, на които им дотегнало от затвор между 10 и 19 години, над 20 години, условна присъда пробация или глоба. Обикновено най-малко са тези, осъдени на конфискация. За целия период 130 са молителите с доживотна присъда. Най-много молби за опрощаване на присъди са постъпили от затвора в София - 388, следван от този в Белене – 387, а най-малко от този в ПП Бойчиновци - само 5.

Най-често молителите са на възраст между 25-40 години, следвани от възрастовата група между 41-50 г. Това е тенденция, запазила се през годините, а причината е, че обхваща трудовия път на човека и времето, когато е най-активен.

Съвсем очаквано най-много са молителите с основно образование - 756, а без образование са 232 души. Висшистите също не са малко – 141. Не много от тях обаче успели да се реализират на пазара на труда.

Най-много от осъдените са без професия или спадат в графа „общ неквалифициран труд”. Статистиката сочи, че 29 помолили за помилване през съответния период са с хуманиратни професии, 19 се занимавали с наука и изкуство, само 5 са медици. Трима пък придобили квалификация в затвора.

Освен това по-голямата част от молителите са с малолетни деца, следвани от тези с пълнолетни и непълнолетни деца, а най-малко са тези, които не са създали потомство. Обяснението за тенденцията е, че преобладаващият мотив на молителите е, че трябва да се погрижат за дете или болен роднина извън затвора.

Много често се залага мотив здравето на осъдения. Най-много кандидатствали заради болест има за юли, август и септември миналата година – общо 34 души, като 19 от тях страдали от „телесни неинвалидизиращи“ болести, а други петима имали психични заболявания. Двама от тях попадат в графа умствена изостаналост, личностно разтройство, като се има предвид, че за последните 6 години кандидатите, попадащи в тази графа, са 23-ма. Тези с различни психични заболявания са общо 33-ма.

Дали даден молител би бил опасен за обществото, ако бъде освободен се преценява, като се прави анализ на поведението му зад решетките. Гледа се голям период от време и динамиката на провиненията, както и добрите му постъпки в затвора и какви са по вид.

Специално внимание се обръща на осъдените на доживотен затвор. За последните 6 години комисията е предложила за помилване 8 души, които излежават доживотна присъда. Доживотен без замяна се дава на лице, от което не се очаква да се поправи, защото дава тежки отклонения от нормалното. Докато при осъдените на доживотен затвор с опция за замяна се допуска, че може да се поправят. Ако бъде установено, че се разкайват, то може да бъдат и освободени.
 


13
Още по темата: амнистиязатвор
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
2
 
! Отговори
Аноним преди 1 година
Можели такова нещо не всички затворници са изруди всеки може да сгреши не виждате ли че управниците само лъжи говорят от2008 до2017.се говори само за амнистията никакви действия няма.всеки прехвърля топката на другия.Дури дане пуснат затворниците убийствата и кражбите престъпността в България няма да свърши защото управниците ни са такива не виждате ли че дори и децата стрелят вече.Държавата ни краде Ане дребните кратци които са в затвора а големите кратци са на свобода защото сиплащат
11
3
 
3
 
! Отговори
П.Николова преди 1 година
Е по-глупаво заглавие по сериозна тема не съм чела! Естествено, че са опасни! Не стига, че по улиците бродят достатъчно неприбрани криминални, ами вземете пуснете по-рано и затворените!
10
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ква амнистия бе?
Я по още 5 години отгоре,по повод кабинета на ББ 3!
9
0
 
10
 
! Отговори
Позната картинка преди 1 година
С основно образование,без образование но с малолетни и непълнолетни деца.
И като го пуснат,ще се юрне да прави още деца и да краде под предлог, че трябва да ги храни.Защото,поради липса на професионална квалификация,може да намери работа само срещу ниска заплата, но той такава не би приел!
Няма ли да е по-добре присъдите на такива да се заменят с принудителен труд в лагер,ограничаващ възможността да крадат? Децата им да се хранят от този труд, а не от соц.помощи.И обществото да си отдъхне от тях
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Който е милостив към престъпниците - той е жесток към жертвите, техните близки и цялото общество! Лин.чув.ане за помилващите! С акта на помилване те ни плюят в лицето!
7
0
 
8
 
! Отговори
Повечето са опасни преди 1 година
Ако вече два пъти е осъждан за кражба и в момента излежава трета такава присъда, пак ще започне да краде, ако го пуснат. Това е доказано в световен мащаб.
Относно убийците - зависи. Човек, който никога не е имал криминални прояви и не е агресивен, може да попадне в затвора заради убийство по непредпазливост.Ако бедата е станала не поради негова небрежност, а вследствие независещо от него стечение на обстоятелствата, амнистирането му няма да е опасно за обществото.
Но повечето са опасни примитиви
6
0
 
4
 
! Отговори
BatSali преди 1 година
E nali i komisqta za polilvane trqbva da qde!
5
1
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
никакво помилване за изродите,а жертвите им какво да правят да ги избият ли.
4
3
 
2
 
! Отговори
маке преди 1 година
амче пущайте ги бре те са се добри хорица е сбръкали са малко некога ама кой не бръка комунизма е виновен ще знаете поне още сто годин комунистите ке са виновни за после незнам
3
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Помилване би трябвало да има само за непредумишлено престъпление. За другите да си лежат до края!
2
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредните неграмотници не знаещи, че между число и цифра има разлика. Преди 1989-та толкова неграмотни бяха само военните, сега чрез неграмотните политици, тази грешка стана масово явление.
1
0
 
6
 
! Отговори
Кики преди 1 година
Тези са в специалните списъци на чуждестранната бхк