Село в Родопите хем разделено, хем го няма на картата

Кметът работи в колата си, обещали му оборудван фургон за офис
53
Село в Родопите хем разделено, хем го няма на картата
Снимка: "24 часа"

"Гореше къщата на съседа, обадих се на тел. 112. Казаха, че не намират селото, 20 минути ме разпитваха за глупости. Плачех, викам им: “Недейте да се обяснявате, хората отидоха, животни, деца има там”. И те казват: “Ами няма ви на картата”. Накрая затворих телефона, а един етаж от къщата и покривът изгоряха”, разказва Хайра Джукова от родопското с. Върли дол пред в. "24 часа".

Изгорялата къща е на Филип Демиров, през есента човекът ѝ направил ремонт.

Пожарникарите дойдоха и спасиха само един етаж, но по тия пътища и на тях им трябва време да стигнат, обясняват местните.

“Селото ни е към община Неделино - водят ни Горен и Долен Върли дол. По-рано се казваше Мързян. Сега на личните ни карти пише, че сме на улица към Неделино. Долната махала е 6 км от града, а горната - още по-далече”, казва 51-годишната Хайра.

Всъщност накацалото по стръмни склонове село е на границата между 3 общини - Неделино, Златоград и Мадан.
Хората там наброяват 135 души, предимно възрастни - младите избягали. Наричат селото си Мързян, съответно Горен и Долен. С това име го знаят и из околните селища. За да се спре объркването, имало идея да се нарича Черешките, защото в горната част има такава местност, но не се осъществила.

Долната махала има много тесен асфалтиран път към Неделино, който местните наричат екопътека. Между двете обаче липсва асфалт и през зимата шосето е неизползваемо.

“Цял живот вървим пеша до града, с кола не е сигурно дали няма да закъсаш. Едно време децата ни също ходеха пеша на училище”, обяснява Митко Кехайов.

Разстоянието от 9 км извървяват за час и половина.

“Който има кола, не вика линейка - грабва болния и го кара сам, по-бързо ще стигне”, добавя той.

Достъпът до горната махала е от север. Отклонява се от основния път Мадан - Златоград на върха на прохода Печинско и по билото се върви 5 км по черен път, за да се стигне до къщите.

“Бях млада булка, когато започнаха да полагат асфалт. Сложиха точно 10 м и спряха. Докараха някакъв отпадъчен чакъл от рудниците и толкоз. Синът ми казва, че ако е асфалт, ще живее тук и ще ходи на работа в Мадан”, гневи се Хайра.

“Миньор съм в Мадан. Тук имам 3-етажна къща. Искам да съм в родния дом и да пътувам, но зимата е кошмар. По билото има снежни преспи и не е сигурно дали ще успея да отида на работа в рудник “Крушев дол”. Изкарвам си парите с много пот и вместо да купя нещо на децата, трябва да ги давам за авточасти и майстори.Принудих се да си купя апартамент в Мадан”, добавя синът ѝ Вели.

“Кметството е затворено. Обществената сграда, която наричахме клуб и се събирахме там, е в руини. През зимата със седмици сме заточени, понеже никой не идва да изчисти пътя. При авария в елмрежата е същото. Дори гласуваме в частни къщи”, обобщава 77-годишният Малин Христов.

На парламентарните избори гласували в една къща, на президентските - в друга. Списъците ги окачват на стените им.

За по-сигурно ги слагат и на вратата на един гараж на площада.

Христов е с 25 г. стаж под земята. Спомня си, че всички вътрешни улици в селото са ги прокарвали на ръка. Понеже районът е каменист, с месеци копаели да стигнат до някоя къща. Сега бай Малин има тракторче и го използва, когато е нужен достъп.

Преди години над селото е имало рудник - “Шадийца”, и околностите били оживени. Пътят им се поддържал, имало транспорт. На върха, висок 1200 м, се намирали столова, миньорски общежития, магазин, административни сгради на “Горубсо”.

Сега там е останала една хижа. Петте километра до нея са толкова тежки през зимата, че преди 2 г. при снежното бедствие в Родопите спасители вървяха 3 часа, за да доставят храна и медикаменти на бедстващи в хижата.

