Превозвачи на протест заради опашките на ГКПП-та

Ако липсва диалог с властта, са готови за блокада
1
Превозвачи на протест заради опашките на ГКПП-та
Снимка: архив, БулФото

Превозвачи ще протестират от понеделник заради продължаващите проблеми по българските граници и постоянните опашки от камиони.

"На 29-и май в 10 часа започваме на подхода за ГКПП "Кулата" като мирен протест, но не изключваме възможността протестът да прерасне в други форми и да има затваряне на границата, тъй като напрежението ескалира постоянно и в момента има сериозни опашки на граничния пункт, товарните автомобили се редят постоянно", обясни Александър Стамболийски – зам.-председател на Съюза на българските транспортни работници пред БНР.

За протеста Съюзът на българските транспортни работници е подкрепен от Националното сдружение за международни превози.

Решението за ефективни протести е взето, след като двугодишните опити за преговори с контролните институции, базирани на границата, не са дали никакъв резултат, аргументират се от синдикалната организация, като изрично уточняват, че не оспорват необходимостта от завишен контрол – с оглед сложната международна обстановка, но настояват за оптимизиране на работата на контролните пунктове.

"Откакто се опитваме да водим диалог, институциите прехвърлят топката или към чужди страни, или към други вътрешни техни ведомства, което за нас е недопустимо. Би трябвало някой да може да поеме отговорност за случващото се. Изцяло проблемът според нас е в нашите гранични власти – Агенция "Митници", "Гранична полиция" и НАП", смтята от бранша.

В спешен порядък трябва да бъде направена по-добра организация на работа на граничните пунктове, тъй като в момента организацията на работа е, меко казано, смешна. Също така трябва да се въведе абсолютно пълно спазване на Споразумението от Шенген, за да се спазват и правата на шофьорите, които преминават през граничните пунктове, допълни Стамболийски.

Според превозвачите не е необходимо митническият контрол и този на Националната агенция за приходите да бъдат на гишетата, където се проверяват документите, а извън тях. Те смятат, че сегашната практика противоречи на европейския принцип за свободно движение на хора, стоки и капитали.

Стамболийски заяви категорично, че ако властите не проявят желание за водене на диалог, протестиращите ще блокират границите.


1
Още по темата: протестпревозвачи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
18
 
! Отговори
Бобо преди 3 години
Малаките са виновни,съботират и умишлено бавят трафика.А там е страшно вчера бях на опашката.Шофьори припадат,други се псуват и готови да се бият.Скоро ще има смъртен случай там.