Окрупняват областите – ГЕРБ ги свива до 20 или 16

Намаляването е заради новите условия за еврофинансиране
Обновена: 29 май 2017 08:21 | 29 май 2017 08:00,
64
Окрупняват областите – ГЕРБ ги свива до 20 или 16
Снимка: архив, Булфото

Старата идея за намаляване на областните центрове отново се обсъжда в ГЕРБ, твърди "Сега".

Депутати споделиха, че се работи върху ново райониране и до края на годината ще бъде внесен законопроект за окрупняване на областите. Административната реформа бе обсъждана на правителствено ниво и при предишното управление на ГЕРБ.

Редуцирането на областите се налага заради новите условия за целево финансиране от европейските фондове от 2020 г. нататък и трябва да бъде извършено от настоящия парламент, ако смята да си изпълни мандата.

Обсъждат се два варианта. Единият е намаляване на областите на 20 или 16. Вторият е запазването на настоящите, но с ограничени функции, основно контролни, а над тях да се утвърдят седем района на планиране, управлявани от губернатори.

Стара идея е и намаляване на броя на общините, но народни представители от управляващото мнозинство заявиха, че в момента това не се обсъжда.

За редуциране на областните центрове категорично настоя и варненският губернатор Стоян Пасев.

"При мен има 700-800 преписки на ден, а в някои малки администрации са 20-30. Не може да продължава така", заяви той пред Дарик радио.

Според Пасев идеята да се намали броят на общините не среща разбиране, тъй като общинските администрации изпълняват социална функция, осигурявайки основния поминък в малките селища.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
1
 
! Отговори
Соцялно слаб депутат преди 6 години
Трябва бройката на депутатите да се увеличат ,от 240 на 480 бройки ,защото повече олигарси трябва да усвояват пари от дьржавата.
52
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мъка,56, и на мен ми е мъка, че бъркаш общини с области. Общините се свързват със самоуправлението. Това се учи в училище. От области си нява смисъл при брой 28 отдавна.
51
0
 
5
 
! Отговори
ТОЛКОВАЛИ СТЕ НЕВЕЖИ преди 6 години
БОРИСОВ НЕ ПРАВИ НИЩО ДРУГО ОСВЕН ДА РАЗПРЕДЕЛЯ ПАРИ. АКО ПРЕЗ 90-ТЕ Е РАЗПРЕДЕЛЯЛ ПАРИ ОТ РЕКЕТ И НАРКОТИЦИ И ДРУГИ ЕКСТРИ, СЕГА С ЛЕКА РЪКА ПИЛЕЕ, ПАРДОН "РАЗПРЕДЕЛЯ" ДЪРЖАВНИТЕ ПАРИ. ВЪОБЩЕ ВЪЛК В КОШАРАТА. И КАК СЪЗДАВА ВПЕЧАТЛЕНИЕ, ЧЕ ТОЙ ГИ ДАВА ПАРИТЕ, НЕГОВИ ПАРИ. ЕТО ДНЕС ДАЛ 18 МИЛИОНА ЗА ПЛОВДИВ 2019, ПРИ ТОВА ПРИ ИЗНЕНАДВАЩО ПОСЕЩЕНИЕ. ТОЯ Е КАТО БОЙНА ГРУПА, ИЗНЕВИДЕЛИЦА, ВНЕЗАПНО И ЦАПЦАРОСВА ОТ ВЪЗДУХА ЕДИН ТЛЪСТ КОМИСИОН.
50
1
 
2
 
! Отговори
Мъка-4 преди 6 години
Какъв е общият интерес на общините от една бъдеща окрупнена област,ако в нея има общини на Дунав,по Черноморието и едновремено в Стара планина,какъв ще е този регион, предимно планински,равнинен или крайбрежен. При тази бъдеща промяна най-прецакани ще останат неграмотните писачи, които не осъзнават, как за една бележчица ще тичат по 200 км и тогава ще разберат, че е крайно глупаво това окрупняване. А относно служителите, няма да има абсолютно никакво значение. Даже е възможно да станат повече.
49
1
 
4
 
! Отговори
Мъка-3 преди 6 години
"Проблемът" с българските общини,че били толкова "много",показва невежеството на обществото ни,за сравнение в развитите повече от нас държави,всяко село е отделна община.Функцията на общината е жителите на общината да се самоуправляват, тоест да задоволяват нуждите си по начин,който те сметнат за добре.Всички тези нужди са образование,медицина,култура,инфраструктура,данъци,такси и т.н. Областите са създадени на база общи интереси на близките общини.
48
1
 
5
 
! Отговори
Мъка-2 преди 6 години
Жалко е, че хора (уж разумни) от 20 до 60 години бълват простотии като коментари. Намалянето на областите ще е допълнителен пирон в ковчега, защото ще направи подвластни едни градове за сметка на други,понеже областните управители ще управляват едни огромни площи и многобройно разпръснато население. Относно бюджетът,който отивал за общините и т.н.,ако бяха леко грамотни хорицата,които коментират щяха да знаят,че всички училища,кметства,администрации в общината се издържат от бюджета на общината.
47
1
 
2
 
! Отговори
Мъка-1 преди 6 години
Много е жалко, че никой и идея няма за какво става на въпрос. Простият ни народ не прави разлика между изпълнителна, законодателна и местна власт. Изпълнителната власт е Правителството, начело с Министерски съвет - те ръководят държавата и я управляват. Законодателна власт, това е Народното събрание - те имат задача, само и единствено да пишат закони. Местната власт е смесена тип власт, тя съвместява изпълнителна и отчасти законодателна за дадената община.
46
2
 