Проблемите на Върли дол започнали след закриването на рудник “Шадийца”. След оттеглянето на минния гигант постепенно се закрива училището, затварят се магазините и хората започват да бягат.

“Хляб засега ни карат два пъти в седмицата, но доставчиците мрънкат, че си трошат колите. Оставят буса отключен и всеки си взема хляб и оставя пари. Млякото също окачваме край къщите и шофьорът оставя парите за него. Тук не се краде”, обяснява Атидже Халил.

“Имам 2 коли - сеат и нива, зимата работя с нивата, но и тя затъва, а лятото - с леката кола”, казва кметът Йорданов.
От 2002 г. все се планира да се направи ремонт на кметството и все не става, а то вече се разпада. Почти същото било положението на сградата в Долен Върли дол, която общината купила през 1970 г. за кметство, но не ѝ е правен ремонт и таваните почти навсякъде са пропаднали.

“Работя в колата, зимата затъвам по черните пътища редовно, но хората трябва да се обслужват”, казва Йорданов. Той е 4-и мандат селски управник.

През 1977 г. селото наброявало над 600 души и имало 80 деца в две училища, сега няма нито едно.
Миналия мандат направих сметка, че общо 400 души са се изселили само в Мадан от нашето село, казва кметът.

Той е бил секретар на кметството при социализма, след това кметски наместник през 1999 г., изкарал и миналия мандат. Сега кметът на общината Боян Кехайов обещал да даде оборудван фургон с две помещения, който да е временно работно място на Йорданов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
4
 
! Отговори
anonimen преди 6 години
bqx v severna Italia v Alpite kakvo be6e u4udvaneto mi tragnax po edin asvaltiran pat prodaljava6e nqkade 5km i stignax do to4no 3 ka6ti i si vikam tova v Bg koga 6te se slu4i da asvaltirat pat za 3 ka6ti
42
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тъжно...колко села загиват така.
41
1
 
4
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
До Анонимен43 Приятелю, забрави да споменеш, че икономика, като германската, се прави от учени хора, знаещи и можещи. А не от бакали и селски хитреци, обяздили властта.Късно е. Икономика имахме, макар и на технологично изостанало ниво. Трябваше само да се модернизира. Парадоксално е, но ние правехме електроника, когато Китай правеше само моливи с гумичка, тетрадки от оризова хартия , гуменки и кецове.Бяхме кооперирани с Фанук, Перкинс...А сега сме просяците на Европа...
40
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Истината е в терминала, 1 или 2 летището ви зове, бягайте докато е време, че както е тръгнало или Турция или Русия ще ви заробят...пак. А после нема оправия да знаете.
39
3
 
5
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
Гласувайте за Герб, и се не бойте! Баце ще ви оправи и вас, както оправи и нас!
38
2
 
1
 
! Отговори
Komet преди 6 години
E pa oti ne ruknala elikoptero u xanthi...on che vidi...de dimi...
37
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Към 33 ми то и сега е така. Има магазин, ток и вода и какъв е резултата. Няма работа, само кражби нали трябва да се издържат тези хора. В Германия има много села, селца с по 10 къщи, но там има икономика, но тя не се прави с магазини и кол. центрове, а с фабрики и много реална икономика. В неделя само кафета, ресторанти и дюнерите работят при това не всички. Всичко е затворено, но заводите работят денонощно, някои почиват в неделя заради законови положения. Така че да не отиваме топлата вода.
36
1
 
