Окрупняват областите – ГЕРБ ги свива до 20 или 16

Намаляването е заради новите условия за еврофинансиране
Обновена: 29 май 2017 08:21 | 29 май 2017 08:00,
64
Окрупняват областите – ГЕРБ ги свива до 20 или 16
Снимка: архив, Булфото

Старата идея за намаляване на областните центрове отново се обсъжда в ГЕРБ, твърди "Сега".

Депутати споделиха, че се работи върху ново райониране и до края на годината ще бъде внесен законопроект за окрупняване на областите. Административната реформа бе обсъждана на правителствено ниво и при предишното управление на ГЕРБ.

Редуцирането на областите се налага заради новите условия за целево финансиране от европейските фондове от 2020 г. нататък и трябва да бъде извършено от настоящия парламент, ако смята да си изпълни мандата.

Обсъждат се два варианта. Единият е намаляване на областите на 20 или 16. Вторият е запазването на настоящите, но с ограничени функции, основно контролни, а над тях да се утвърдят седем района на планиране, управлявани от губернатори.

Стара идея е и намаляване на броя на общините, но народни представители от управляващото мнозинство заявиха, че в момента това не се обсъжда.

За редуциране на областните центрове категорично настоя и варненският губернатор Стоян Пасев.

"При мен има 700-800 преписки на ден, а в някои малки администрации са 20-30. Не може да продължава така", заяви той пред Дарик радио.

Според Пасев идеята да се намали броят на общините не среща разбиране, тъй като общинските администрации изпълняват социална функция, осигурявайки основния поминък в малките селища.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Идете на министерството на финансите и вижте колко са заложените за 2017 разходи по държавната администрация: над 2 милиарда. Тия същите покрай санирането ще усвоят още около милиард. Т.е. 3 милиарда за хрантутници.Иначе за модернизация на армията няма. За модернизация на болниците няма. За ремонт на училища няма. За пълна реформа във висшето образование няма. Дори за ветераните едни въшливи 6 милиона лева няма. Но за хрантутниците на половин работен ден има. После що имало 9-ти септември.
32
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само така ще се намали ненужната администрация.Доста от областите вече не покриват стандарт и за град.Но само да не стане трай кольо за зеленета поляна...
31
9
 
20
 
! Отговори
Фен преди 6 години
Трябва да са 2 области , София Област и Селяни Област !
30
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 30Като селянин благородник.по-добре звучи от партиен секретар
29
0
 
29
 
! Отговори
Майтапчия преди 6 години
Споко-премиерът още не е обядвал!Нали знаете,че надвечер си мени мнението на 180 градуса и влиза в пътя!Въпросът е с кого обядва.....(кой го командва,за недосетливите)
28
2
 
18
 
! Отговори
Ох преди 6 години
Тва с намаляването на областите вече е правено.После се връща винаги на стария вариант.
27
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никой не знае какво ще се случи утре. Никой не ни е виновен, че не останахме да се борим за бащините си къщи, и не изхонихме некадърната власт. Дали държавата ще отцелее си зависи изцяло от нас. Като кажат някои, заминавам в испанското село, че там на свинар плащат повече, а защо, ами защото там имат качествени договори за субсидии с ЕС, а тук на времето Кунева и царя подписа договор за присъединяване със смешни субсидии, ама никой не ние е виновен, ние си ги избрахме, ние не ги изгонихме.
26
2
 
49
 
! Отговори
28, преди 6 години
"След това ще почнат да закриват болници, някои областни градове ще станат на бърз ръка по 10000души, ще започнат да изчезват от картата одвен села и градове и т.н.. Ще изчезват много неща. най-накрая някой ще затвори и България!"Те сами се закриват - населението се топи като пролетен сняг, защото икономиката на тази псевдодържава от много години не работи, изхранва се само една политическа върхушка от търговия, еврофондове и кражби. Хората отдавна избяха и потокът продължава да тече навън.
25
0
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Също и по министерствата, комисиите и агенциите - над 50% от самите тях са напълно излишни. Персоналът им - също. Да почнем отгоре - надолу!Ама не ви стиска, нали, хрантутници?!
24
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименСлед това ще почнат да закриват болници, някои областни градове ще станат на бърз ръка по 10000души, ще започнат да изчезват от картата одвен села и градове и т.н.. Ще изчезват много неща. най-накрая някой ще затвори и България!
23
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това отдавна трябваше да се направи.Само че ГЕРБ пак ще се откажат. Те нямат твърда политика и играят според както им свирят отвън, и според както им се плаща отвътре.Иначе отдавна няма нужда от толкова области, съответно от толкова администрация. Има области у нас с население по среден европейски градец. Кому е нужно да са области? Освен на областните управи.
22
0
 
23
 
! Отговори
Dies Irae преди 6 години
В повечето градове и села общинските и областните служители никои не им е виждал очите извън офисите (което повдига въпроса от къде могат да знаят какви са проблемите и как следят за изпълнението на задачите който са възложили?) така, че за какво са? също като парламента или не са на работа, или системата им не работи, или са отпуска защото се претоварват, но като стане време за заплати са първи кипри. Кой от вас и кога за последно е видял служител на общината и каква работа му е свършил?
21
2
 
15
 
! Отговори
Dies Irae преди 6 години
Като идея е страхотна- Съкращаване на и без това раздутите държавни щатни позиции. Да ги направят 9 и да съкращават всички останали! Така или иначе сега почти всичките не си вършат работата поне да са по малко хрантутниците! *** пример - в Русе на един мост сложиха асфалт на тротоара- като идея добре, но никой не погледна, че преди да сложат асфалта половината плочки ги махнаха и ляха направо върху пръста, без чакъл или каквото и да е. После някой се разписа, че тротоара на вълни е ОК и това е
20
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В българия има и 265 ощини повечето са изкуствено създадени администрации административния им капацитет е меко казано ужасен населението намалява през тези т. нар. админстрации се точи държавния бюджет СЛЕДВА УКРПНЯВАНЕ, СЛИВАНЕ, ЗАКРИВАНЕ. Повечето КМЕТОВЕ в тези общини не знаят за какво става дума от управление ПРОСТО ТРАГЕДИЯ нужна е РЕФОРМА местното самоуправление. И не на последно место зад тези кметчита има по трима зам кметчита и общински съветници немам думи:)))))
19
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
През социализма при 9 милиона население, 9 области, сега при 6 милиона, три пъти повече. Излишен чиновнически апарат. Ако с тази реформа се редуцира чиновническия апарат, съм твърдо за.
18
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не, срамежлив отрепък, ти не си българин, просто по някаква случайност знаеш български!
17
0
 
47
 
! Отговори
Тато из Правец преди 6 години
До 10 години ще има само една -Софийска...Просто няма хора...
16
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе закривайте всичко и оставете само област София и да се приключва. То за да ръководиш държава се иска акъл, а не *** на з..ци и бръмбари в главата!
15
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Окрупняването се дължи на намаляването на населението. Другите приказки са само лакардиите на Боко...
14
9
 
17
 
! Отговори
до 14 преди 6 години
Ми като те е срам пиши се грък, турчин, сърбин, румънец или македонец. Един Българин, може само да се гордее с произхода си, а за настоящето си положени, ако ти е несретно, гледай първо в своята чения.