6
 
! Отговори
МАЙМУНСКИ МУРАФЕТИ преди 6 години
ГЕРБ ТИХОМЪЛКОМ ВЪРНАХА БИВШИЯТ ЧЛ. 1 ОТ КОНСТИТУЦИЯТА И ВЗЕХА ДА ОТЪЖДЕСТВЯВАТ ПАРТИЯТА ГЕРБ С ДЪРЖАВАТА. ПО-МАЛКО ОБЛАСТИ, ПО-СИЛЕН КОНТРОЛ И НАТИСК - ОЩЕ ЕДНА СТЪПКА НА ТИКВАТА КЪМ СЛУЖЕБНА ПОБЕДА В БЪДЕЩИ ИЗБОРИ. ОТКЪДЕ ГО ПРИХВАНА ТОВА ЗА ОБЛАСТИТЕ ТОЧНО СЕГА. ПОРЕДНО ТУПАНЕ НА ТОПКАТА И ОТКЛОНЯВАНЕ РАБОТАТА НА ПАРЛАМЕНТА И ПРАВИТЕЛСТВОТО КЪМ НЕСЪЩЕСТВЕНИ НЕЩА, ВМЕСТО ДА СЕ ЗАЕМАТ С ВАЖНИТЕ И ЗНАЧИМИ ЗА НАРОДА/КОЙТО ЗА БОКО Е САМО ЛОШ МАТ'РЯЛ, НЕ НАРОД/ И ДЪРЖАВАТА ЗАКОНИ И ПОЛИТИКИ.
45
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Две области = София и всичко останло (ако има нещо такова)
44
3
 
7
 
! Отговори
Самоубиец преди 6 години
Пишете столицата и без това там се считат за държавата.
43
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Административното деление и териториалното устройство нямат нищо общо с условията за финансиране - справка интервю на Лиляна Павлова от миналото лято. Всичката Мара втасала - области ще прекрояват. Структурите на министерствата и тях ли ще окрупните? Окрупнявате, съкращавате, но директори на дирекции и н-к отдели не пипате и накрая няма кой да свърши същинската работа. В областните администрации не сте индексирали заплатите от 2008 г. До тези мижави пари ли опряхте?
42
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
иодеята е още по- голяма концентрация в големите градове, средните като плевен и малките -кучета ги яли... Далавера да става, ГЕРБ да може да усвоява, че не се наядоха... ама дали ще им мине номерът зависи от това дали ще им мълчим, или сме граждани!
41
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преписките ще му се увеличат, ама и персонала ще се увеличи!Икономия от мащаба е възможна
40
1
 
18
 
! Отговори
Питагор преди 6 години
При сегашното административно деление имал 700 преписки, а като му сложат още една област колко ще са-ама мооозък огромен трее да има тоя!
39
0
 
10
 
! Отговори
оВластен Оправител преди 6 години
За "губернатор" е нужна "губерния"! Тук им а"общини", в които общото става свое и "области", в които администацията яко се "заобля".
38
0
 
15
 
! Отговори
th преди 6 години
До Анонимен 31Вече взе и от армия да разбира. Може би му се налага, за да не му направят някой преврат. "...общинските администрации изпълняват социална функция, осигурявайки основния поминък в малките селища". Тоест някои общини служат само за място където се получава заплата. Сигурен съм, че има хора в администрацията, които са прекомерно натоварени, а в същото време има други, които не знаят защо са там. Трябва и закони да се променят - не може за всяко нещо по 150 декларации и глупости.
37
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пожарникарят си е пожарникар,полицая-полицай,пр.остака - пр.остак!Не е важно какво правиш-важното е нещо да правиш!Иначе ще те съкратят!
36
3
 
40
 
! Отговори
КРАЙНО ВРЕМЕ преди 6 години
НАМЯЛЯВАМЕ ОБЛАСТИТЕ = НАМАЛЯВАМЕ ОБЩИНСКАТА АДМИНИСТРАЦИЯ , НАМЯЛЯВАМЕ ДЕПУТАТИТЕ ......- ПРАВИЛНО РЕШЕНИЕ - ДЕЙСТВАЙТЕ , ЧЕ МИНАХА ТРИ МЕСЕЦА И НИЩО НЕ ПРАВИТЕ Г-ДА УПРАВНИЦИ . ЧАКАТЕ ЛЯТНАТА ВАКАНЦИЯ И ДА СИ БИЕТЕ КАМШИКА , А ДЪРЖАВАТА ..... МАЙНАТА И , А НАРОДА .....
35
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Толкова трудно и нетърпимо взе да става в БГто, че нема как населението да се задържи.В крайна сметка е по добре да оцеелеш отколкото другото...За да направиш нещо се искат суми с много нули, и една камара документация и години време.За едрия бизнес такива проблеми няма - ама той иска да дава заплати до 500 лева, иначе е неконкурентоспособен.Само дето цените са почти като в ЕВропа.Ако няма реално облекчаване и регулация, скоро наистина ще останат до 3 млн човека и може да се направи една област.
34
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
тоест още по- голямо лапане на ресурс от по- големите градове!! а другите стават провинция!!това няма да стане! и не е вярно 4е ще се намали администрацията!!така казваха и след 101189 -та!! но се увели4и!!