10
 
! Отговори
Х. К. П. преди 6 години
Добре, че не съм полтик. но ако съм ...., ще започна да строя и облагородявам от покрайнините на България.Нито комунистите след 1944-та предприеха нещо по-сериозно за граничните райони, нито днешните...Непрекъснато наблюдавам подновявяне на центровете на градоветете и селата, а крайните-вълци ги яли......
35
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДО38 В СОФИЯ СЪМ ЗАЩОТО СЛЕД 1944 Г. Земята ми е в СОЦИАЛИСТИЧЕСКОТО КОЛЕКТИВНО СТОПАНСТВО. И не съм ГЛУПАВ ДА РАБОТЯ В ТКЗС А СТАНАХ ГРАЖДАНИН ВИДЕН КОМСОМОЛЕЦ. НАУЧИХ РУСКИ СТАНАХ ОТ РУСКИНИТЕ МРЪСЕН РУСОФИЛ. НАУЧИХ СЕ МАЛКО ДА РАБОТЯ МНОГО СВОБОДНО ВРЕМЕ ДА ИМАМ. Като времето го използвах за село с държаения бенцин от СССР.НО ПОЧНАХА ДА СЕ СМЕНЯТ, БРЕЖНЕВИСТИ, ЧЕРНОМИРДЕНЦИ, АНДРОПОВЦИ, ГОРБАЧОВЦИ. ПО СТАРИТЕ СОЦИАЛИСТИ НЕ СПИРАХА ДА УЧАТ МЛАДИТЕ КАК СЕ КРАДЕ. И СЕ ПОЯВИ С Д С
34
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименМи върви стани селянин, то не е опасно за живота.99% от столичаните например сте не селяни, ами направо селяндурри.Преходът от софийски селянд()р към селянин няма да е много труден.Не и за вас, столичаните, със сигурност...
33
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДО 33 ТО И АЗ ТАКА ОБИЧАМ. ДА МИ ПРОКАРАТ ПЪТ /ДА НЕ СИ ТРОША ЛИЧНАТА КОЛА/ ДА МИ ДАДАТ КРЕДИТ С ЛИХВА 1--2% КАТО В ЕВРОПА. Да СИ МОНТИРАМ СЛЪНЧЕВ ПАНъЕЛ ЗА ТОК И ТОПЛА ВОДА, ДА СИ КУПЯ ЗЕМЕДЕЛСКА ТЕХНИКА. Да се научи жената на земеделски труд, Да се развие кметството самостоятелно както е в Европа. И ТОГАВА ЗА КАКВО МИ Е СОФИЯ.
32
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Селяни имаше при социализма.Затова имаше качествени плодове и зеленчуци в изобилие.Сега ядем *** от вън,а селяни няма,има само граждани от СЕЛСКИ произход.Така го направиха тези от СДС по извесни като стсни да седна.Те ликвидираха всичко.
31
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има го на картата!!!!! Като му напишеш името в гугъл мап и излиза. Само че така им е било по-лесно да кажат, защото е труднодостъпно може би.
30
8
 
17
 
! Отговори
ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ преди 6 години
И БОКО ПАК ЩЕ КАЖЕ : АМИ НЕ СА ГЛАСУВА ЛИ ЗА МЕН КАК ДА ГИ НАПИШЕМ НА КАРТАТА .
29
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На мен много ми харесват такива селца и хората там където са запазили човещината .Не им трябва никакви фабрики . Трябва им да се заселят няколко млади семейства с деца, трябва им магазин , път , ток , вода и ще живнат .
28
4
 
28
 
! Отговори
Gaskoing преди 6 години
То и ислямска държава я няма на картата ама съществува.
27
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До18 България винаги е в чертите на Русия. Някой си мислят че е в ЕВРОПА.АМА КАТО ОТИДАТ В ЕВРОПА ГО РАЗБИРАТ, ЧЕ НЕ СМЕ КАТО ДРУГИТЕ ОТ БИВШИЯ СОЦИАЛИЗЪМ.
26
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И ТИЯ КЪЩИ С АКТ 16 ЛИ СА ПРЕДАДЕЙИ, ИМАТ ЛИ РАЗРЕШЕНИЕ. ИЛИ СА СТРОЕНИ КАТО АЕЦ. БЕЛЕНЕ.
25
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НЯМА ДРУГА ДЪРЖАВА В ЕВРОПА С ТОЛКОВА ДЪРЖАВНОСТ ВЪВ ФИРМИТЕ В ЗЕМЕДЕЛИЕТО, В ЕНЕРГЕТИКАТА, УПРАВЛЕНИЕТО НА МАЛКИ И ГОЛЕМИ СЕЛА.
24
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ОТ 1944г. И СЕГА В СОФИЯ И ТУК ТАМ ДРУГ ГРАД Е ДОБРЕ. И Е ТАКА И В РУСИЯ ОТ ТАМ СЕ УЧИМ ОТ ТАМ НИ УПРАВЛЯВАТ.